Fot. 123RF/Picsel
Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu.
Naukowcom udało się potwierdzić przeczucia naszych przodków. Badania wskazują, iż porzeczki są wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenną jest witamina A, którą również znajdziemy w porzeczkach. Substancja ta w niezwykły sposób wspomaga wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.
Na tym jednak nie kończą się zalety porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się być obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.
Co można zrobić z czerwonych porzeczek?
Jak się okazuje, czerwone porzeczki są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Co ważne, mają również szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem wyczarujecie z nich pyszne koktajle, ciasta i desery. Możecie również wykorzystać je do zrobienia dżemów oraz sosó, które doskonale pasują do mięs. Jedyne ograniczenie stanowi wasza wyobraźnia.
Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów z czerwonymi porzeczkami w roli głównej, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Biszkoptowe muffinki z czerwoną porzeczką
Fot. Black_soul na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Orzeźwiający koktajl z czerwonej porzeczki
Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Rzelkazag na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Nalewka z czerwonej porzeczki
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Lody na jogurcie naturalnym
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kapusta czerwona z porzeczkami
Fot. Erjot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasto z agrestem i porzeczkami
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sernik z czerwonymi porzeczkami
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą
Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!