Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy pachnące kozieradką

Czym jest kozieradka? Jaką rolę spełnia w naszym odżywianiu? Co smacznego można przygotować z jej wykorzystaniem? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

W jaki sposób kozieradka wpływa na zdrowie?

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Dzięki zawartym w kozieradce substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla cukrzyków.

Nasiona tej kozieradki przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Ta aromatyczna przyprawa ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie często bywa wykorzystywana do przygotowania dań kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy z jej pomocą podkreślili smak rodzimych potraw. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawi, że nabiorą one zupełnie nowego wymiaru.

Kozieradką możecie doprawiać zupy, sałatki oraz sosy. Będzie też idealnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs oraz drobnych przekąsek. W jak jeszcze sposób można włączyć kozieradkę do codziennego jadłospisu? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często doprawiają nią swoje dania. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aromatyczny chlebek

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zupa chłopska

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Butter chicken

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Krakersy pomidorowe

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowy ser z kozieradką

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Jajka zapiekane w warzywach

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gruziński sos

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Przyprawa tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 204

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4