Dania jednogarnkowe

Borykasz się z zaburzeniami pamięci i koncentracji? Rozwiązaniem twojego problemu jest wprowadzenie odpowiednich witamin i minerałów do codziennej diety. Zapoznaj się z naszym artykułem i dowiedz się, jakie produkty zawierają glukozę, magnez, witaminy z grupy B oraz NNKT, czyli to, co mózg lubi najbardziej.

Co jeść na lepszą pamięć? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zaburzenia pamięci i koncentracji to powszechny problem u wielu osób. Dolegliwości te dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych i mogą mieć różnorodne podłoże. Jakie są ich najczęstsze przyczyny i co można zrobić, aby im zapobiegać? 

 Sprawdź także: Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Przyczyny problemów z pamięcią i koncentracją 

Dolegliwości związane z pogorszeniem podstawowych funkcji kognitywnych, w tym pamięci i skupienia, to powszechny problem u wszystkich grup wiekowych. Znalezienie rozwiązania warto rozpocząć od określenia ich głównej przyczyny. 

W dzisiejszych czasach wiele osób jest narażonych na permanentny stres, co może zaburzać sen i rytm dobowy, skutkując nieprzyjemnymi symptomami ze strony układu nerwowego. Oprócz wymagającego trybu życia na liście elementów wpływających na osłabienie pamięci i koncentracji wymienia się brak aktywności fizycznej, odwodnienie, przemęczenie, przepracowanie, a także złe warunki pracy lub nauki, w tym nieodpowiednia temperatura pomieszczeń oraz złe oświetlenie.  

Innym częstym powodem spadku niektórych funkcji kognitywnych jest nieodpowiednio zbilansowana dieta. Niska podaż substancji odżywczych, będących kluczowymi czynnikami dla zdrowia układu nerwowego i mózgu, może skutkować gorszymi zdolnościami dzielenia uwagi pomiędzy kilka zadań, a nawet trudnościami w skupieniu jej tylko na jednej czynności. 

Jakie składniki odżywcze należy wdrożyć do codziennego jadłospisu, aby w krótkim czasie cieszyć się poprawą pamięci i koncentracji? I w jakich produktach można je znaleźć? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu! 

NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 

Poruszając temat zdrowia układu nerwowego, nie sposób nie wspomnieć o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Są to związki chemiczne, które należy dostarczać do organizmu wraz z dietą, ponieważ nie jest on w stanie syntetyzować ich samodzielnie.  

NNKT dzielą się na kwasy omega-3 i omega-6 i pełnią szereg ważnych funkcji związanych z usprawnianiem pracy układu nerwowego – poprawiają procesy pamięciowe i umożliwiają lepsze przyswajanie nowych informacji. Kwasy tłuszczowe z tej grupy odgrywają istotną rolę w prewencji chorób neurodegeneracyjnych – w tym przypadku na szczególną uwagę zasługuje kwas DHA, który wchodzi w skład struktury mózgu. 

W jakich produktach można znaleźć NNKT? Kwasy z grupy omega-3 znajdują się w tłustych rybach oraz olejach roślinnych, tj. oleju lnianym, kukurydzianym i rzepakowym. Innym jego źródłem są orzechy włoskie i pistacje. Z kolei kwasy z grupy omega-6 dostarczysz organizmowi, spożywając nasiona i orzechy, zwłaszcza pestki dyni i słonecznika, migdały oraz tofu. 

Podczas komponowania diety obfitującej w NNKT należy pamiętać o ich odpowiednim stosunku – na jedną część kwasów omega-3 powinny przypadać co najmniej dwie do czterech części kwasów omega-6.  

Jakie produkty mają witaminy z grupy B? 

Witaminy z grupy B to kolejna kategoria substancji, które wykazują pozytywny wpływ na poprawę pracy układu nerwowego, w tym pamięci i koncentracji. Najprostszym sposobem na dostarczenie tych witamin do organizmu jest zadbanie o jadłospis bogaty w mięso oraz ryby. Co w przypadku osób, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej?  

Jeśli już dawno zrezygnowałeś z mięsa, nie musisz obawiać się niedoboru – witaminy z grupy B znajdziesz w nabiale, jajkach, roślinach strączkowych (groch, fasola, soja), a także niektórych warzywach (brukselka, szpinak, ziemniaki) i owocach (banany, brzoskwinie, pomarańcze). Ich innym bogatym źródłem są drożdże piekarskie. 

Jakie produkty mają witaminy z grupy B? Oprócz wyżej wymienionych pokarmów zadbaj o odpowiednią ilość orzechów i nasion w swoim menu – możesz na przykład dorzucać ich sowitą garść do sałatek i surówek. 

Jakie produkty zawierają magnez? 

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B to nie jedyne substancje wspomagające procesy pamięciowe i koncentrację. Istotną rolę w tym zakresie odgrywa również magnez. Jego niedobór może powodować nie tylko problemy z funkcjami poznawczymi, ale także zaburzać zdrowy sen oraz prowadzić do rozdrażnienia i długotrwałego braku energii. 

Rozwiązaniem na powyższe problemy może być zadbanie o stosowną podaż magnezu w twoim jadłospisie. Jakie produkty zawierają magnez? W jego przypadku masz ogromny wybór rozmaitych pokarmów. Jako pierwsze na myśl przychodzi ci gorzka czekolada i kakao? Co prawda obydwa składniki stanowią bogate źródło tego minerału, ale nie tylko one! 

Magnez znajduje się w produktach zbożowych, strączkach, nabiale, jajach, rybach, drożdżach piekarskich, orzechach oraz owocach i warzywach. Jeśli chodzi o dwie ostatnie kategorie, stawiaj przede wszystkim na banany, brukselkę, czarne porzeczki, grejpfruty, awokado, pomarańcze, szpinak oraz boćwinę. 

Jakie produkty zawierają glukozę? 

Glukoza to cukier prosty, który jest wykorzystywany przez ludzki mózg jako energia. Badania naukowe pokazują, że organ ten zużywa około 180 g tej substancji dziennie. Jednak minimalna ilość glukozy, jaką należy dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem, wynosi 50 g – pozostałe 130 g wytwarzane jest przy pomocy aminokwasów w pożywieniu. 

Jakie produkty zawierają glukozę? Jeśli ten monosacharyd kojarzy ci się wyłącznie z białym cukrem i słodyczami, na pewno zainteresuje cię fakt, iż może być przekształcony z 50% białka zawartego w twoim jadłospisie. 

Nie chcesz czerpać energii z pustych kalorii i przetworzonych składników? W takim razie sięgaj po takie produkty jak miód, w którym glukoza występuje naturalnie. Dobrym pomysłem jest przygotowanie koktajlu na jego bazie z dodatkiem imbiru, wody oraz cytryny. Takie połączenie nie tylko doda ci energii, ale również wesprze twój układ odpornościowy i trawienny.  

W jakich innych pokarmach, oprócz miodu, warto szukać glukozy? Ten przedstawiciel węglowodanów prostych znajduje się przede wszystkim w winogronach, figach śliwkach, jabłkach, papryce, cebuli oraz roślinach zbożowych.  

Jeśli nie masz dostępu do naturalnych produktów, zaopatrz się w nutridrinki lub elektrolity, które dostaniesz w większości aptek. W ich skład wchodzi między innymi glukoza oraz substancje, które przyczyniają się do lepszego nawodnienia organizmu. 

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »

Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 58

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18