Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup.

Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie występują one tylko tam, ale z pewnością mają najwięcej różnorodnych odmian.


Kuchnia Warmii i Mazur

Na Warmii i Mazurach spotkać się można z zarówno typowo polskimi daniami, jak i kulinarnymi wpływami pruskimi. Z tradycji polskiej znamy rosół, flaki, żur czy barszcz. Natomiast typowo niemieckie potrawy to na przykład kiełbaski, mięsne klopsiki i charakterystyczne nalewki i likiery. Odnaleźć można także wpływy wschodnie, gdyż trafiło tam wielu "Kresowiaków". Stąd w tradycyjnej kuchni obfitość pierogów i kołdunów.

Więcej na temat zup regionalnych znajdziesz w naszej darmowej książce "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów", którą możesz pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).

Najlepsze zupy polskich regionów. Kliknij!


Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie pdf

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Specjalnością na Warmii i Mazurach jest zupa z ryb i raków. Dodaje się do niej zioła i... brzozową korę. Charakterystyczną potrawą są także dzyndzałki warmińskie, czyli po prostu pierogi z mięsem wołowym, przyrządzane według tradycyjnej receptury.


Zupa rybna z okonia

Z pół kilograma okonia, 2 pomidorów, 250 ml śmietany i pęczka natki pietruszki można przyrządzić pyszną zupę rybną. Do 1 litra bulionu warzywnego wrzucamy ryby i gotujemy je około 30 minut. Po wyjęciu studzimy ryby, obieramy ze skóry i filetujemy. Kroimy mięso na niewielkie kawałki.

Polewamy pomidory gorącą wodą, aby zdjąć z nich skórkę. Kroimy je w kostkę i razem z rybą dodajemy do gotującego się bulionu. Zabielamy śmietaną, doprawiamy natką pietruszki, pieprzem i solą do smaku.


Pomorskie smaki

Na Pomorzu i Kaszubach największym powodzeniem cieszą się od dawien dawna ryby wędzone, marynowane, gotowane - rzadziej smażone. Dumą kuchni pomorskiej są królewskie, wędzone węgorze. A specjalnością - szczególnie na Kaszubach - są śledzie.

Jak w większości kuchni regionalnych w Polsce, poczesne miejsce w kulinariach zajmują ziemniaki i chleb. Chleb tradycyjnie smaruje się okrasą, czyli zmielonym mięsem i tłuszczem gęsim z ziołami. Na Pomorzu popularne są także naleśniki. Na Kaszubach znana jest czernina - zupa przyrządzana z gęsiej krwi, zupa rakowa i różnego rodzaju żury.

W tradycyjnej kuchni pomorskiej stosuje się suszone owoce, które nazywa się "brzad". Robi się z nich nie tylko kompoty i dodaje do mięs, ale także przyrządza zupę brzadową.


Zupa brzadowa, czyli z suszonych owoców

Aby przyrządzić zupę brzadową, najpierw gotujemy suszone jabłka, gruszki i śliwki (ok. 100 g) pokrojone w malutkie kawałki, a w drugim garnku to samo robimy z suszonymi grzybami (ok. 150 g).

Do owoców dodajemy ugotowane grzyby i wywar z nich. Dosładzamy do smaku miodem. Gotujemy pół godziny, po czym zabielamy śmietaną z roztrzepanym jajkiem. Sól i pieprz dodajemy na końcu, do smaku.


Smakowite Kujawy

Tradycyjna kuchnia województwa kujawsko-pomorskiego opiera się na mące i kaszy. Bardzo popularnym składnikiem była kapusta - świeża lub kiszona. Wykorzystywano także sok z kiszonej kapusty. Z mięs bardzo popularna była gęsina, a z warzyw - groch.


Zupa na kapuścianym zakwasie

Do tej zupy potrzebujemy mięsnego bulionu - może to być wywar na kościach lub żeberkach wieprzowych lub z kostki rosołowej wieprzowej. Po ugotowaniu dodajemy do zupy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem i solą, po czym dolewamy kwas z kapusty (ok. 1/2 l). Zabielamy całość śmietaną.

Tradycyjnie zupę tę podaje się z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Krewetki po azjatycku

Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...

Odsłon: 619

15 min
10
Desery Korzenne pierniczki

Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...

Odsłon: 15

>60 min
1
Dania główne Pieczony udziec z indyka

Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...

Odsłon: 41

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

1
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2