Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?

Czasami po ugotowaniu i przekrojeniu jajka można zauważyć, że część żółtka zmienia kolor na szary. Czy wiesz, co oznacza sina obwódka wokół żółtka? Ma to związek z obróbką termiczną i nie oznacza wcale, że jajko jest przeterminowane. Dowiedz się, jak długo gotować jajka, by wyszły idealne.

Sina obwódka wokół jajka wcale nie oznacza, że jest zepsute | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co oznacza sina obwódka wokół jajka? 

Sina obwódka przy żółtku jest tak charakterystyczna, że chyba każdy przynajmniej raz w życiu ją zobaczył. Co ciekawe, nie musi ona pojawić się na jajku, gdy to jest już stare. Wcale nie oznacza też, że przetrzymywane w lodówce jajka są zepsute.

Najczęściej szarawa obwódka przy żółtku pojawia się wtedy, gdy jajka są zbyt długo gotowane. Dlaczego tak się dzieje? Białko jajka podczas długiego gotowania uwalnia siarkowodór (stąd też charakterystyczny zapach produktu spożywczego). Ten z kolei reaguje z żelazem, które znaleźć możemy w żółtku. Z tego połączenia tworzy się siarczek żelaza, który odpowiada za nieciekawy kolor.

Odpowiedź na pytanie, co oznacza sina obwódka wokół jajka, jest więc prosta i wcale niezwiązana z psuciem się jajka. Nadal jednak zbyt długie gotowanie powoduje, że żółtko staje się mniej apetyczne, bardziej sypkie. Jeśli lubicie takie jajka, możecie je śmiało zajadać - nie ma w nich nic groźnego.  

Jak długo gotować jajka?

Skoro zbyt długa obróbka termiczna jajek powoduje ciemnienie obwódek wokół żółtek, to warto zapamiętać, jak długo gotować jajka, żeby wyszły idealnie? Wszystko zależy oczywiście od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać:

  • Jajka na miękko -  aby nie popękały, ale wciąż zachowały miękkie żółtko, włóż je do zimnej wody i gotuj przez 4-5 minut,
  • Jajka na półtwardo - włóż je do zimnej wody, poczekaj, aż zacznie się gotować i trzymaj jeszcze przez około 4 minuty
  • Jajka na twardo - włożone do zimnej wody, gotuj przez 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy pojawił się 28.03.2023 roku.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2