Poprawiają odporność i pomagają schudnąć. 9 korzyści z jedzenia mandarynek

W czasach PRL-u podarowane jako prezent pod choinkę były największym skarbem. Dziś wciąż kojarzą się z zapachem świąt Bożego Narodzenia, ale też orzeźwieniem podczas letniego upału. Dlaczego warto jeść mandarynki? Ich wartości odżywcze są bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu.

Dlaczego warto jeść mandarynki? Poznaj 9 powodów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zarówno najmłodsi, jak i seniorzy chętnie zajadają się mandarynkami. Ich soczysty miąższ świetnie nawadnia, a słodki smak zaspokaja apetyt na deser. Dlaczego warto jeść mandarynki, które są łatwo dostępnym owocem? Poznaj aż 9 właściwości, które kryją w sobie cytrusy.

Sprawdź także: Moczysz suszone grzyby w wodzie? Wypróbuj inny staropolski sposób

Wartości odżywcze mandarynek

Mandarynki są niskokaloryczne - w średniej wielkości owocu (ok. 65 g) znajduje się ok. 30 kcal. Mają także niski indeks glikemiczny, wynoszący 30. Cytrusy to bogate źródło przeciwutleniaczy, które silnie wpływają na organizm. Co więcej, do wartości odżywczych mandarynek można też zaliczyć błonnik pokarmowy, który działa korzystnie na jelita. Dostarczają one również witamin i minerałów, m.in. witaminę C, potas czy kwas foliowy. 

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Wartości odżywcze mandarynek zdecydowanie zachęcają, żeby włączyć je do codziennej diety - nie muszą się ich obawiać nawet ci na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dlaczego warto jeść mandarynki? Sięganie po cytrusy ma aż 9 zalet, które przy regularnym spożywaniu naprawdę da się odczuć:

1) Uzupełniają niedobory witamin i minerałów

W 85 proc. składają się z wody, dzięki czemu rewelacyjnie nawadniają ciało. Pozostały skład to wartościowe dla organizmu substancje, które pozwolą uzupełnić niedobory (szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Witamina A, C i te z grupy B (szczególnie B1, B6 i B9) oraz potas - możesz mieć pewność, że tych wartości odżywczych ci nie zabraknie.

2) Są źródłem silnych antyoksydantów

Wśród wartości odżywczych mandarynek kryją się bardzo mocne antyoksydanty, głównie flawonoidy. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników i objawy stresu oksydacyjnego. Dzięki temu mają też właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Co więcej, cytrusy opóźniają procesy starzenia się organizmu

3) Wzmacniają odporność

Duża dawka witaminy C sprawia, że mandarynki świetnie wzmacniają odporność. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym przydadzą się przy zwalczaniu przeziębienia. Owoce działają przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i antybakteryjnie.

4) Wspierają pracę mózgu

Mówi się, że jedną z właściwości mandarynek jest poprawa funkcjonowania mózgu. Wszystko dzięki antyoksydantom, które zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na chorobę Alzheimera i Parkinsona oraz na schizofrenię. Cytrusy wpływają również na poprawę pamięci i koncentracji. 

5) Poprawiają wygląd

W mandarynkach znajduje się wiele substancji, które wpływają na odżywienie włosów czy paznokci i odmłodzenie cery. Witamina C wspiera produkcję kolagenu, który przeciwdziała wiotczeniu skóry. Witaminy z kolei poprawiają jej koloryt. Minerały wzmacniają włosy i płytkę paznokcia. Regularne zajadanie się tymi owocami może więc zapewnić ci mniej zmarszczek i zdrowszy wygląd. 

6) Mają właściwości odchudzające

Jak już wiesz, mandarynki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego są polecane w diecie redukcyjnej. Zapewniają uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu hamują apetyt na podjadanie. Gdy złapie cię głód, po prostu sięgnij po owoc - pomoże ci to wytrzymać do kolejnego posiłku. Cytrusy wspierają perystaltykę jelit, eliminując niekomfortowe zaparcia i wzdęcia.

7) Wspierają funkcjonowanie serca

Antyoksydanty i potas wpływają zbawiennie na zdrowie serca. Mandarynki obniżają ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu, a także uelastyczniają naczynia krwionośne. W związku z tym maleje ryzyko chorób serca, takich jak miażdżyca, zawał czy udar.

8) Działają antynowotworowo

Przeciwutleniacze mają właściwości przeciwnowotworowe. Witamina C może hamować rozwój guzów i rozprzestrzenianie się komórek rakowych w organizmie. Działa w profilaktyce nowotworu żołądka, piersi, okrężnicy i płuc. Oczywiście to jedynie wsparcie 

9) Są uniwersalnym składnikiem w kuchni

Choć jest rzadziej używanym do gotowania cytrusem niż cytryna czy pomarańcza, to również bardzo uniwersalny składnik wielu dań. Możesz oczywiście zajadać mandarynki jako samodzielną przekąskę, ale obrane i pokrojone świetnie sprawdzą się też do owocowych i warzywnych sałatek, zdrowych koktajli czy sosu do ryb lub mięs. Na śniadanie użyj owoców do pożywnych owsianek i jogurtów.



Źródło: Smaker.pl, webmd.com, healthline.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przyspieszą zasypianie i pomogą utrzymać sen. Jedz i pij w porze kolacji »

Czy gotowanie na gazie jest zdrowe? Sprawdzamy, co złego może być w kuchence gazowej »

Nieoczywisty dodatek do sernika. Wychodzi delikatny i puszysty jak chmurka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 139

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 162

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326