Dania jednogarnkowe

Wbrew pozorom, to nie będzie artykuł o "wróżeniu z fusów". Naukowcy dowodzą, że na nasze preferencje żywieniowe mają wpływ cechy osobowości (i odwrotnie).

Jaki charakter mają wielbiciele chipsów?     Fot. 123RF.COM/PICSEL


Marzyciele unikają...

Według badań amerykańskiego psychologa osobowości Lewisa Goldbera, pewne cechy osobowości mają wpływ na to, co najczęściej jemy. Badacz wziął pod uwagę przede wszystkim ilość tłuszczu oraz błonnika w diecie.

- Osoby, które zastępują produkty pełnotłuszczowe niskotłuszczowymi są sumienne, zorganizowane i skrupulatne.

- Osoby, które unikają potraw podlewanych tłuszczem są bystre i czujne.

- Osoby, które unikają tłuszczów niepochodzących z mięsa są obowiązkowe i potrafiące współpracować w grupie.

- Osoby, które unikają tłuszczów zwierzęcych są refleksyjne i mają bujną wyobraźnię.

- Osoby, które jedzą duże ilości błonnika są otwarte na nowe doświadczenia.

Trzeba pamiętać, że badanie opierało się na kwestionariuszach wypełnianych przez badanych. Sami badani określali więc swoje cechy osobowościowe oraz nawyki żywieniowe, co mogło wpłynąć na ostateczne wyniki. Badaniu poddano ponad 800 Amerykanów.


10 dziwnych rzeczy, które wpływają na smak. Kliknij!

truskawka na łyżeczce


Jesteś tym, co jesz

Z badań Alana R. Hirscha (5) wynika, że kiedy zmieniają się nam preferencje dotyczące potraw, może zmieniać się razem z nimi nasza osobowość. Wynika to z jego pracy z osobami, które z różnych powodów straciły węch. Kiedy jesteśmy pozbawieni ważnych bodźców zapachowych, wpływa to na to, co wybieramy do jedzenia. A to z kolei wpływa na cechy charakteru.


Jak oszukać swój mózg i jeść mniej? Kliknij!

pusty talerz


Z jego obserwacji wynika, że kobiety w określonych momentach cyklu, kiedy obniża im się nastrój, mają "jedzeniowe zachcianki". Najczęściej w takich momentach pragną czekolady, która działa trochę jak "mini-antydepresant" (zawiera m.in. prekursory serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia). Razem ze swoim zespołem przebadał on ponad 18 tysięcy osób, aby sprawdzić, jak mają się ulubione przez nich przekąski do ich osobowości. Badania były finansowane przez firmy produkujące różne pyszności, także nie ma co się dziwić, że odnajdywane poniżej cechy są najczęściej pozytywne. Czy jest w tym jednak ziarno prawdy? Zobaczcie sami:

- Chipsy ziemniaczane to przekąski osób ambitnych, lubiących rywalizację, takich, które osiągają sukces w życiu - zarówno prywatnym, jak i zawodowym.

- Serowe chrupki to przekąski osób uczciwych, o silnym poczuciu moralności, a także takich, które nie oceniają ludzi po tym, jaki mają status społeczny.

- Ci, którzy preferują tortille, są perfekcjonistami posiadającymi silną wolę i potrafiącymi sprawnie realizować swoje plany, osobami, które chcą zrobić wszystko jak najlepiej i dla siebie, i dla swojego otoczenia.

- Krakersożercy to osoby nieśmiałe, refleksyjne, zaangażowane w wiele różnych projektów, kierujące się logiką.

- Precle to przekąski osób poszukujących nowych wyzwań, lubiących zmiany.

- Lody czekoladowe to ulubiona przekąska uroczych flirciarzy, którzy bywają czasem nieco łatwowierni.

- Lody czekoladowe, z kawałkami czekolady są lubiane przez osoby energiczne, entuzjastycznie nastawione do życia.

- Lody waniliowe to ulubione lody osób impulsywnych, idealistów, kierujących się intuicją.

- Za lodami miętowymi z kawałkami czekolady przepadają osoby ambitne, pewne siebie i oszczędne.

- Lody truskawkowe chętnie jedzą introwertycy, kiedujący się logiką.

- Lody kawowe są ulubionym przysmakiem osób, które nie zamartwiają się przyszłością, a chwytają dzień i żyją z pasją.

- Jeśli ktoś na przekąskę wybiera po prostu mięso, np. suszone (bardzo popularna przekąska w Ameryce, pisaliśmy o niej tutaj), jest to często osoba bardzo lojalna i ufna, bardzo silnie przeżywająca rozstania.

W tym badaniu wzięto pod uwagę tylko przekąski, nie badano ogólnych preferencji jeśli chodzi o jedzenie.


Temat specjalny: Wszystko o lodach. Kliknij!

lody

dodaj przepisZnasz ciekawe przepisy na pyszne potrawy, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Ci, co podjadają...

Z badań (4) przeprowadzonych przez dra A.J.J.M Vingerhoetsa na ponad 400 kobietach i 500 mężczyznach można wyciągnąć jeszcze inne ciekawe zależności.

- Osoby, które nie jedzą śniadania są niezależne.

- Osoby lubiące podjadać są mniej dominujące i surowe, ale zdarza im się zachowywać nieprzyjaźnie.

Według badań przeprowadzonych nad 451 nastoletnimi Szkotami (3), osoby, które nie lubią nowych smaków, nie jedzą innych dań niż zwykle i nie eksperymentują w kuchni są zwykle bardziej neurotyczne niż inne.

W badaniach przeprowadzonych na ponad 1,5 tys. par bliźniąt z Australii (2) z kolei znaleziono więcej dowodów na to, ze za złe nawyki żywieniowe (nadmiar tłuszczu i soli w diecie) odpowiadały głównie geny. Wpływ osobowości na to, co jedli badani był niewielki, ale jednak statystycznie zauważalny.

Kobiety o cechach psychotycznych (takich jak agresywność, egocentryzm i impulsywność) jadły mniej słonych produktów niż osoby mające inne cechy osobowości. Ekstrawertyczki jadły mniej tłusto i słono niż introwertyczki. Kobiety o neurotycznej osobowości jadły więcej błonnika i pożywienia zawierającego dużo tłuszczu.

Badaniom tego typu poddano jak na razie Amerykanów, Szkotów i Australijczyków. Ciekawi Was, jak by to wyglądało w Polsce?


10 największych bomb kalorycznych świata. Kliknij!

Zobacz też: Mąka, która jest lepsza od soi, oliwy i mleka

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
1. Lewis R. Goldberg, Lisa A. Strycker "Personality traits and eating habits: the assesment of food preferences in a large community sample" [w:] "Personality and Individual Differences" nr 32, 2002.
2. Margaret A. Yeo i in. "What are the causes od individual differences in food consumption and are they modified by personality?" [w:] "Personality and Individual Differences" nr 4, 1997.
3. Sarah A.M MacNicol, Suzanne M Murray, Elizabeth J Austin "Relationships between personality, attitudes and dietary behaviour in a group of Scottish adolescents" [w:] "Personality and Individual Differences" nr 35, 2003.
4. A.J.J.M. Vingerhoets, M. Croon, A.J. Jeninga, L.J. Menges "Personality and health habits" [w:] "Psychology&Health" nr 4, 1990.
5. Russ Mason "Exploring the Potentials of Human Olfaction. An Interview with Alan R. Hirsch, M.D., F.A.C.P"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pocałunek Murzynka z Izaurą

Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...

Odsłon: 6935

30 min
36
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 238

60 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

0
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4