Fot. 123RF
Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji naszych użytkowników, dzięki którym te święta będą wyjątkowo smaczne.
Fot. Anka1803 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zapewnia autorka tego przepisu, w jej rodzinie jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już sam ten fakt powinien być najlepszą reklamą tego pasztetu. Chyba chcecie się przekonać, cóż tak urzekło rodzinkę Anki?
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pasztet dla wegetarian? Nie, to nie pomyłka. Tę potrawę możecie przygotować z różnych rodzajów mięs, jednak równie smaczne są te, przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Możemy się założyć, że ten pasztet będzie hitem na każdym, wielkanocnym stole. Kilka rodzajów mięsa i aromatyczne przyprawy zapewnią wam sukces kulinarny, który będziecie chcieli powtórzyć nie raz.
Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiecie w jaki sposób sprawić, aby pasztet był soczysty, delikatny i kruchy? Skorzystajcie z porad naszego użytkownika, a już nigdy nie upieczecie pasztetu w inny sposób!
Fot. Kreatywnieproste na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto kolejna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Soczewica jest idealnym zastępstwem dla mięsa. Na tyle dobrym, że niektórzy być może nawet się nie zorientują, że mają do czynienia z wegetariańską wersją tej potrawy.
6. Pasztet z zielonej soczewicy
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten pasztet sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnego biesiadowania, ale i na co dzień. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niedrogi i prosty w przygotowaniu.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasola dotąd kojarzyła wam się z zupą lub fasolką po bretońsku? Najwyższy czas to zmienić i przygotować z niej pasztet. Tak, dobrze przeczytaliście - to doskonały (i bardzo zdrowy!) zamiennik mięsa.
8. Pasztet drobiowy w wersji FIT
Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A co z osobami, które skrupulatnie liczą kalorie? Nie martwcie się, także dla nich przygotowaliśmy wyjątkowo smaczny przepis. W końcu w świątecznym biesiadowaniu chodzi o to, aby każdy znalazł dla siebie coś pysznego.
Zobacz też: Wyjątkowe inspiracje na Wielkanoc. Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl