Przepis Krzysztofa Ilnickiego na tort bez mąki, śmietanki i masła

Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.

Dacquoise:

50g pestek dyni
100g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych
25g maizena (skrobi kukurydzianej)
125g cukru pudru A
200g białka
2g sól
175g cukru pudru B

Metoda:

Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi surowcami. Wyszprycować 4 dyski o średnicy 18-20cm, używając okrągłej tylki. Upiec w 200 stopni C do złotego koloru.

Konfitura

300g moreli bez pestek
5g oliwy z oliwek
tymianek świeży
70g puree z moreli
30g syropu glukozowego
sól
2g pektyny NH
50g cukru kryształu

Metoda:

Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Krem:

400g mleka kokosowego niesłodzonego
ekstrakt z wanilii
35g cukru kryształu
40g maizena (srkobia kukurydziana)
sól
60g wody
35g masła kakaowego
250g śmietany roślinnej Decor Up (zimna)

Metoda:
Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Montaż:

Wyszprycować na 3 dyskach dacquoisa krem w okręgach, pozostawiając między nimi przerwy. Przerwy wypełnić konfiturą. Zmontować tort. Na szczycie udekorować tort morelami i kremem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Majowa sałatka z porem

Wiosna to czas, w którym coraz chętniej sięgamy po nieco zapomniane zimą sała...

Odsłon: 182

30 min
0
Sałatki Surówka z kapusty i kalarepki

Świeża kapustka bez dodatku np. kukurydzy z puszki :-))

Odsłon: 1161

15 min
7
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Marynata z musztardą francuską

Genialna marynata z dodatkiem musztardy francuskiej i syropu klonowego. Dzięk...

Odsłon: 14

15 min
3
Desery Wegańskie rafaello

Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...

Odsłon: 89

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

0
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

0
Informacje Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Pozornie prosta czynność, jaką jest gotowanie makaronu, może przysporzyć nam wielu problemów. Co zrobić, aby ugotowany makaron nie był zbyt miękki,...

0
Informacje Najlepsze ciasta z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

0