Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Niebezpieczne dla naszego zdrowia bakterie mogą znaleźć się w produktach, które wydają się być z pozoru bardzo bezpieczne i zdrowe. W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy o tym, że groźne bakterie salmonelli mogą znajdować się nawet w sałacie. Czy jest się czego bać?

Fot. 123RF

W ostatnim czasie australijskie społeczeństwo zelektryzowała informacja dotycząca paczkowanej sałaty, która miała zostać skażona bakteriami salmonelli. W związku z odnotowaniem co najmniej zwiększonej ilości zachorowań, tamtejszy departament zdrowia wydał ostrzeżenie, dotyczące możliwości zatrucia wywołanego bakteriami na liściach sałaty. Głównymi podejrzanymi w tej sprawie są przede wszystkim paczkowane miksy sałat, które można zakupić np. w supermarketach. Ze sklepów zaczęto wycofywać podejrzane produkty.

W jaki sposób mogło dojść do skarżenia?

Jak się okazuje, sałata skażona salmonellą nie jest jedynie problemem australijskim, gdyż podobne zatrucia występowały w przeszłości także w innych krajach. Paczkowana sałata bywa bardzo często sprzedawana jako produkt umyty i gotowy do spożycia tuż po wyjęciu z opakowania. I to właśnie tutaj może tkwić źródło problemu. Wiele osób nie myje takich warzyw, a to bardzo duży błąd.

Australijscy specjaliści uznali, iż przyczyną zatruć mógł być nawóz stosowany do uprawy sałaty. Produkuje się go z użyciem m.in. skorupek kurzych jaj, na których mogą znajdować się bakterie salmonelli. Ponadto, na delikatnych roślinach (takich jak sałaty, szpinak lub kiełki) wyjątkowo mocno odbijają się warunki, panujące w środowisku, w którym rosną. Wystarczy, że wody gruntowe zostaną zanieczyszczone, a zawarte w nich szkodliwe substancje, znajdą się również na naszym talerzu.

Specjaliści podkreślają, że przypadki zatrucia salmonellą w wyniku spożycia niemytej sałaty są bardzo rzadkie, jednak warto zrobić wszystko, aby zminimalizować ryzyko jego wystąpienia.

Jak objawia się zatrucie salmonellą?

Pierwsze objawy zatrucia salmonellą mogą pojawić się już na kilka lub kilkanaście godzin po spożyciu skażonego produktu. Jeśli nasz organizm jest osłabiony, reakcja może być szybsza i gwałtowniejsza. Zazwyczaj jako pierwsze pojawiają się silne bóle głowy oraz bóle brzucha. Później dołączają do nich wymioty, biegunka oraz wysoka temperatura. Jeśli podejrzewacie, że mogliście zatruć się salmonellą koniecznie skonsultujcie się z lekarzem oraz zadbajcie o odpowiednie nawodnienie organizmu. W przypadku silnych zatruć niezbędna może okazać się hospitalizacja oraz antybiotykoterapia.

Jak uniknąć zatrucia salmonellą?

Aby uniknąć zakażenia bakteriami tego typu trzeba przede wszystkim zachować higienę podczas przyrządzania jedzenia - bakterie występują nie tylko na warzywach, ale także w surowym drobiu, niepasteryzowanym mleku i nabiale czy też w wodzie. Do zatrucia może dojść po zjedzeniu surowego lub niedogotowanego mięsa albo żywności zainfekowanej poprzez kontakt z surowizną.

Rady zmniejszające ryzyko infekcji:

- Zawsze dokładnie gotuj mięso drobiowe, nie może pozostawać różowe w środku

- Myj ręce ciepłą wodą z mydłem przed i po przyrządzaniu jedzenia

- Myj ręce ciepłą wodą z mydłem od razu po przyrządzeniu surowego mięsa

- Surowe mięso krój zawsze na tej samej desce do krojenia i nie używaj jej do innych produktów

- Dokładnie myj deskę do krojenia, nóż, blaty i zlew po przyrządzeniu surowego mięsa

- Nie jedz niepasteryzowanego nabiału.

- Nie pij nieprzegotowanej wody (np. ze źródeł czy rzek)

- Trzymaj surowe mięso w dolnej szufladzie lodówki

- Nie płucz surowego mięsa drobiowego przed przyrządzeniem

 

Zobacz też: Produkty, które najczęściej powodują zatrucia pokarmowe. Kliknij!

Produkty, które najczęściej powodują zatrucia pokarmowe

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 81

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 361

30 min
12
15 min
4
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 722

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 5100

60 min
17
Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 4025

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3
Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13