Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL
Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie występują one tylko tam, ale z pewnością mają najwięcej różnorodnych odmian.
Kuchnia Warmii i Mazur
Na Warmii i Mazurach spotkać się można z zarówno typowo polskimi daniami, jak i kulinarnymi wpływami pruskimi. Z tradycji polskiej znamy rosół, flaki, żur czy barszcz. Natomiast typowo niemieckie potrawy to na przykład kiełbaski, mięsne klopsiki i charakterystyczne nalewki i likiery. Odnaleźć można także wpływy wschodnie, gdyż trafiło tam wielu "Kresowiaków". Stąd w tradycyjnej kuchni obfitość pierogów i kołdunów.
Więcej na temat zup regionalnych znajdziesz w naszej darmowej książce "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów", którą możesz pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.
Specjalnością na Warmii i Mazurach jest zupa z ryb i raków. Dodaje się do niej zioła i... brzozową korę. Charakterystyczną potrawą są także dzyndzałki warmińskie, czyli po prostu pierogi z mięsem wołowym, przyrządzane według tradycyjnej receptury.
Zupa rybna z okonia
Z pół kilograma okonia, 2 pomidorów, 250 ml śmietany i pęczka natki pietruszki można przyrządzić pyszną zupę rybną. Do 1 litra bulionu warzywnego wrzucamy ryby i gotujemy je około 30 minut. Po wyjęciu studzimy ryby, obieramy ze skóry i filetujemy. Kroimy mięso na niewielkie kawałki.
Polewamy pomidory gorącą wodą, aby zdjąć z nich skórkę. Kroimy je w kostkę i razem z rybą dodajemy do gotującego się bulionu. Zabielamy śmietaną, doprawiamy natką pietruszki, pieprzem i solą do smaku.
Pomorskie smaki
Na Pomorzu i Kaszubach największym powodzeniem cieszą się od dawien dawna ryby wędzone, marynowane, gotowane - rzadziej smażone. Dumą kuchni pomorskiej są królewskie, wędzone węgorze. A specjalnością - szczególnie na Kaszubach - są śledzie.
Jak w większości kuchni regionalnych w Polsce, poczesne miejsce w kulinariach zajmują ziemniaki i chleb. Chleb tradycyjnie smaruje się okrasą, czyli zmielonym mięsem i tłuszczem gęsim z ziołami. Na Pomorzu popularne są także naleśniki. Na Kaszubach znana jest czernina - zupa przyrządzana z gęsiej krwi, zupa rakowa i różnego rodzaju żury.
W tradycyjnej kuchni pomorskiej stosuje się suszone owoce, które nazywa się "brzad". Robi się z nich nie tylko kompoty i dodaje do mięs, ale także przyrządza zupę brzadową.
Zupa brzadowa, czyli z suszonych owoców
Aby przyrządzić zupę brzadową, najpierw gotujemy suszone jabłka, gruszki i śliwki (ok. 100 g) pokrojone w malutkie kawałki, a w drugim garnku to samo robimy z suszonymi grzybami (ok. 150 g).
Do owoców dodajemy ugotowane grzyby i wywar z nich. Dosładzamy do smaku miodem. Gotujemy pół godziny, po czym zabielamy śmietaną z roztrzepanym jajkiem. Sól i pieprz dodajemy na końcu, do smaku.
Smakowite Kujawy
Tradycyjna kuchnia województwa kujawsko-pomorskiego opiera się na mące i kaszy. Bardzo popularnym składnikiem była kapusta - świeża lub kiszona. Wykorzystywano także sok z kiszonej kapusty. Z mięs bardzo popularna była gęsina, a z warzyw - groch.
Zupa na kapuścianym zakwasie
Do tej zupy potrzebujemy mięsnego bulionu - może to być wywar na kościach lub żeberkach wieprzowych lub z kostki rosołowej wieprzowej. Po ugotowaniu dodajemy do zupy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem i solą, po czym dolewamy kwas z kapusty (ok. 1/2 l). Zabielamy całość śmietaną.
Tradycyjnie zupę tę podaje się z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.
Anna Wiśniewska/Smaker.pl