Spis treści:
Polacy spotykają się z najbliższymi podczas wielkanocnego śniadania. Zarówno chrześcijanie, jak i po prostu tradycjonaliści dzielą się wtedy jajkiem ugotowanym na twardo. Posiłek ma wymiar religijny, symboliczny lub rodzinny. Dowiedz się, jakie sosy na Wielkanoc przygotować, żeby podkręcić smak potraw, które znajdą się na świątecznym stole.
Sprawdź także: Dlaczego w babce robi się zakalec? Zastosuj ten trik, wyjdzie puszta i bez zakalca
Wielkanocne śniadanie - jajek nie może zabraknąć
Wielkanocne śniadanie to jeden z ważniejszych momentów świąt, które dla chrześcijan są zarazem najstarsze, jak i najważniejsze pod względem religijnym. Wierzący układają na stole produkty poświęcone poprzedniego dnia. Tradycyjnie posiłek rozpoczyna dzielenie się jajkami z najbliższymi. W koszyczku jest to symbol nowego życia i odrodzenia. Według zwyczaju w niedzielę należy podzielić jajko na tyle części, ile jest osób w rodzinie i złożyć sobie życzenia.
Oprócz jajek na twardo serwuje się jeszcze apetyczne domowe szynki i pasztety. Wilgotne i pełne smaku wędliny wspaniale pasują do innych dodatków. Mogą być nimi sałatka wielkanocna albo świeże pieczywo. Na stole nie może zabraknąć też sosu na Wielkanoc - nie tylko do jajek, ale też do pysznych kanapek czy mięsnych przekąsek.
Sosy na Wielkanoc - nie tylko do jajek
Poniżej znajdziesz przepisy na cztery sosy na wielkanocne śniadanie. Będą pasować do jajek, wędlin i pieczywa. Ugotowane jajka zamoczone w jednym z sosów będą miały jeszcze lepszy smak i staną się przyjemniejsze w konsystencji. Takie dipy przechowuj w szklanym, czystym słoiczku w lodówce, aby na dłużej zachowały swoją świeżość.
1) Sos serowy z orzechami
Sos do jajek, wędlin i pasztetu | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 100 g sera gorgonzola,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- łyżka kaparów,
- 2 łyżki obranych orzechów włoskich,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Gorgonzolę przełóż do miski. Dodaj majonez, śmietanę i zblenduj na gładką masę. Posiekaj orzechy i podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo staną się gorzkie. Wsyp odsączone kapary, wlej sok z cytryny, dopraw kilkoma szczyptami soli i pieprzu (do smaku). Wymieszaj składniki do połączenia.
2) Sos musztardowy
Sos musztardowy do jajek i wędlin | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 2 łyżeczki musztardy miodowej,
- 2 łyżeczki musztardy ostrej,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka śmietany 18%,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego,
- sól i pieprz (do smaku).
Wszystkie rodzaje musztardy przełóż do miseczki. Dodaj majonez, śmietanę, sok z cytryny i serek kanapkowy. Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
3) Sos chrzanowy z jajkami
Sos chrzanowy z jajkami | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 4 jajka na twardo,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- 180 g chrzanu tartego (w słoiczku),
- sól i pieprz (do smaku).
Jajka włóż do miski. Dodaj śmietanę i majonez. Składniki zblenduj na gładki, gęsty krem. Połącz ze słoikiem chrzanu. Dopraw jeszcze solą i pieprzem według uznania. Dobrze wymieszaj.
4) Sos tatarski
Sos tatarski do jajek i wędlin | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- pół cebuli,
- 1-2 ogórki konserwowe,
- kilka grzybków marynowanych,
- 1-2 łyżki majonezu,
- łyżka gęstej śmietany 18%,
- sól i pieprz (do smaku).
Pół cebuli oraz ogórki poszatkuj w bardzo drobną kosteczkę i przerzuć do miski. Odsączone grzybki marynowane posiekaj bardzo drobno i dodaj do pozostałych składników. Następnie dołóż jeszcze majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Źródło: Smaker.pl, YouTube @swojskiejedzonko
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Wyczyści brudne framugi, a szyby będą lśniące. Domowy miks do mycia okien »
Eliksir długowieczności w popularnym napoju. Dlaczego warto pić czarną herbatę? »
Obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i odchudzanie. Oto najzdrowsze owoce »