Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Picie kawy to niezwykły rytuał, który mówi wiele o kulturze i charakterze danego kraju. Polacy lubią popijać ją o poranku lub po południu, wspólnie z przyjaciółmi. Kawa ma jednak niejedno imię.

Fot. 123RF/Picsel

W światowych metropoliach często łapana jest w drodze do pracy, podczas gdy w bardziej tradycyjnych kulturach jej serwowanie ma charakter ceremonii. Marka Siemens wraz z ekspertami postanowiła odkryć kawowe sekrety, zapraszając w podróż po krajach świata.

Kawa po wietnamsku, etiopsku, a może ... z cytryną? Teraz wszystko jest możliwe!

Kawa inaczej smakuje w Azji, w Afryce, czy w Europie. Inaczej, ale równie pysznie. W Wietnamie, kraju będącym drugim największym eksporterem kawy na świecie, bardzo często serwowana jest tzw. kawa po wietnamsku, czyli z lodem i skondensowanym mlekiem. Bardziej niecodziennej wersji można spróbować w Hanoi, gdzie w wielu kawiarniach podawana jest z... jajkiem.

Okazuje się, że niebanalna kawa parzona jest również w Etiopii, w której często pije się ją z solą i masłem. - „Podczas wizyty w etiopskim domu powinno się wypić minimum trzy czarki kawy, której parzeniem mogą się zajmować wyłącznie kobiety" - mówi Przemek Kossakowski, podróżnik. - „Jest to oznaka dobrego wychowania. Dodatkowo, do kawy często serwuje się przekąski zwane bunnakela, czyli kulki robione ze zmielonej kawy, mleka, tłuszczu i różnych dodatków" - dodaje Kossakowski.

Ważną rolę kawa odgrywa w Jordanii, gdzie plemiona beduińskie po dziś dzień przyrządzają ją w tradycyjny sposób. W rezultacie powstaje mikstura znana jako khamìr, co jest synonimem gościnności i bogactwa oferowanego gościom podczas jaha, ceremonii parzenia kawy.

W trakcie tej ceremonii odbywają się trzy degustacje będące symbolami gościnności, powitania i szczęścia. To właśnie w Jordanii gospodarz pije kawę jako pierwszy, aby sprawdzić, czy została odpowiednio zaparzona.

Zaskakujące kawowe rytuały spotkać można jednak również dużo bliżej - w Europie. Intrygujące może być nawet tak dobrze znane włoskie espresso. Okazuje się bowiem, że wciąż nie wiemy o nim wszystkiego. - „Im bardziej na północ Włoch podróżujemy, tym espresso staje się dłuższe" - mówi Uri Wollner, właściciel kawiarni i sklepu z kawą - Cophi. - „W Neapolu robi się ristretto, które ma konsystencję zbliżoną do syropu, a w Ticino espresso ma już prawie 40 ml. Co ciekawe, w Rzymie często podaje się je z plasterkiem cytryny" - dodaje Wollner.

Mimo dużej egzotyki rytuały i kawy z najdalszych zakątków globu mogą teraz zostać samo-dzielnie odtworzone w domu. Wszystko dzięki nowym ekspresom z linii EQ.500 - TQ507R02, TQ507R03 oraz TQ505R09, które sprawią, że każda kuchnia zamieni się w ulu-bioną kawiarnię z dowolnego kraju świata.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 51

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 320

30 min
12
15 min
4
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 677

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 5018

60 min
17
Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 3883

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3
Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13