Dania jednogarnkowe

Przysmaki Północy: Ryby, grzyby i dziczyzna

Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup.

Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie występują one tylko tam, ale z pewnością mają najwięcej różnorodnych odmian.


Kuchnia Warmii i Mazur

Na Warmii i Mazurach spotkać się można z zarówno typowo polskimi daniami, jak i kulinarnymi wpływami pruskimi. Z tradycji polskiej znamy rosół, flaki, żur czy barszcz. Natomiast typowo niemieckie potrawy to na przykład kiełbaski, mięsne klopsiki i charakterystyczne nalewki i likiery. Odnaleźć można także wpływy wschodnie, gdyż trafiło tam wielu "Kresowiaków". Stąd w tradycyjnej kuchni obfitość pierogów i kołdunów.

Więcej na temat zup regionalnych znajdziesz w naszej darmowej książce "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów", którą możesz pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).

Najlepsze zupy polskich regionów. Kliknij!


Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie pdf

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Specjalnością na Warmii i Mazurach jest zupa z ryb i raków. Dodaje się do niej zioła i... brzozową korę. Charakterystyczną potrawą są także dzyndzałki warmińskie, czyli po prostu pierogi z mięsem wołowym, przyrządzane według tradycyjnej receptury.


Zupa rybna z okonia

Z pół kilograma okonia, 2 pomidorów, 250 ml śmietany i pęczka natki pietruszki można przyrządzić pyszną zupę rybną. Do 1 litra bulionu warzywnego wrzucamy ryby i gotujemy je około 30 minut. Po wyjęciu studzimy ryby, obieramy ze skóry i filetujemy. Kroimy mięso na niewielkie kawałki.

Polewamy pomidory gorącą wodą, aby zdjąć z nich skórkę. Kroimy je w kostkę i razem z rybą dodajemy do gotującego się bulionu. Zabielamy śmietaną, doprawiamy natką pietruszki, pieprzem i solą do smaku.


Pomorskie smaki

Na Pomorzu i Kaszubach największym powodzeniem cieszą się od dawien dawna ryby wędzone, marynowane, gotowane - rzadziej smażone. Dumą kuchni pomorskiej są królewskie, wędzone węgorze. A specjalnością - szczególnie na Kaszubach - są śledzie.

Jak w większości kuchni regionalnych w Polsce, poczesne miejsce w kulinariach zajmują ziemniaki i chleb. Chleb tradycyjnie smaruje się okrasą, czyli zmielonym mięsem i tłuszczem gęsim z ziołami. Na Pomorzu popularne są także naleśniki. Na Kaszubach znana jest czernina - zupa przyrządzana z gęsiej krwi, zupa rakowa i różnego rodzaju żury.

W tradycyjnej kuchni pomorskiej stosuje się suszone owoce, które nazywa się "brzad". Robi się z nich nie tylko kompoty i dodaje do mięs, ale także przyrządza zupę brzadową.


Zupa brzadowa, czyli z suszonych owoców

Aby przyrządzić zupę brzadową, najpierw gotujemy suszone jabłka, gruszki i śliwki (ok. 100 g) pokrojone w malutkie kawałki, a w drugim garnku to samo robimy z suszonymi grzybami (ok. 150 g).

Do owoców dodajemy ugotowane grzyby i wywar z nich. Dosładzamy do smaku miodem. Gotujemy pół godziny, po czym zabielamy śmietaną z roztrzepanym jajkiem. Sól i pieprz dodajemy na końcu, do smaku.


Smakowite Kujawy

Tradycyjna kuchnia województwa kujawsko-pomorskiego opiera się na mące i kaszy. Bardzo popularnym składnikiem była kapusta - świeża lub kiszona. Wykorzystywano także sok z kiszonej kapusty. Z mięs bardzo popularna była gęsina, a z warzyw - groch.


Zupa na kapuścianym zakwasie

Do tej zupy potrzebujemy mięsnego bulionu - może to być wywar na kościach lub żeberkach wieprzowych lub z kostki rosołowej wieprzowej. Po ugotowaniu dodajemy do zupy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem i solą, po czym dolewamy kwas z kapusty (ok. 1/2 l). Zabielamy całość śmietaną.

Tradycyjnie zupę tę podaje się z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 9854

30 min
31
Dania główne Gulasz wieprzowy

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...

Odsłon: 347

30 min
7
30 min
19
Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 4119

>60 min
17
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

5
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

29
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0