Sprawdzone przepisy na karnawał

Jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych z udziałem ziemniaków na Wielkopolsce. Przepis na ten przysmak zna niemal każda tamtejsza gospodyni. Gdzie ma swoje początki i co warto o nim wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki w kuchni wielkopolskiej są uważane za jedne z najpopularniejszych warzyw. Początkowo były wykorzystywane wyłącznie do przygotowywania paszy dla zwierząt. Dopiero z początkiem XIX wieku zaczęto je wykorzystywać jako podstawowy element diety niższych klas społecznych.

Występowały w różnych postaciach, jako element śniadania, obiadu czy kolacji. Łączono je z kapustą, wykorzystywano do pieczenia chleba, gotowania zup, a nawet otrzymywania mąki i cukru. Na szlacheckich stołach zagościły jednak dopiero w drugiej połowie stulecia.

Wielkopolska jako region typowo rolniczy nie mogła narzekać na brak dostępu do warzyw. Nie brakowało tu również produktów mięsnych i nabiału, w tym mleka, śmietany, czy twarogu. Stąd też nietrudno było zadbać o składniki potrzebne do zrobienia gziku z pyrami. Danie ze względu na prostotę wykonania i niezwykły smak nadal jest chętnie odtwarzane. W 2007 roku potrawa ta została wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Jak przygotować gzik według oryginalnej receptury?

Przepis jest zaskakująco prosty, a jego zrobienie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Podstawowym produktem, bez którego sobie nie poradzimy, jest oczywiście biały ser. Do tego celu najlepiej użyć tłustego lub półtłustego. Kolejnym istotnym składnikiem jest kwaśna śmietana, następnie cebula skrojona w drobniutką kostkę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Gzik rozpoczynamy od dokładnego zgniecenia sera, do tego celu możemy użyć np. widelca. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki. Jeśli chcemy urozmaicić nieco przepis, możemy dodatkowo dorzucić rzodkiewkę lub koperek.

Reklama

Sposób serwowania

Gotowy gzik podajemy z ugotowanymi pyrami. Najlepiej smakuje z ciepłymi ziemniakami w mundurkach, przekrojonymi wzdłuż i posmarowanymi masłem. Serwowane w ten sposób zachowują swój oryginalny smak i wygląd.
Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na ten przysmak, sięgnijcie do propozycji naszych użytkowników. Każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie.

 

1. Gzik

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ziemniaki z gzikiem

Fot. Bake-cook na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczone pyry z gzikiem

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Gzik poznański

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wielkopolskie pyry z gzikiem i kotletem mielonym

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Gzik z koperkiem

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuchy na kwaśnym mleku

Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...

Odsłon: 1201

15 min
1
Śniadania Parówkowe Tosty

Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...

Odsłon: 88

15 min
0
30 min
4

Przepis dnia

Desery Oponki karnawałowe

Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...

Odsłon: 42912

30 min
69
Ciasta Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...

Odsłon: 8826

30 min
19
Sałatki Sałatka z tuńczyka

Dzisiaj proponuję coś na odpoczynek od mięsa, ale danie bardzo smaczne, szybk...

Odsłon: 2977

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

0
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5
Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

84
Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

9