Róża ucierana z cukrem. Smakowita przekąska, zwłaszcza dla „ciśnieniowców”

W kuchni najlepsze są dodatki, które podkręcają smak dania, ale też działają korzystnie na organizm. Przekonaj się, jakie właściwości ma róża ucierana z cukrem, którą wykorzystasz nie tylko do wypieków. Jak zrobić przetwory? Okazuje się, że wystarczą tylko trzy składniki.

Jak zrobić różę ucieraną z cukrem? To wcale nie jest trudne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czasem w kuchni dodatek może odmienić cały smak dania. Tak właśnie jest w przypadku róży ucieranej z cukrem. Jakie właściwości ma i jak wykorzystać ją podczas gotowania? Przepis na słodko-kwaśny, pełen witamin przysmak wcale nie jest skomplikowany.

Sprawdź także: Znany dietetyk pokazuje, jak robić kisiel lniany. Dodaje nietypowy składnik

Jak zrobić różę ucieraną z cukrem?

Do przygotowania róży ucieranej z cukrem potrzebujesz trzech składników - płatków dzikich róż, cukru i soku z cytryny. Pamiętaj, żeby wybierać kwiaty o intensywnym zapachu i wyrazistej barwie oraz najlepiej te, które rosną z dala od ruchliwych ulic (aby uniknąć zanieczyszczeń). Po zerwaniu róż oberwij im płatki i wysyp je na bawełnianą ścierkę (przejrzyj dokładnie płatki i pozbądź się ewentualnych owadów). Następnie postępuj zgodnie ze wskazówkami z przepisu:

Składniki

  • 300 g płatków dzikiej róży
  • 600 g cukru (kryształowego)
  • pół łyżeczki soku z cytryny 

Jak zrobić różę ucieraną z cukrem? Zbierz płatki róż ze ściereczki i dokładnie je opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Usuń z nich białe końcówki i przełóż do makutry, misy do ucierania lub większego moździerza. Wsyp cukier i ucieraj razem z płatkami przez co najmniej 15 minut.

Po upływie tego czasu wlej jeszcze sok z cytryny i ucieraj dalej, aż do momentu, gdy cukier będzie niewyczuwalny (kryształki zmienią się w pył). Różę utartą z cukrem przechowuj w czystych, szklanych słoikach.

Róża ucierana z cukrem | Fot. 123RF/Picsel

Jakie właściwości ma róża ucierana z cukrem?

Płatki róż zawierają antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i redukują szkodliwe działanie wolnych rodników. Nie tylko uelastyczniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, ale w konsekwencji - dbają o zdrowie serca. Co więcej, minimalizują ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. 

Jakie właściwości ma róża ucierana z cukrem? To skarbnica witaminy C, wzmacniającej reakcję układu immunologicznego na infekcje. Działa przeciwwirusowo, ale również żółciopędnie i rozkurczowo. Ma to wpływ przede wszystkim na dolegliwości ze strony układu trawiennego. Róża ucierana z cukrem wzmaga wydzielanie żółci w wątrobie (co poprawia trawienie tłuszczów), łagodzą bóle brzucha i eliminują niekomfortowe wzdęcia.

Jak wykorzystać różę ucieraną z cukrem?

Liczne właściwości, jakie ma ten przysmak, przekonały cię, żeby wypróbować go w kuchni? Wspaniale, pytanie tylko - czy wiesz, jak wykorzystać różę ucieraną z cukrem? Ma słodko-kwaśny smak, z lekką nutką goryczy, dlatego mała porcja wystarczy, żeby zmienić aromat serwowanego dania.

Różany smak od razu kojarzy się z pączkami - faktycznie możesz użyć jej jako nadzienia do tych lub innych wypieków (ciast czy ciasteczek). Dodana do bitej śmietany, nada jej charakterystycznego koloru, zapachu i smaku. Ciekawym pomysłem jest też posmarowanie nią słodkiego pieczywa lub naleśników

Lubisz owocowe napoje? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać różę ucieraną z cukrem do herbaty - taki dodatek znacznie wzbogaci jej smak i podkręci właściwości.

Róża ucierana z cukrem

 Róża ucierana z cukrem Zobacz przepis

Płatki róż ucierane z cukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, kotlet.tv, odzywianie.wprost.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »

Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »

Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 116

>60 min
8
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 269

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326