Wartości odżywcze dyni
100 gramach dyni jest tylko 30 kcal. Oznacza to, że możesz bez wyrzutów sumienia zjeść potrawę zawierającą dużą ilość tego warzywa. Szybko najesz się, a przy tym nie przytyjesz, oczywiście pod warunkiem, że posiłek nie będzie okraszony dużą ilością tłuszczu zwierzęcego lub dosładzany.
Miąższ dyni to doskonałe źródło minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, ale także selen, miedź, mangan i cynk. Jak inne pomarańczowe warzywo — marchewka, dynia zawiera beta karogeny. Nie ma natomiast tłuszczu, białka, ma mało węglowodanów i przede wszystkim zawiera dużą ilość błonnika.

Prozdrowotne właściwości mają także pestki dyni, które można jeść w formie przekąski, kiedy są suszone albo w formie oleju. Szukasz odpowiedzi na pytanie, czy dynia jest zdrowa?
Przeczytaj więcej na temat właściwości dyni >>
Rodzaje dyni
Dynie możemy podzielić na odmiany jadalne i niejadalne. Niejadalne mogą służyć do dekoracji — pięknie wyglądają w ogrodzie, na stole, na gzymsie kominka, ułożone w kunsztowne konstrukcje. Nas jednak interesują odmiany dyni jadalnej, idealne na placki, zupy czy ciasta. Poszukując dyni na obiad, zwróć uwagę na piżmową, zwyczajną, hokkaido, makaronową i muszkatołową.
- Dynia piżmowa jest pomarańczowa lub żółta, a kształtem przypomina dzwon. Jest bardzo aromatyczna i ma wiele zastosowań kulinarnych.
- Dynia zwyczajna ma okrągły kształt i pomarańczową barwę, może osiągać monstrualne wymiary.
- Jeśli nie potrzebujesz tak dużej dyni, wybierz hokkaido z jaskrawą, pomarańczową albo czerwoną skórką. Jest niewielka, zwykle nie waży więcej niż 2 kg.
- Dynia makaronowa ma z kolei wydłużony kształt i jasną, kremową skórkę. Po upieczeniu jej miąższ rozpada się na paski, czym przypomina makaron spaghetti.
- Muscat jest dużą odmianą dyni. Poznasz ją po lekko spłaszczonej, żebrowatej strukturze i skórce koloru zielonego, bladoróżowego lub piaskowego.
Dynia w occie
Jeśli lubisz robić i jeść przetwory, dynia marynowana doskonale sprawdzi się w Twojej kuchni. Ma intensywny smak, ale delikatną konsystencję. Pokrojona w kostki i zalana octem z przyprawami na pewno kojarzy się z jesienią i może stanowić dodatek do dań obiadowych lub przekąskę niskokaloryczną, kiedy masz ochotę coś pogryźć.
Sprawdź prosty i szybki przepis na marynowaną dynię w occie >
Zupy z dyni
Z purée dyniowego, ale także z dyni pokrojonej w kostkę możesz przygotować zupę. W wersji rodzimej może być na bulionie warzywnym i z ziemniakami. W wersji egzotycznej, na mleczku kokosowym. Żeby dyniowa zupa nie była mdła, dodawaj do niej dużo przypraw, takich jak kurkuma czy imbir. One nie tylko podkreślą smak potrawy, ale także działają rozgrzewająco, dzięki czemu obiad taki doskonale nadaje się na zimny, deszczowy dzień.

Zupa z dyni jest nie tylko smaczna i sycąca, ale także rozgrzewa. Ze względu na niską kaloryczność dyni mogą ją bez wyrzutów sumienia jeść osoby walczące z nadwagą.Źródło: pixabay.com
Sprawdź i zapisz sobie pyszny przepis na zupę krem z dyni hokkaido >
Dynia na słodko
Czy wiesz, że z dyni możesz przygotować sernik, babkę, muffinki? Dynia stanowi doskonałe uzupełnienie ciasta. Świetnie komponuje się w wypiekach z cynamonem, goździkami, a także ze skórką pomarańczową. Podstawą wypieków z dynią jest jednak zwykle purée z dyni. I to od niego zaczyna się proces przygotowywania dyniowych deserów. Nie oznacza to jednak, że całą zimę będziesz jeść tylko ciasta z dyni. Purée można zamrozić i wyjmować wtedy, kiedy będziesz mieć ochotę na dyniowe ciasto.
Przepis na purée z dyni:
- Pokrój dynię na mniejsze kawałki. Nie musisz jej obierać, usuń tylko wnętrze, razem z pestkami.
- Ułóż na blaszce dynię i piecz od 30 do 60 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Kiedy dynia ostygnie, wybierz miąższ i zmiksuj go na gładko blenderem.
- Purée można mrozić albo pasteryzować, możesz więc wykorzystać naprawdę dużą dynię i przygotować mus na zapas.

Jeśli chcesz przekonać dzieci do jedzenia dyni, podsuń im wypieki. Bardzo możliwe, że z czasem przekonają się także do spróbowania dyni w occie. Źródło: pixabay.com
Placki z dyni
Zaledwie kilka podstawowych składników wystarczy, by z dyni przygotować placuszki. Wykonasz je bardzo podobnie, jak tradycyjne placki ziemniaczane, musisz jedynie zetrzeć dynie na tarce i wymieszać z mąką, jajkami, odrobiną proszku do pieczenia i naturalnym jogurtem. Nie podajemy dokładnych składników, ponieważ konsystencja zależy od tego, jaką dynie wybierzesz: jeśli jej miąższ będzie rzadki, musisz dodać więcej mąki, jeśli bardzo gęsty, suchy, reguluj gęstość ciasta na placki z dyni jogurtem czy jajkami. Placuszki mają mieć taką samą konsystencję jak ciasto na placki ziemniaczane. Smaży się je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Można je podawać na słodko, np. ze śmietaną i cukrem albo z sosem mięsnym.
Artykuł sponsorowany