Najlepsze przepisy na ogórki

Siemię lniane zamiast jajka. Jak zrobić i do czego stosować?

Siemię lniane to jedno z „superfoods", czyli jedzenie o nadzwyczajnych właściwościach zdrowotnych. Wiele osób nie wie, że może włączyć nasiona lnu do diety, zastępując nimi jajka. To idealne rozwiązanie dla alergików i wegan. Zobacz, jakie korzyści niesie regularne spożywanie siemienia lnianego i jak przygotować z niego zamiennik dla kurzych jaj.

Siemię lniane w roli jajka znajdzie zastosowanie przede wszystkim w kuchni wegańskiej i przy alergiach na jajka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak zastąpić jajka siemieniem lnianym?

Żeby z powodzeniem zastąpić w przepisach jajko, wystarczy zmieszać siemię lniane z ciepłą wodą. Substancje zawarte w nasionach lnu pod wpływem temperatury zmieniają konsystencję, która zaczyna przypominać ciągnące się białko surowego jajka. To świetny sposób na wprowadzenie do diety mnóstwa składników zawartych w siemieniu, które nie bez powodu jest wymieniane w gronie tzw. superfoods.

Do takiego zastosowania będzie nam potrzebne sproszkowane siemię lniane. W tej postaci siemię traci nieznacznie na zawartości substancji odżywczych, jednak nadrabia straty ich zwiększoną przyswajalnością. Żeby wydobyć z siemienia maksimum dobroczynnego wpływu, najlepiej mielić całe ziarna zaraz przed wykorzystaniem.

Jakie właściwości zdrowotne ma siemię lniane?

Nie przez przypadek siemię lniane jest określane „superjedzeniem". Nasiona roślin, podobnie jak żółtka jajek, mają zapewnić nowemu życiu wszystkie niezbędne do rozwoju składniki. Taka kulminacja stężenia witamin i minerałów w siemieniu, innych nasionach, ale też kiełkach sprawia, że ich spożywanie jest bardzo zdrowe. 

Siemię lniane ma pozytywny wpływ na cały organizm człowieka, ponieważ:

  • ponad połowa składu to dobroczynne kwasy omega-3, co czyni siemię lniane jednym z ich najbogatszych źródeł w naturze;
  • jedna czwarta każdego nasionka to błonnik, który reguluje metabolizm i przyspiesza chudnięcie;
  • jest źródłem lignanów, jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które zmniejszają szansę na pojawienie się nowotworu i chronią wątrobę;
  • zawierają zbawienne dla układu pokarmowego substancje śluzowe, odpowiedzialne za charakterystyczną "kisielową" konsystencję po zmieszaniu z wodą.

Napary z siemienia lnianego pomagają też przy infekcjach górnych dróg oddechowych, a bogactwo witamin C, K, E i prawie wszystkich przedstawicieli grupy B sprawia, że lista jego właściwości prozdrowotnych może przyprawić o zawrót głowy. W nasionach lnu znajdziemy też mnóstwo minerałów, np. magnez, wapń, potas czy selen.

Zobacz: Korzenne smoothie z siemieniem lnianym

Siemię lniane zamiast jajek - do czego stosować?

Siemię lniane w roli jajka znajdzie zastosowanie przede wszystkim w kuchni wegańskiej. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób z uczuleniem na jaja kurze. Nasiona lnu możemy wykorzystać w praktycznie każdym przepisie cukierniczym, siemię świetnie sprawdza się jako zastępnik jajka, a dodatkowo sprawia, że ciasto jest zdrowsze. Nie ma znaczenia czy chcesz upiec elegancki tort, czy proste ciasteczka na przekąskę - możesz bez obaw sięgnąć po woreczek z siemieniem.

Mieszanki siemienia lnianego z wodą można też użyć w bardziej wytrawnych potrawach. To sprawdzony sposób na spoiwo panierki do kotletów (np. sojowych). Mikstura świetnie odnajdzie się w każdym przepisie, gdzie konieczne jest zagęszczenie sosu, zupy czy masy na ciasto.

To niejedyny zamiennik jajek dostępny na rynku, w sumie można by naliczyć ich przynajmniej kilkanaście, jednak to, co najważniejsze sprawia, że siemię zostawia konkurencję w tyle. Neutralny smak po upieczeniu i najbliższa rozbitemu jaju konsystencja są w tym przypadku kluczem, który otwiera drzwi do coraz większej ilości kuchni.

Przepis na jajko z siemienia lnianego. Jak stosować siemię lniane do wypieków?

Idealne proporcje to siemię lniane i woda w stosunku 1:3. W praktyce, jeżeli chcesz uzyskać odpowiednik jednego jajka, wymieszaj jedną nieczubatą łyżkę sproszkowanego siemienia lnianego (siedem gramów) z trzema łyżkami ciepłej wody (45 ml). Dla każdego kolejnego należy doliczyć identyczne porcje obu składników.

Jak przygotować jajko z siemienia lnianego?

  1. Wsyp do szklanki lub miseczki siemię lniane. Najlepiej mielić ziarna lnu w domu z pomocą młynka do kawy.
  2. Zalej wodą i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Odstaw na siedem-dziesięć minut, aż substancja zacznie tworzyć zawiesinę.
  4. Wykorzystaj przygotowaną mieszankę w ulubionym przepisie!

Praktycznie w taki sam sposób możesz przygotować inny zastępnik jajka ze sproszkowanych nasion chia! To kolejny przedstawiciel „superfoods", o bardziej wyrazistym niż len smaku, który może dodatkowo wzbogacić smak i skład naszych posiłków. 

 

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15153

15 min
34
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 26

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26