Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Ptysie i eklerki można śmiało uznać za niewielkie, cukiernicze dzieła sztuki. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga wieloletniego doświadczenia. Wystarczy odrobina wyczucia oraz dobry przepis.

Ptysie i eklerki - jak je zrobić? |Fot. 123RF/Picsel

W tłusty czwartek na naszych stołach królują faworki oraz pączki w niemal każdej możliwiej postaci. Warto jednak pamiętać, że to nie jedyne słodkości, jakimi możemy delektować się w tym dniu. Istnieje całkiem spore grono miłośników słodkości przygotowywanych z ciasta parzonego. Spośród tych deserów największą popularnością cieszą się eklery i ptysie, które można wypełniać przeróżnymi kremami i musami.

Z jakiego ciasta robi się ptysie i eklerki?

Aby przygotować ptysie lub eklerki, będziecie potrzebować ciasta parzonego. Jest to jeden z wyjątkowo starych przepisów, które już setki lat temu włączono do tak zwanej klasyki cukiernictwa. Każdy kucharz powinien wiedzieć, w jaki sposób je zrobić, gdyż jest wykorzystywane zarówno do przygotowania deserów, jak i dań wytrawnych.

Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie receptury na eklery, suflety oraz majonez.

Wypiek ten szybko zdobył uznanie wśród francuskich arystokratów, stając się ulubionym deserem koronowanych głów. Nic więc dziwnego, iż cukiernicy zaczęli prześcigać się w wymyślaniu coraz to nowszych przepisów z wykorzystaniem tego rodzaju ciasta.

Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, jednak wymaga od nas nieco wyczucia i cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na wykorzystywane przez nas składniki. Jest ich niewiele, dlatego powinny być możliwie jak najlepszej jakości.

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie dodajemy ją do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy masło. Po kilku minutach mąka powinna być odpowiednio zaparzona. Pamiętajcie, aby masę cały czas mieszać, gdyż można ją łatwo przypalić.

Następnym krokiem jest przestudzenie masy i dodanie do niej jajek. Zwróćcie uwagę, aby była ona naprawdę chłodna, gdyż w przeciwnym razie jajka zbyt szybko się zetną. Dopiero tak przygotowana masa jest gotowa do wypiekania.

Sprawdzone przepisy na ptysie i eklery

Jeśli chciałbyś w tym roku zaskoczyć bliskich z okazji tłustego czwartku, zrezygnuj z tradycyjnych pączków, a zamiast nich podaj ptysie lub eklerki. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Ptysie

 Ptysie Zobacz przepis

Ptysie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Eklerki z masą budyniową

 Eklerki z masą budyniową Zobacz przepis

Eklerki z masą budyniową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ptysie z bitą śmietaną

 Ptysie z bitą śmietaną Zobacz przepis

Ptysie z bitą śmietaną/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jagodowe eklery

 Jagodowe eklery Zobacz przepis

Jagodowe eklery/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ptysie z piernikowym kremem

 Ptysie z piernikowym kremem Zobacz przepis

Ptysie z piernikowym kremem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową

 Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową Zobacz przepis

Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ptysie ze śmietaną w czekoladzie

 Ptysie ze śmietaną w czekoladzie Zobacz przepis

Ptysie ze śmietaną w czekoladzie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Eklerki kokosowo-wiśniowe

 Eklerki kokosowo-wiśniowe Zobacz przepis

Eklerki kokosowo-wiśniowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karnawałowe ptysie

 Karnawałowe ptysie Zobacz przepis

Karnawałowe ptysie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort czekoladowy

Tort czekoladowy z kremem waniliowym to idealny pomysł zarówno na urodziny, j...

Odsłon: 970

60 min
2
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 350

30 min
4
30 min
2
Przekąski Imprezowe roladki z szynki

Imprezowe roladki z szynki z nadzieniem maślano-śmietankowo-chrzanowym to ide...

Odsłon: 934

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

2
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10