Dania jednogarnkowe

Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?

Czasami po ugotowaniu i przekrojeniu jajka można zauważyć, że część żółtka zmienia kolor na szary. Czy wiesz, co oznacza sina obwódka wokół żółtka? Ma to związek z obróbką termiczną i nie oznacza wcale, że jajko jest przeterminowane. Dowiedz się, jak długo gotować jajka, by wyszły idealne.

Sina obwódka wokół jajka wcale nie oznacza, że jest zepsute | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co oznacza sina obwódka wokół jajka? 

Sina obwódka przy żółtku jest tak charakterystyczna, że chyba każdy przynajmniej raz w życiu ją zobaczył. Co ciekawe, nie musi ona pojawić się na jajku, gdy to jest już stare. Wcale nie oznacza też, że przetrzymywane w lodówce jajka są zepsute.

Najczęściej szarawa obwódka przy żółtku pojawia się wtedy, gdy jajka są zbyt długo gotowane. Dlaczego tak się dzieje? Białko jajka podczas długiego gotowania uwalnia siarkowodór (stąd też charakterystyczny zapach produktu spożywczego). Ten z kolei reaguje z żelazem, które znaleźć możemy w żółtku. Z tego połączenia tworzy się siarczek żelaza, który odpowiada za nieciekawy kolor.

Odpowiedź na pytanie, co oznacza sina obwódka wokół jajka, jest więc prosta i wcale niezwiązana z psuciem się jajka. Nadal jednak zbyt długie gotowanie powoduje, że żółtko staje się mniej apetyczne, bardziej sypkie. Jeśli lubicie takie jajka, możecie je śmiało zajadać - nie ma w nich nic groźnego.  

Jak długo gotować jajka?

Skoro zbyt długa obróbka termiczna jajek powoduje ciemnienie obwódek wokół żółtek, to warto zapamiętać, jak długo gotować jajka, żeby wyszły idealnie? Wszystko zależy oczywiście od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać:

  • Jajka na miękko -  aby nie popękały, ale wciąż zachowały miękkie żółtko, włóż je do zimnej wody i gotuj przez 4-5 minut,
  • Jajka na półtwardo - włóż je do zimnej wody, poczekaj, aż zacznie się gotować i trzymaj jeszcze przez około 4 minuty
  • Jajka na twardo - włożone do zimnej wody, gotuj przez 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy pojawił się 28.03.2023 roku.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik

Ekspresowa w przygotowaniu wersja sernika królewskiego, bez chłodzenia ciasta...

Odsłon: 5108

30 min
94
30 min
3
Sałatki Sałatka szopska

To pyszna sałatka szopska, w Bułgarii podawana z serem bułgarskim, w towarzys...

Odsłon: 218

15 min
6
Zupy Zupa grzybowa z ziemniakami

Klasyczna, aromatyczna zupa grzybowa z ziemniakami. Idealna na chłodniejsze d...

Odsłon: 108

30 min
3
30 min
21

Polecane artykuły

Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

2
Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

14