Fot. 123RF/Picsel
Niektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy sprawdzonych przepisów. Bardzo często przyjmujemy także gości, których chcemy zaskoczyć nietypowym obiadem. Propozycje, które zachwycą niezwykłym smakiem i oryginalnymi połączeniami prezentuje marka Rama, której produkty doskonale sprawdzą się nie tylko do smarowania, ale także do pieczenia i smażenia.
Wyjątkowe dania zagwarantuje najnowszy wariant - Rama z alpejskim mlekiem, który łączy w sobie doskonały smak oraz składniki najwyższej jakości. Dzięki obecności zdrowych tłuszczów roślinnych oraz prawdziwego alpejskiego mleka, jest to wariant charakteryzujący się unikalnym, kremowym smakiem i zawartością tłuszczu zbliżoną do masła (80%), a jednocześnie ma prawie 7 razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co gwarantuje lepszy profil żywieniowy. Będzie więc nie tylko smacznie i oryginalnie, ale także zdrowo.
Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu
Cielęcina, uważana za jedno z najszlachetniejszych i najdelikatniejszych mięs, sprawdza się doskonale na świątecznym stole - wszystkim smakuje. W wydaniu szwajcarskim, uszlachetniona winem i podana z placuszkami ziemniaczanymi, zyska jeszcze większe uznanie wśród smakoszy i będzie nietypowym rozwiązaniem podczas wielkanocnego obiadu.
Składniki:
- 400 g cielęciny z udźca
- ½ szklanki wina Riesling
- 300 g pieczarek
- 200 ml Ramy Cremefine
- 1 cebula
- 6 dużych ziemniaków
- szczypta soli i pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- sól do smaku
- 100 g (2 razy po 50 g) margaryny Ramy z alpejskim mlekiem
Sposób przygotowania:
1. Nieobrane ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj około 15 minut. Ziemniaki powinny być lekko twarde - jakby niedogotowane. Wyjmij je z wody i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na wpół ugotowane ziemniaki powinny się dość mocno kleić. Oprósz je solą i pieprzem.
2. Z ziemniaków uformuj placki i smaż je powoli na dnie teflonowej patelni, na pierwszej połowie średnio rozgrzanej margaryny Rama z mlekiem alpejskim, aż placki będą złociste z obu stron.
3. Pieczarki i cebulę pokrój w półplastry, cielęcinę w paseczki lub jeśli wolisz w cienkie małe plasterki.
4. Na patelni delikatnie rozgrzej drugą część margaryny Rama, dodaj mąkę i dokładnie mieszając podsmaż.
5. W garnku zagotuj pół szklanki wody z połową szklanki wina, dodaj szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu.
6. W gotującej się wodzie z winem zanurz najpierw mięso, a następnie pieczarki i cebulę, a po chwili składniki przełóż na bok. Do powstałego wywaru dodaj mąkę z margaryną i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj ponownie mięso i warzywa, duś je w sosie 3-5 minut. Gotowy gulasz podawaj z plackami ziemniaczanymi usmażonymi na patelni. Danie mocno oprósz posiekaną natką pietruszki.
Tip: Cielęcinę z powodzeniem możesz zastąpić polędwiczką wieprzową.
Pierś z kurczaka po szwajcarsku
Klasyka gatunku - pierś z kurczaka. Kiedy wydaje się, że wykorzystaliśmy już wszystkie możliwości jej podania, z pomocą przychodzi kuchnia Szwajcarii, która inspiruje słodkimi smakami. Połączenie delikatnego i kruchego mięsa z wytrawnym smakiem sera gruyère i słodyczą gruszki okaże się rozwiązaniem idealnym, które pozwoli uniknąć częstego podczas Wielkanocy uczucia przejedzenia.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plastry sera gruyère
- 2 miękkie dojrzałe gruszki
- 2 łyżki margaryna Rama z alpejskim mlekiem
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki Ramy Cremefine do gotowania
- kieliszek wina Riesling lub sznapsa gruszkowego „Williams"
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka przekrój po długości na dwa płaty, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem do smaku.
2. Gruszki obierz, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne. Połówki gruszki zaczynając od góry ponacinaj plaster przy plastrze, a następnie delikatnie uciśnij tak, aby nacięta gruszka lekko się rozchyliła.
3. Na patelni delikatnie rozgrzej margarynę Rama z alpejskim mlekiem i smaż na niej oprószone w mące piersi z kurczaka, po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie na piersi umieść plastry sera gruyère i gruszki.
4. Do całości wlej kieliszek wina i przykryj. Duś około 1 minuty. Po tym czasie dodaj śmietanę i dokładnie ją rozmieszaj. Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.
Tip: Zamiast gruszki możesz wykorzystać dowolny owoc z puszki - ananasa lub brzoskwinię.
Rolada szwajcarska
Coś dla wytrawnych kucharzy i spragnionych smakoszy. Rolada nie należy do najłatwiejszych dań, ale w końcu kiedy, jeśli nie w święta, możemy spróbować swoich sił w jej przygotowaniu. Tym bardziej, że rozwiązanie zaproponowane w przepisie na wariant szwajcarski zdecydowanie ułatwia sprawę i gwarantuje sukces. Zamiast jednej dużej rolady można przygotować pojedyncze porcje - to ułatwi także przechowywanie, podawanie i ewentualne późniejsze zamrożenie pozostałych porcji.
Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepiej zrazówki)
- 1 jabłko
- 6 cienkich plastrów sera gruyère
- 6 plastrów boczku
- kilka łyżek musztardy miodowej
- 50 g orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml wina czerwonego, np. Pinot Noir
- 300 ml wody
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka goździków
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 80 g margaryny Rama z alpejskim mlekiem
Sposób przygotowania:
1. Jabłko pokrój w słupki, a cebulę w kosteczkę.
2. Mięso pokrój w cienkie plastry po około 130 g każdy. Plastry z osobna przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij, oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą.
3. Na każdy plaster mięsa ułóż plaster boczku, sera gruyer i kilka słupków jabłka. Następnie posyp pokruszonymi orzechami. Brzegi każdego plastra najpierw zawijaj do środka, a następnie zroluj ściśle, zabezpieczając roladę wykałaczką lub obwiązując białą nicią kucharską.
4. Każdą roladkę delikatnie oprósz mąką, a następnie, na patelni na rozgrzanej Ramie z alpejskim mlekiem, obsmaż mięso ze wszystkich stron.
5. Mięso przełóż na bok, a na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj przecier pomidorowy i czerwone wino. Całość chwilę gotuj, a następnie z powrotem dodaj roladki. Dodaj także przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i goździki.
6. Wszystko razem duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
Tip: Zamiast boczku do środka roladki możesz dodać szynkę szwarcwaldzką.
Źródło: materiały prasowe