Fot. 123RF/Picsel
Niektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy sprawdzonych przepisów. Bardzo często przyjmujemy także gości, których chcemy zaskoczyć nietypowym obiadem. Propozycje, które zachwycą niezwykłym smakiem i oryginalnymi połączeniami prezentuje marka Rama, której produkty doskonale sprawdzą się nie tylko do smarowania, ale także do pieczenia i smażenia.
        Wyjątkowe dania zagwarantuje najnowszy wariant - Rama z alpejskim mlekiem, który łączy w sobie doskonały smak oraz składniki najwyższej jakości. Dzięki obecności zdrowych tłuszczów roślinnych oraz prawdziwego alpejskiego mleka, jest to wariant charakteryzujący się unikalnym, kremowym smakiem i zawartością tłuszczu zbliżoną do masła (80%), a jednocześnie ma prawie 7 razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co gwarantuje lepszy profil żywieniowy. Będzie więc nie tylko smacznie i oryginalnie, ale także zdrowo.
Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu
Cielęcina, uważana za jedno z najszlachetniejszych i najdelikatniejszych mięs, sprawdza się doskonale na świątecznym stole - wszystkim smakuje. W wydaniu szwajcarskim, uszlachetniona winem i podana z placuszkami ziemniaczanymi, zyska jeszcze większe uznanie wśród smakoszy i będzie nietypowym rozwiązaniem podczas wielkanocnego obiadu.
Składniki:
- 400 g cielęciny z udźca
 - ½ szklanki wina Riesling
 - 300 g pieczarek
 - 200 ml Ramy Cremefine
 - 1 cebula
 - 6 dużych ziemniaków
 - szczypta soli i pieprzu
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 2 listki laurowe
 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - 5 ziarenek czarnego pieprzu
 - sól do smaku
 - 100 g (2 razy po 50 g) margaryny Ramy z alpejskim mlekiem
 
Sposób przygotowania: 
1.	Nieobrane ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj około 15 minut. Ziemniaki powinny być lekko twarde - jakby niedogotowane. Wyjmij je z wody i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na wpół ugotowane ziemniaki powinny się dość mocno kleić. Oprósz je solą i pieprzem. 
2.	Z ziemniaków uformuj placki i smaż je powoli na dnie teflonowej patelni, na pierwszej połowie średnio rozgrzanej margaryny Rama z mlekiem alpejskim, aż placki będą złociste z obu stron. 
3.	Pieczarki i cebulę pokrój w półplastry, cielęcinę w paseczki lub jeśli wolisz w cienkie małe plasterki. 
4.	Na patelni delikatnie rozgrzej drugą część margaryny Rama, dodaj mąkę i dokładnie mieszając podsmaż. 
5.	W garnku zagotuj pół szklanki wody z połową szklanki wina, dodaj szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. 
6.	W gotującej się wodzie z winem zanurz najpierw mięso, a następnie pieczarki i cebulę, a po chwili składniki przełóż na bok. Do powstałego wywaru dodaj mąkę z margaryną i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj ponownie mięso i warzywa, duś je w sosie 3-5 minut. Gotowy gulasz podawaj z plackami ziemniaczanymi usmażonymi na patelni. Danie mocno oprósz posiekaną natką pietruszki. 
Tip: Cielęcinę z powodzeniem możesz zastąpić polędwiczką wieprzową.
Pierś z kurczaka po szwajcarsku
Klasyka gatunku - pierś z kurczaka. Kiedy wydaje się, że wykorzystaliśmy już wszystkie możliwości jej podania, z pomocą przychodzi kuchnia Szwajcarii, która inspiruje słodkimi smakami. Połączenie delikatnego i kruchego mięsa z wytrawnym smakiem sera gruyère i słodyczą gruszki okaże się rozwiązaniem idealnym, które pozwoli uniknąć częstego podczas Wielkanocy uczucia przejedzenia.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
 - 4 plastry sera gruyère
 - 2 miękkie dojrzałe gruszki
 - 2 łyżki margaryna Rama z alpejskim mlekiem
 - ½ pęczka natki pietruszki
 - 2 łyżki maki pszennej
 - 2 łyżki Ramy Cremefine do gotowania
 - kieliszek wina Riesling lub sznapsa gruszkowego „Williams"
 - sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
1.	Piersi z kurczaka przekrój po długości na dwa płaty, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem do smaku. 
2.	Gruszki obierz, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne. Połówki gruszki zaczynając od góry ponacinaj plaster przy plastrze, a następnie delikatnie uciśnij tak, aby nacięta gruszka lekko się rozchyliła.
3.	Na patelni delikatnie rozgrzej margarynę Rama z alpejskim mlekiem i smaż na niej oprószone w mące piersi z kurczaka, po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie na piersi umieść plastry sera gruyère i gruszki.
4.	Do całości wlej kieliszek wina i przykryj. Duś około 1 minuty. Po tym czasie dodaj śmietanę i dokładnie ją rozmieszaj. Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki. 
Tip: Zamiast gruszki możesz wykorzystać dowolny owoc z puszki - ananasa lub brzoskwinię.
Rolada szwajcarska
Coś dla wytrawnych kucharzy i spragnionych smakoszy. Rolada nie należy do najłatwiejszych dań, ale w końcu kiedy, jeśli nie w święta, możemy spróbować swoich sił w jej przygotowaniu. Tym bardziej, że rozwiązanie zaproponowane w przepisie na wariant szwajcarski zdecydowanie ułatwia sprawę i gwarantuje sukces. Zamiast jednej dużej rolady można przygotować pojedyncze porcje - to ułatwi także przechowywanie, podawanie i ewentualne późniejsze zamrożenie pozostałych porcji.
Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepiej zrazówki)
 - 1 jabłko
 - 6 cienkich plastrów sera gruyère
 - 6 plastrów boczku
 - kilka łyżek musztardy miodowej
 - 50 g orzechów włoskich
 - sól i pieprz do smaku
 - 250 ml wina czerwonego, np. Pinot Noir
 - 300 ml wody
 - 3 łyżki mąki
 - 1 cebula
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - 2 listki laurowe
 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - 3 ziarenka goździków
 - 5 ziarenek pieprzu czarnego
 - 80 g margaryny Rama z alpejskim mlekiem
 
Sposób przygotowania:
1.	Jabłko pokrój w słupki, a cebulę w kosteczkę. 
2.	Mięso pokrój w cienkie plastry po około 130 g każdy. Plastry z osobna przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij, oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą. 
3.	Na każdy plaster mięsa ułóż plaster boczku, sera gruyer i kilka słupków jabłka. Następnie posyp pokruszonymi orzechami. Brzegi każdego plastra najpierw zawijaj do środka, a następnie zroluj ściśle, zabezpieczając roladę wykałaczką lub obwiązując białą nicią kucharską. 
4.	Każdą roladkę delikatnie oprósz mąką, a następnie, na patelni na rozgrzanej Ramie z alpejskim mlekiem, obsmaż mięso ze wszystkich stron. 
5.	Mięso przełóż na bok, a na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj przecier pomidorowy i czerwone wino. Całość chwilę gotuj, a następnie z powrotem dodaj roladki. Dodaj także przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i goździki. 
6.	Wszystko razem duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
Tip: Zamiast boczku do środka roladki możesz dodać szynkę szwarcwaldzką.
Źródło: materiały prasowe