Spis treści:
Zarówno najmłodsi, jak i seniorzy chętnie zajadają się mandarynkami. Ich soczysty miąższ świetnie nawadnia, a słodki smak zaspokaja apetyt na deser. Dlaczego warto jeść mandarynki, które są łatwo dostępnym owocem? Poznaj aż 9 właściwości, które kryją w sobie cytrusy.
Sprawdź także: Moczysz suszone grzyby w wodzie? Wypróbuj inny staropolski sposób

Wartości odżywcze mandarynek
Mandarynki są niskokaloryczne - w średniej wielkości owocu (ok. 65 g) znajduje się ok. 30 kcal. Mają także niski indeks glikemiczny, wynoszący 30. Cytrusy to bogate źródło przeciwutleniaczy, które silnie wpływają na organizm. Co więcej, do wartości odżywczych mandarynek można też zaliczyć błonnik pokarmowy, który działa korzystnie na jelita. Dostarczają one również witamin i minerałów, m.in. witaminę C, potas czy kwas foliowy.
Dlaczego warto jeść mandarynki?
Wartości odżywcze mandarynek zdecydowanie zachęcają, żeby włączyć je do codziennej diety - nie muszą się ich obawiać nawet ci na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Dlaczego warto jeść mandarynki? Sięganie po cytrusy ma aż 9 zalet, które przy regularnym spożywaniu naprawdę da się odczuć:
1) Uzupełniają niedobory witamin i minerałów
W 85 proc. składają się z wody, dzięki czemu rewelacyjnie nawadniają ciało. Pozostały skład to wartościowe dla organizmu substancje, które pozwolą uzupełnić niedobory (szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Witamina A, C i te z grupy B (szczególnie B1, B6 i B9) oraz potas - możesz mieć pewność, że tych wartości odżywczych ci nie zabraknie.
2) Są źródłem silnych antyoksydantów
Wśród wartości odżywczych mandarynek kryją się bardzo mocne antyoksydanty, głównie flawonoidy. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników i objawy stresu oksydacyjnego. Dzięki temu mają też właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Co więcej, cytrusy opóźniają procesy starzenia się organizmu.
3) Wzmacniają odporność
Duża dawka witaminy C sprawia, że mandarynki świetnie wzmacniają odporność. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym przydadzą się przy zwalczaniu przeziębienia. Owoce działają przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i antybakteryjnie.
4) Wspierają pracę mózgu
Mówi się, że jedną z właściwości mandarynek jest poprawa funkcjonowania mózgu. Wszystko dzięki antyoksydantom, które zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na chorobę Alzheimera i Parkinsona oraz na schizofrenię. Cytrusy wpływają również na poprawę pamięci i koncentracji.
5) Poprawiają wygląd
W mandarynkach znajduje się wiele substancji, które wpływają na odżywienie włosów czy paznokci i odmłodzenie cery. Witamina C wspiera produkcję kolagenu, który przeciwdziała wiotczeniu skóry. Witaminy z kolei poprawiają jej koloryt. Minerały wzmacniają włosy i płytkę paznokcia. Regularne zajadanie się tymi owocami może więc zapewnić ci mniej zmarszczek i zdrowszy wygląd.
6) Mają właściwości odchudzające
Jak już wiesz, mandarynki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego są polecane w diecie redukcyjnej. Zapewniają uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu hamują apetyt na podjadanie. Gdy złapie cię głód, po prostu sięgnij po owoc - pomoże ci to wytrzymać do kolejnego posiłku. Cytrusy wspierają perystaltykę jelit, eliminując niekomfortowe zaparcia i wzdęcia.
7) Wspierają funkcjonowanie serca
Antyoksydanty i potas wpływają zbawiennie na zdrowie serca. Mandarynki obniżają ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu, a także uelastyczniają naczynia krwionośne. W związku z tym maleje ryzyko chorób serca, takich jak miażdżyca, zawał czy udar.
8) Działają antynowotworowo
Przeciwutleniacze mają właściwości przeciwnowotworowe. Witamina C może hamować rozwój guzów i rozprzestrzenianie się komórek rakowych w organizmie. Działa w profilaktyce nowotworu żołądka, piersi, okrężnicy i płuc. Oczywiście to jedynie wsparcie
9) Są uniwersalnym składnikiem w kuchni
Choć jest rzadziej używanym do gotowania cytrusem niż cytryna czy pomarańcza, to również bardzo uniwersalny składnik wielu dań. Możesz oczywiście zajadać mandarynki jako samodzielną przekąskę, ale obrane i pokrojone świetnie sprawdzą się też do owocowych i warzywnych sałatek, zdrowych koktajli czy sosu do ryb lub mięs. Na śniadanie użyj owoców do pożywnych owsianek i jogurtów.
Źródło: Smaker.pl, webmd.com, healthline.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przyspieszą zasypianie i pomogą utrzymać sen. Jedz i pij w porze kolacji »
Czy gotowanie na gazie jest zdrowe? Sprawdzamy, co złego może być w kuchence gazowej »
Nieoczywisty dodatek do sernika. Wychodzi delikatny i puszysty jak chmurka »