Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania.

Fot. 123RF/Picsel

O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw.

Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań wielkanocnych. To właśnie dzięki nim, smak wędlin i jaj zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do świątecznych potraw?

Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sos tatarski

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To jeden z tych przepisów, który powinien znać każdy kucharz. Klasyczny sos tatarski to zrównoważone kwaśnych i łagodnych dodatków. Najczęściej serwuje się go do pieczonych mięs, jaj oraz surowych warzyw.

2. Sos tzatziki

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie, które doskonale pasuje do mięs i warzyw.

3. Sos chrzanowy

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Czym byłyby święta wielkanocne bez chrzanu? Tego wyjątkowo zdrowego warzywa nie może zabraknąć na waszym stole. Taki sos sprawdzi się najlepiej w roli dodatku do wędzonych mięs, gdyż doskonale podkreśla ich smak.

4. Dip czosnkowy

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To jeden z najpopularniejszych sosów w naszym kraju. Bardzo często serwujemy go, jako dodatek do przeróżnych dań, dlatego warto przygotować go również na Wielkanoc.

5. Sos koperkowy

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli w waszym ogródku rośnie koperek, wykorzystajcie go do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.

6. Sos musztardowy

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

W przypadku tego sosu najlepiej sprawdzi się ziarnista musztarda francuska. Jeśli jednak akurat jej nie macie, możecie wykorzystać inny rodzaj.

7. Sos pieczarkowy

Fot. Gotowaniezestylem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do wielkanocnych potraw.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 164

15 min
19
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 306

15 min
7
Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

Odsłon: 415

15 min
25
Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

Odsłon: 939

30 min
7