Dania jednogarnkowe

Środek lata to idealny moment na wykorzystanie leśnych owoców w kuchni. Jagody, aronie i porzeczki to skarbnica witamin i niepowtarzalnych smaków. Co można przyrządzić z ich udziałem? Tego dowiecie się z kolejnych odcinków programu "Gotuję, nie marnuję".

Fot. 123RF/Picsel

Porzeczki to owoce z rodzin agrestowatych. Istnieje około 150 gatunków. Najpopularniejsze w Polsce to czerwone i czarne porzeczki.

Czarna porzeczka

Już w XVII wieku nazywano ją eliksirem młodości. Jest potężną bombą witaminową, której regularne jedzenie może całkowicie zastąpić przyjmowanie witaminy C w tabletkach. Świetnie wspiera odporność, więc warto włączyć ją do codziennej diety.

Czy wiesz, że? W owocach czarnej porzeczki jest więc pięć razy więcej witaminy C niż w cytrusach.
W czarnej porzeczce są też witaminy z grupy B, witamina A, biotyna oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo.

Porzeczka #zerowaste: Warto wykorzystać liście czarnej porzeczki, bo mają kojące, grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wirusobójcze działanie.
Można stosować je na trudno gojące się rany. Łagodza uczucie swędzenia po ugryzieniach komarów, dzięki zawartych w nich garbnikom, które działają przeciwzapalnie i ściągają uszkodzoną skórę. Liście porzeczki wpływają również pozytywnie na śluzówkę jelit oraz żołądka.

Napar z liści czarnej porzeczki oczyści organizm z toksyn, zadziała moczopędnie i bakteriobójczo.

  • 1 łyżka wysuszonych liści czarnej porzeczki
  • szklanka wrzącej wody

 

Liście zalej gorącą wodą, przykryj i zaparzaj przez 10 minut.

Czerwona porzeczka

Czerwone porzeczki mają sporo potasu nawet 275 mg w 100 g, są pomocne w leczeniu nadciśnienia. Są źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Łagodzą objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

Czy wiesz, że? Czerwone porzeczki pobudzają apetyt, zwiększają odporność organizmu, a także łagodzą bóle menstruacyjne.

Aronia

Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu.
Zawarte w aronii składniki dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Aronia jest zalecana na wzrok, może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry.
Czy wiesz, że? Picie soku z aronii zalecane jest również w przypadku zapalenia pęcherza, zakwasza mocz, hamując przy tym rozmnażanie się bakterii.
Aronia wspiera także odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów.

TIP: Owoce aronii są cierpkie. By złagodzić nieprzyjemny smak, wystarczy przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin.

Przepis na tiramisu z czarną porzeczką

Składniki:

  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • szklanka mocnej kawy
  • 4 łyżki amaretto
  • 5 łyżeczek kakao

 

    Sposób przygotowania:

    Żółtka przelej do miski, dodaj cukier. W garnku zagotuj wodę. Nad nim ustaw miskę z żółtkami i cukrem. W kąpieli wodnej utrzyj je na gładki krem. Delikatnie przestudź, a potem dodaj do nich mascarpone i porzeczki. Do drugiej miski wlej kawę i amaretto. Maczaj w nich biszkopty, a gdy zmiękną, układaj w podłużnej formie lub mniejszych miseczkach. Oprósz kakao. Na każdą z warstw wyłóż krem. Na nim układaj kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i kremu. Ostatnią warstwę kremu oprósz kakao. Tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

    Przepis na tartę porzeczkową z bezą

    Spód:

    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g zimnego masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 jajko
    • łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Nadzienie:

      • 300 g czerwonych porzeczek
      • 3 białka
      • 150 g cukru
      • łyżka mąki ziemniaczanej
      • szczypta soli

           

          Sposób przygotowania:

          Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło i połącz składniki. Wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Gotowe zwiń w kulkę, włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i wylep nim formę (około 24 cm). Widelcem podziurkuj ciasto, by się nie wybrzuszyło.
          Nastaw piekarnik do 175 °C. Wstaw formę z ciastem i podpiecz przez 20 minut.
          W tym czasie umyj porzeczki, obierz je z gałązek i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij z solą, a gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodaj powoli cukier. Na przestudzony spód wyłóż porzeczki, przykryj je pianą z białek. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 100 °C i piecz tartę jeszcze przez 10 minut, by beza delikatnie się wysuszyła.

          Przepis na kisiel z jagód

          Składniki:

          • szklanka jagód
          • szklanka soku jabłkowego
          • szklanka wody
          • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
          • 3 łyżeczki cukru lub ksylitolu
          • kilka listków mięty

             

              Sposób przygotowania:

              Jagody umyj i przełóż do garnka. Dodaj cukier. Przesmaż je przez chwilę, wlej sok jabłkowy, gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze z wodą. Płyn dodaj do jagód z sokiem jabłkowym. Gotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając, by kisiel nie miał grudek. Dodaj posiekaną miętę, przelej kisiel do szklanek i zostaw do ostygnięcia.

              Komentarze

              Ostatnio komentowane przepisy

              Desery mrożony deser czekoladowy

              Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

              Odsłon: 70

              >60 min
              2
              Dodatki polenta

              Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

              Odsłon: 81

              >60 min
              3
              Dania główne Ryż z indykiem

              danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

              Odsłon: 142

              15 min
              3

              Przepis dnia

              Ciasta Karpatka z blaszki

              Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

              Odsłon: 522

              30 min
              15
              Sałatki Sałatka z buraczków ekstra

              Sałatka z buraczków na wyjątkowe okazje. Jest wyborna i do tego prezentuje si...

              Odsłon: 587

              15 min
              7

              Polecane artykuły

              Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

              Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

              0
              Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

              Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

              19
              Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

              Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

              5
              Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

              Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

              0