Grill - temat specjalny

Przepis na chleb staropolski i pasztet Michała Brysia

W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy.

STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

  • 140g mąki pszennej żarnowej typ 650
  • 250g mąki orkiszowej białej
  • 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej
  • 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru*
  • 130g zaczynu
  • 2.5g drożdży
  • 10g soli morskiej
  • Semolina do obsypania łopaty do chleba

 

*Kalkulacja temperatury wody użytej w przepisie :
Zmierzyć temperatury : powietrza w studio, mąki i zaczynu. Zanotować. Zastosować następujący wzór: 96 - temperatura studia - temperatura mąki - temperatura zaczynu - 4 = wymagana temperatura wody.

Wykonanie:

Mąki wymieszać i połączyć ręcznie z 280g wody. Przykryć folią i odstawić na 30 minut do namoczenia ( autoliza).

Po 30 minutach w 130g zaczynu rozprowadzić 2,5g drożdży. Namoczoną mąkę posypać solą i dodać zaczyn z drożdżami. Wyrabiać ręcznie ok 2- 3 minut. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie złożyć ciasto nie wyciągając go z miski, chwytając ciasto za „rogi" od dołu miski i zakładając je na górę ciasta . Zrobić tak z trzema rogami. Odstawić przykryte ciasto w misce na 30 minut . Proces powtórzyć jeszcze 3 razy co 30 minut.

Po ostatnim złożeniu odstawić przykryte folią na 60 minut.

Przełożyć ciasto na blat. Złożyć wstępnie ciasto zakładając na siebie rogi ciasta 3-4 razy. Zostawić pod przykryciem na blacie na 10-15 minut .

Po tym czasie zakładając na siebie rogi ciasta uformować okrągły bochenek oprószyć go mąką ze wszystkich stron i włożyć go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką razową , złączeniem w dół Przykryć folią. Ciasto powinno garować w koszyku godzinę.

Włączy piekarnik, włożyć do niego brytfankę z kamieniami, przykryć ją kamieniem szamotowym i nagrzać piekarnik do 240 st C.

Po godzinie garowania w koszyku, wyłożyć ciasto z koszyka na obsypaną semoliną łopatę , oprószyć bochenek mąką za pomocą sitka i naciąć powierzchnię ciasta żyletką.

Piekarnik zaparować - wlać pół szklanki gorącej wody do rynienki wypełnionej kamieniami otoczakami umieszczonej pod szamotem , na dnie piekarnika. Zsunąć chleb z łopaty na szamot. Szybko spryskać powierzchnię chleba spryskiwaczem.

Piecz w 240C ok. 40-50 minut do uzyskania ciemno złotego koloru.

 

KONFITURA WIŚNIOWA NA WIŚNIÓWCE Z HABANERO i SZALOTKAMI

  • 400g wiśni
  • 5 szalotek
  • pół papryczki habanero
  • 1 dojrzały, duży pomidor typu bawole serce
  • 15g masła
  • 10g pektyny
  • 250g drobnego cukru
  • 25g cukru dark muscovado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 25g wiśniówki
  • Świeża kolendra
  • Gałka muszkatołowa

 

Wydrylować wiśnie , posiekać szalotki, papryczkę ( siekać w rękawiczkach i uważać na oczy!) obrać pomidora, pokroić w kostkę.

Na maśle skarmelizować szalotki. Dodać wiśnie , papryczkę i pomidora. Gotować 1 minutę i dodać pektynę wymieszaną z cukrami. Zagotować. Dodać sok z limonek. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut aż do uzyskania właściwej konsystencji. Wlać wiśniówkę i gotować jeszcze 2 minuty.
Wymieszać z posiekaną kolendrą, odrobiną startej gałki muszkatołowej. Umieścić konfiturę w słoiku

 

PASZTET Z TRZECH MIĘS Z NALEWKĄ PIGWOWĄ

  • Czosnek
  • 350g łopatki wieprzowej
  • 150g boczku wieprzowego
  • 100g wątroby wieprzowej
  • 250g cielęciny
  • 300g udziec z jelenia
  • Gęsi tłuszcz do smażenia
  • 6 szalotek
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży tymianek
  • Świeży lubczyk
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Jałowiec owoce
  • 200g czerwonego , wytrawnego wina
  • 500g wywaru mięsnego
  • Marchew, seler, pietruszka ( korzeń)
  • Cienkie plastry słoniny do wyłożenia formy
  • 3 jaja
  • Ok. 200g śmietany 36% - wg uznania
  • 80g nalewki pigwowej
  • Gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki bułka tarta
  • Pieprz
  • Sól

 

Nastawić piekarnik na 240C

Zrobić czosnek confit : Odciąć czubek czosnku, taka aby odsłonić ząbki, posypać solą , natrzeć gęsim tłuszczem , zawinąć w folię aluminiową. Piec w 230C przez 30 minut

Mięso ( oprócz wątroby) podzielić na dwie równe części , pierwszą z nich pokroić w kostkę o boku 2 cm, drugą na kawałki o boku 5 cm. Z mięsami pracuj równocześnie na 2 patelniach i w dwóch garnkach.

Mięso 2 cm

Na patelni na rozgrzanym gęsim tłuszczu przyprawione solą i pieprzem podsmażyć do złotego koloru.

Przełożyć do garnka, dodać posiekane 3 szalotki zioła, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec . Zalać 100g wina. Zredukować wino o połowę. P zredukowaniu dolać wywaru miesnego i od tego czasu dusić pod przykryciem. Nie rozgotować. Mięso musi zachować swoją formę a nie rozpaść się na włókna. Jeśli potrzeba podczas duszenia dodawać wywaru. Wyjąć mieso z wywaru i wystudzić.

Mięso 5 cm

Na drugiej patelni na rozgrzanym gęsim tłuszczu podsmażyć do złotego koloru przyprawione mięso , pokrojone na większe kawałki. Przesmażone przełożyć do garnka. Dolać pozostałe wino, dodać pozostałe pokrojone w ćwiartki szalotki, duże kawałki marchwi, selera, pietruszki, zioła , liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Zredukować wino o połowę. Po zredukowaniu dodać wywar mięsny i dusić pod przykryciem do miękkości. Na ostatnie 3 minuty duszenia wrzucić do rondla wątrobę.

Uduszone mięso wyjąć z wywaru i wystudzić . Wyjąć warzywa korzeniowe.

Odpiek

Mięso w większych kawałkach i wątrobę zmielić 2 krotnie w maszynce i umieścić w misie.

Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową , nalewkę pigwową , rozbełtane jaja, bułkę tartą - wg uznania i przyprawić. Wyrobić dokładnie. Dodać pozostałe uduszone mięso pokrojone w drobniejszą kostkę i wymieszać.

Foremkę wysmarować tłuszczem , obsypać bułką tartą i obłożyć plastrami słoniny. Wypełnić formę mięsną mieszanką. Piec w temperaturze 165 C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 242

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 60

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2