Fot. 123RF/Picsel
O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw.
Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.
Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań wielkanocnych. To właśnie dzięki nim, smak wędlin i jaj zostaje nieco przełamany i ożywiony.
Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do świątecznych potraw?
Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
To jeden z tych przepisów, który powinien znać każdy kucharz. Klasyczny sos tatarski to zrównoważone kwaśnych i łagodnych dodatków. Najczęściej serwuje się go do pieczonych mięs, jaj oraz surowych warzyw.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie, które doskonale pasuje do mięs i warzyw.
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Czym byłyby święta wielkanocne bez chrzanu? Tego wyjątkowo zdrowego warzywa nie może zabraknąć na waszym stole. Taki sos sprawdzi się najlepiej w roli dodatku do wędzonych mięs, gdyż doskonale podkreśla ich smak.
Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
To jeden z najpopularniejszych sosów w naszym kraju. Bardzo często serwujemy go, jako dodatek do przeróżnych dań, dlatego warto przygotować go również na Wielkanoc.
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jeśli w waszym ogródku rośnie koperek, wykorzystajcie go do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
W przypadku tego sosu najlepiej sprawdzi się ziarnista musztarda francuska. Jeśli jednak akurat jej nie macie, możecie wykorzystać inny rodzaj.
Fot. Gotowaniezestylem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do wielkanocnych potraw.