W środę 10.07.2024 roku na stronie gov.pl pojawiło się ostrzeżenie GIS-u dotyczące wykrycia bakterii Salmonella i Escherichia coli (STEC) w partii tatara wołowego. Wszczęto procedutę wycofywania niebezpiecznych partii z obiegu. Czym grozi spożycie takiego mięsa?
Sprawdź także: GIS apeluje: Nie zbierajcie grzybów w ten sposób. To grozi zatruciem
Które partie mogą być niebezpiecznie?
Zaistniała sytuacia dotyczy tatara wołowego 200 g, producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, numer patii: 1801207. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia: 12.07.2024.
GIS zaleca, aby absolutnie nie spożywać zanieczyszczonego bakteriami mięsa. Pałeczki bakterii Salmonella i Escherichia coli (STEC) powodują poważne zatrucie pokarmowe, towarzyszą mu zazwyczaj bóle brzucha, wymioty, czy biegunki, może pojawić się także osłabienie, bóle głowy, czy wysypki skórne. Osoby, które spożyły tatara powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
W okresie letnim należy zwrócić szczególną uwagę na przestrzeganie zasad prawidłowego przechowywania żywności, oraz higieny podczas gotowania.
Źródła: gov.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »