Grill - temat specjalny

Rozmawiamy z Kuchmariolą63

Pani Mariola wygrała drugą edycję konkursu z okazji 10 urodzin Smakera. Z tej okazji postanowiliśmy ją lepiej poznać.

Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63

Przepisy pani Marioli z pewnością kojarzy kazdy użytkownik Smakera. To właśnie dzięki niej nieustannie poznajemy nowe przepisy na domowe wędliny oraz wyjątkowo smaczne nalewki. Ponadto, profil pani Marioli to również nieskończone źródło fantastycznych pomysłów na tradycyjne obiady, sałatki oraz wyjątko smaczne ciasta. O jej pasji możecie również przeczytać na blogu Smaki Mariolki.

Pani Mariola dołączyła do grona Smakerowiczów w grudniu 2016 roku i od tamtej pory dodała ponad 700 przepisów, co czyni z niej jedną z najaktywniejszych użytkowniczek naszego serwisu. Kuchmariola63 zadebiutowała w Smakerze przepisem na tradycyjną zupę pomidorową.

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Najpopularniejszym przepisem pani Marioli była domowa pasta rosołowa, która z powodzeniem zastąpi wszystkie kupne "polepszacze smaku". Jeśli do tej pory nie skorzystaliście z tego przepisu, musicie koniecznie nadrobić zaległości.

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Nasi użytkownicy naczęściej kojarzą panią Mariolę ze sprawdzonymi przepisami na domowe wędliny. I to właśnie przepis z tej kategorii nagrodziło nasze jury w drugim etapie konkursu z okazji 10 urodzin Smakera. Była to świąteczna kiełbasa pieprzowa.

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Warto wiedzieć, że pani Mariola przygotowuje również wyśmienite ciasta, a przepisami na nie dzieli się również z naszymi użytkownikami. Świadczy o tym najlepiej ostatni przepis, jaki dodała do Smakera - babka marmurkowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Zwycięstwo Pani Marioli w naszym konkursie było fantastyczną okazją, aby się lepiej poznać. Postanowilismy zadać jej kilka pytań.

W jaki sposób rozpoczęła się Pani przygoda z gotowaniem?

Teraz, kiedy dzieci już są dorosłe, każde z Nich ma swoje życie rodzinne, pozostaliśmy sami z mężem w domu. Ponad sześć lat temu mąż założył konto na FB oraz grupy kulinarne "Domowy wyrób wędlin, win, nalewek, przetwory i kulinaria" i grupę "Domowe wypieki ciast, ciasteczek, chleba, słodkie desery, koktajle". Wciągnął mnie w to, zaraził mnie swoją pasją i tak się zaczęła moja przygoda z gotowaniem. Przy mężu dużo się nauczyłam, między innymi robić wędliny, wędzić je w garnku który został skonstruowany przez męża oraz nauczyłam się piec swojskie pieczywo, chleby i bułki. Ale to nie wszystko, razem z mężem robimy nalewki, nawet mamy swoją dość dużą kolekcję, która co roku się powiększa o kilka nowych pozycji, jest to droga pasja, ale wciąga. Niektóre owoce do nalewek kupujemy w drugim końcu Polski, po to żeby powiększać kolekcję nalewek.

Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63

Skąd czerpie Pani inspiracje i pomysły na kolejne dania?

Inspiracje i pomysły czerpiemy z internetu, z blogów kulinarnych (polskich i zagranicznych) które udostępniają dużo różnorodnych przepisów. Dodaję do tego troszkę swoich pomysłów i tak się tworzą nowe pomysły na kolejne dania, wędliny, pieczywo.

Kogo uznaje Pani za największy autorytet kulinarny?

Moim autorytetem kulinarnym jest pani Magda Gessler.

Dla kogo najczęściej Pani gotuje? Kto zwykle zjada te pyszne dania, które widzimy w Smakerze?

My z mężem jesteśmy tylko we dwoje i gotujemy przeważnie dla nas dwojga. Wędliny robiliśmy także dla córki, ale obecnie sama nauczyła się robić wędliny i wykonuje je sama.

Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63

Jakie jest Pani ulubione kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?

Moim wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa jest zrobiony przeze mnie pierwszy tort z którego byłam bardzo dumna.

Jakie dania (lub np. rodzaj kuchni) lubi Pani najbardziej?

Najbardziej lubię kuchnię Warmińsko-Mazurską, to są moje i męża strony w których wychowaliśmy się, a także kuchnię z ostrymi przyprawami, kuchnie kresów wschodnich, litewska, krajów postradzieckich.

Czym zajmuje się Pani na co dzień?

Wstajemy bardzo wcześnie, o 5 rano i w kuchni zaczynamy już gotowanie, z mężem chodzimy po zakupy, gotujemy, pieczemy, robimy wędliny. Praca zawodowa. My od kilku lat nie kupujemy pieczywa ani wędlin w sklepie, robimy je sami. W ten sposób umilamy sobie każdy kolejny nowy dzień.

Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63

Dlaczego dołączyła Pani do grona Smakerowiczów?

Do grona Smakerowiczów dołączyłam żeby dzielić się przepisami, szukać nowych inspiracji. Człowiek wpada w taki nałóg kulinarny, tak to w skrócie ujmę.

Jakie jest Pani największe, kulinarne marzenie?

Marzeń takich nie posiadam, ale chciałabym żeby ta pasja trwała jak najdłużej, żeby zdrowie dopisywało.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 218

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17