Sosy wielkanocne

Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania.

Fot. 123RF/Picsel

O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw.

Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań wielkanocnych. To właśnie dzięki nim, smak wędlin i jaj zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do świątecznych potraw?

Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sos tatarski

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To jeden z tych przepisów, który powinien znać każdy kucharz. Klasyczny sos tatarski to zrównoważone kwaśnych i łagodnych dodatków. Najczęściej serwuje się go do pieczonych mięs, jaj oraz surowych warzyw.

2. Sos tzatziki

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie, które doskonale pasuje do mięs i warzyw.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

3. Sos chrzanowy

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Czym byłyby święta wielkanocne bez chrzanu? Tego wyjątkowo zdrowego warzywa nie może zabraknąć na waszym stole. Taki sos sprawdzi się najlepiej w roli dodatku do wędzonych mięs, gdyż doskonale podkreśla ich smak.

4. Dip czosnkowy

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To jeden z najpopularniejszych sosów w naszym kraju. Bardzo często serwujemy go, jako dodatek do przeróżnych dań, dlatego warto przygotować go również na Wielkanoc.

5. Sos koperkowy

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli w waszym ogródku rośnie koperek, wykorzystajcie go do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.

Pobierz aplikację smaker

6. Sos musztardowy

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

W przypadku tego sosu najlepiej sprawdzi się ziarnista musztarda francuska. Jeśli jednak akurat jej nie macie, możecie wykorzystać inny rodzaj.

7. Sos pieczarkowy

Fot. Gotowaniezestylem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do wielkanocnych potraw.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 85

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25