Spis treści:
Z raportu World Health Statistics przeprowadzonego przez WHO wynika, że do najdłużej żyjących narodowości są Japończycy i Singapurczycy. Oczywiście jest to kwestia genów, jednak ogromną rolę odgrywa także zdrowa dieta. Azjaci jedzą dużo warzyw, owoców, a także ryb i owoców morza. Natomiast unikają tłustych dań bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Podstawą ich diety jest oczywiście ryż, wykorzystują go nie tylko do sushi czy jako wszechobecny dodatek do zup, potrawek czy śniadań. Przygotowują z niego również prozdrowotną miksturę, czyli kanji – fermentowaną wodę ryżową, którą stosować można zarówno do picia, jak i jako element codziennej pielęgnacji. Sprawdź, na co pomaga i jak zrobić fermentowaną wodę ryżową.
Na co pomaga fermentowana woda ryżowa?
Kanji – fermentowana woda ryżowa to stosowana jest w medycynie chińskiej od dawien dawna jako wsparcia dla zdrowia i urody. Znajdziesz w niej wiele substancji odżywczych, między innymi witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, potas, magnez, wapń, żelazo i selen. Nie brakuje w niej również protein.
Napój ten ma właściwości probiotyczne, w procesie fermentacji biorą udział bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową. Fermentowane produkty powinny znaleźć się w zdrowej i zbilansowanej diecie. Nie tylko wspierają prawidłowe trawienie, ale i dbają o odporność organizmu, chroniąc je przed infekcjami, przeziębieniem i grypą. Ponadto picie kanji po ciężkostrawnym posiłku pomoże uniknąć wzdęć, przyspieszy trawienie, a także pomoże zapobiec zaparciom.
Zawartość witamin z grupy B wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają redukować zmęczenie i stres, biorą udział w procesach metabolicznych, wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wspierają układ immunologiczny.
Sfermentowana woda ryżowa będzie doskonałym napojem dla sportowców, ponieważ zadziała jak naturalny elektrolit. Doskonale nawadnia, a także dostarcza cennych substancji pozytywnie wpływających na organizm utraconych wraz z potem podczas wysiłku fizycznego.
Mikstura ta sprawdzi się również w codziennej pielęgnacji. Można przemywać nią skórę twarzy, dzięki czemu będzie doskonale nawilżona, co więcej substancje zawarte w sfermentowanej wodzie ryżowej koją, redukują podrażnienia i łagodzą stany zapalne. Polecana jest nawet w przypadku niedoskonałości cery, np. trądziku. Kanji można stosować również na włosy w postaci płukanki. Pomoże zmniejszyć ich wypadanie, sprawi, że zaczną szybciej rosnąć, a także będą odżywione, nawilżone i pełne blasku.
Jak zrobić fermentowaną wodę ryżową?
Przygotowanie kanji nie jest niczym trudnym. Musisz zaopatrzyć się jedynie w wodę i ryż, najlepiej sprawdzi się ten jaśminowy lub brązowy. Zacznij od dokładnego wypłukania ryżu, będziesz potrzebować ok. 125 g. Następnie dodaj wodą 375 ml (miksturę powinno przygotowywać się w proporcji 1:3) i odczekaj kwadrans. Po tym czasie odcedź ryż, odlewając ją do szklanego pojemnika, który należy przykryć bawełnianą ściereczką. Tak przygotowaną miksturę odstaw na jeden do dwóch dni, należy przechowywać ją w temperaturze pokojowej. Warto zaglądać do środka co jakiś czas, sprawdzając jak szybko przebiega fermentacja. Po tym czasie woda jest gotowa do użytku. Przelej ją do szklanej butelki, w lodówce może być przechowywana do siedmiu dni.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »