Fot. 123RF/Picsel
Porzeczki to owoce z rodzin agrestowatych. Istnieje około 150 gatunków. Najpopularniejsze w Polsce to czerwone i czarne porzeczki.
Czarna porzeczka
Już w XVII wieku nazywano ją eliksirem młodości. Jest potężną bombą witaminową, której regularne jedzenie może całkowicie zastąpić przyjmowanie witaminy C w tabletkach. Świetnie wspiera odporność, więc warto włączyć ją do codziennej diety.
Czy wiesz, że? W owocach czarnej porzeczki jest więc pięć razy więcej witaminy C niż w cytrusach.
W czarnej porzeczce są też witaminy z grupy B, witamina A, biotyna oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo.
Porzeczka #zerowaste: Warto wykorzystać liście czarnej porzeczki, bo mają kojące, grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wirusobójcze działanie.
Można stosować je na trudno gojące się rany. Łagodza uczucie swędzenia po ugryzieniach komarów, dzięki zawartych w nich garbnikom, które działają przeciwzapalnie i ściągają uszkodzoną skórę. Liście porzeczki wpływają również pozytywnie na śluzówkę jelit oraz żołądka.
Napar z liści czarnej porzeczki oczyści organizm z toksyn, zadziała moczopędnie i bakteriobójczo.
- 1 łyżka wysuszonych liści czarnej porzeczki
- szklanka wrzącej wody
Liście zalej gorącą wodą, przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
Czerwona porzeczka
Czerwone porzeczki mają sporo potasu nawet 275 mg w 100 g, są pomocne w leczeniu nadciśnienia. Są źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Łagodzą objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Czy wiesz, że? Czerwone porzeczki pobudzają apetyt, zwiększają odporność organizmu, a także łagodzą bóle menstruacyjne.
Aronia
Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu.
Zawarte w aronii składniki dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Aronia jest zalecana na wzrok, może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry.
Czy wiesz, że? Picie soku z aronii zalecane jest również w przypadku zapalenia pęcherza, zakwasza mocz, hamując przy tym rozmnażanie się bakterii.
Aronia wspiera także odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów.
TIP: Owoce aronii są cierpkie. By złagodzić nieprzyjemny smak, wystarczy przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin.
Przepis na tiramisu z czarną porzeczką
Składniki:
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 250 g sera mascarpone
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- szklanka mocnej kawy
- 4 łyżki amaretto
- 5 łyżeczek kakao
Sposób przygotowania:
Żółtka przelej do miski, dodaj cukier. W garnku zagotuj wodę. Nad nim ustaw miskę z żółtkami i cukrem. W kąpieli wodnej utrzyj je na gładki krem. Delikatnie przestudź, a potem dodaj do nich mascarpone i porzeczki. Do drugiej miski wlej kawę i amaretto. Maczaj w nich biszkopty, a gdy zmiękną, układaj w podłużnej formie lub mniejszych miseczkach. Oprósz kakao. Na każdą z warstw wyłóż krem. Na nim układaj kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i kremu. Ostatnią warstwę kremu oprósz kakao. Tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Przepis na tartę porzeczkową z bezą
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 3 białka
- 150 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło i połącz składniki. Wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Gotowe zwiń w kulkę, włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i wylep nim formę (około 24 cm). Widelcem podziurkuj ciasto, by się nie wybrzuszyło.
Nastaw piekarnik do 175 °C. Wstaw formę z ciastem i podpiecz przez 20 minut.
W tym czasie umyj porzeczki, obierz je z gałązek i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij z solą, a gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodaj powoli cukier. Na przestudzony spód wyłóż porzeczki, przykryj je pianą z białek. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 100 °C i piecz tartę jeszcze przez 10 minut, by beza delikatnie się wysuszyła.
Przepis na kisiel z jagód
- szklanka jagód
- szklanka soku jabłkowego
- szklanka wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Jagody umyj i przełóż do garnka. Dodaj cukier. Przesmaż je przez chwilę, wlej sok jabłkowy, gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze z wodą. Płyn dodaj do jagód z sokiem jabłkowym. Gotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając, by kisiel nie miał grudek. Dodaj posiekaną miętę, przelej kisiel do szklanek i zostaw do ostygnięcia.