Spis treści:
- Olej z chili i czosnkiem - jak zrobić
- Jakie właściwości ma olej z chili i czosnkiem?
- Do czego stosować olej z chili?
Masła i oleje smakowe stają się coraz bardziej popularne. Wprowadzają urozmaicenie do diety i są świetnym sposobem na przemycenie cennych składników odżywczych. Swój przepis na olej z chili i czosnkiem zdradzili twórcy kanału kulinarnego @parakulinarni, czyli Dominika i Jacek Ogrodowczykowie.
Sprawdź także: Czyści jelita jak miotła i spala tłuszcz. Do czego wykorzystać ananasa i jego sok?
Olej z chili i czosnkiem - jak zrobić
Parakulinarni dzielą się w internecie historiami ze swoich podróży, przede wszystkim wypełnionych po brzegi regionalnymi pysznościami. Podają także wiele przepisów na dania, które można przygotować szybko i tylko z kilku składników. Podobnie jest z olejem z chili i czosnkiem - jak zrobić ten smakowy dodatek do wielu potraw?
Składniki
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki płatków chili (3 dla większej ostrości),
- 2 łyżki sezamu,
- łyżeczka cukru (lub syropu z agawy),
- płaska łyżeczka soli,
- szklanka oleju roślinnego.
Przygotowanie oleju z chili i czosnkiem zajmie ci maksymalnie 10 minut. Na początku w garnku rozgrzej szklankę oleju. W międzyczasie obierz i poszatkuj czosnek na bardzo drobną kostkę. Wsyp go do miski (najlepiej metalowej) lub niewielkiego naczynia żaroodpornego. Dodaj też płatki chili, ziarna sezamu, cukier i sól. Gdy olej będzie gorący, zalej wszystkie składniki i dokładnie pomieszaj do połączenia. Przelej do czystego słoika i zakręć. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Olej można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce nawet do trzech miesięcy.
Jakie właściwości ma olej z chili i czosnkiem?
Nie róbcie, bo się uzależnicie - żartuje Dominika Ogrodowczyk, współautorka kanału Parakulinarni.
Oprócz pysznego smaku, o którym - po spróbowaniu aromatycznej mikstury - trudno zapomnieć, warto podkreślić, jakie właściwości ma olej z chili i czosnkiem. Tych jest naprawdę dużo, ze względu na połączenie wartościowych składników.
- Chili - znane przede wszystkim miłośnikom pikantnych i ostrych potraw. Zawiera szereg witamin (w tym A, C i te z grupy B) oraz minerałów (potas, magnez, żelazo). Charakterystyczna dla chili jest jednak kapsaicyna, czyli związek, który rozgrzewa organizm od środka. Nie tylko poszerza naczynia krwionośne, poprawiając krążenie, ale też przyspiesza metabolizm, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i udrażnia drogi oddechowe. Co więcej, przyprawa działa też antybakteryjnie, dlatego jest nieoceniona podczas przeziębienia.
- Czosnek - nazywany jest naturalnym antybiotykiem, bo wykazuje właściwości antywirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia odporność, działa napotnie i rozgrzewająco, pomaga zwalczyć toczące się infekcje. Skutecznie udrażnia drogi oddechowe, poszerza naczynia krwionośne i działa przeciwzakrzepowo. Długotrwałe spożywanie czosnku może pozytywnie wpłynąć na redukcję zmian miażdżycowych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału lub udaru mózgu.
- Sezam - dzięki zawartości zdrowych tłuszczów oraz minerałów - obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje krążenie oraz ciśnienie krwi, wzmacnia odporność i naczynia krwionośne oraz chroni przed chorobami serca. Dostarczając żelaza, zapobiega niedokrwistości. Ziarna sezamu to także źródło białka, które syci na dłużej, dodaje energii, a także wzmacnia kości i mięśnie. W składzie mają też dużo antyoksydantów o przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym działaniu.
Do czego stosować olej z chili?
Gdy już przygotujesz olej z chili i czosnkiem, może cię najść refleksja, co z nim dalej zrobić. Pomysłów jest wiele, więc na pewno zniknie z lodówki szybciej niż w trzy miesiące. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapki i sałatki. Podkręci smak przekąsek i doda im soczystości. Z tego samego powodu można nim polać kurczaka podczas obiadu lub dodać np. do ryżu z warzywami.
Do czego jeszcze stosować olej z chili? Na jego bazie możesz stworzyć apetyczny dressing lub sos. Co więcej, kilka kropel dodanych do zupy kremu wspaniale wzbogaci jej aromat. Masz ochotę na grzanki? Usmaż je na patelni, podlewając odrobiną smakowego oleju.
Źródło: Smaker.pl, Instagram @parakulinarni
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Na słodko i na słono. Wzmocni nie tylko smak potraw, ale i metabolizm »
Tarta z budyniem i jabłkami. Kruchy przysmak do popołudniowej kawy »
Taras i balkon pokrył zielony osad. Wsyp do ciepłej wody i wyszoruj, płytki będą lśniły »