Pulpety z niespodzianką. Nawet najlepsze mielone przy nich wypadają słabiutko

Pulpety to dość popularny obiad w Polsce. Robi się je szybko i łatwo. Można je jednak przygotować w ciekawszy sposób - faszerując wyjątkowym składnikiem. Dowiedz się, jakie mięso jest najlepsze na pulpety i co włożyć do środka masy, żeby zaskoczyć rodzinę i bliskich.

Pulpety z niespodzianką - przepis, który warto zapamiętać | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pulpety są raczej łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem że ma się sprawdzony przepis. Na początku przygody z gotowaniem łatwo też popełnić kilka podstawowych błędów, które sprawiają, że mięsne kotleciki przestają być soczyste lub rozpadają się podczas smażenia. Jakie mięso jest najlepsze na pulpety? Jak zrobić to smakowite danie? Przekonaj się, czym można nafaszerować pulpety, aby były obłędne w smaku.

Sprawdź także: Całą robotę robi posypka. Lepszej zapiekanki z cukinii nie zjesz

Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?

Chcesz mieć pewność, że twój obiad będzie nie tylko poprawny, ale po prostu obłędnie pyszny? Pamiętaj, że przyrządzanie idealnych pulpetów zaczyna się już w sklepie podczas wyboru produktów spożywczych. Głównym składnikiem potrawy jest mięso - jakie jest najlepsze na pulpety? 

Aby wyszły soczyste i miękkie, trzeba użyć dość tłustego mięsa. Nie tylko pozostaną wilgotne, ale też nabiorą więcej aromatu. Wszystko za sprawą tłuszczu, który jest też nośnikiem smaku. Najlepsze mięso do pulpetów to wołowina, wieprzowina lub ich mieszanka. Można też postawić na drób, ale jest ono mniej tłuste, a przez to również nie tak apetyczne. Dla podkręcenia waloru smakowego warto dodać tu łyżeczkę smalcu.

Pulpety z niespodzianką - przepis

Już wiesz, jakie mięso jest najlepsze na pulpety. Najwyższy czas, aby zabrać się za ich przygotowanie. Wychodzą soczyste i pełne smaku. Co więcej, możesz je przygotować na dwa sposoby. Dowiedz się, jaką niespodziankę kryją w sobie te mięsne kotleciki.

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • ostra papryczka chilli
  • 80 g tartego parmezanu
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • po 1 łyżeczce serka topionego cheddar (do środka każdego pulpetu)

Pulpety z niespodzianką - przepis rozpocznij od przełożenia mięsa mielonego wołowego i wieprzowego do głębszej miski. Następnie pokrój ostrą papryczkę na drobną kostkę, zetrzyj parmezan i dorzuć do naczynia. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zagnieć do połączenia się składników w jednolitą masę.  

Uformuj mięsną kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni na cienki placek. Na jego środku połóż około łyżeczki sera topionego cheddar i ponownie zagnieć w kulkę - tak, aby ser znalazł się w środku. Pamiętaj, żeby dobrze ją ugnieść, aby pulpety nie pękały. Następnie kulki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do zarumienienia. Po przekrojeniu ser przyjemnie się ciągnie.

Jeśli chcesz, możesz zamienić smażone na duszone pulpety z niespodzianką. Wówczas kulki przełóż do ulubionego sosu i gotuj aż do momentu, gdy przestaną być surowe.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Codziennie jadła boczek. Reakcja organizmu ją zaskoczyła »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Taki wygląd paznokci zdradza niedobory. Może ci brakować żelaza, magnezu lub witamin »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 116

>60 min
8
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 269

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326