Surówka z kapustą pekińską - jak ją zrobić?

Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej!

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.

Jakie właściwości ma kapusta pekińska?

Warto wiedzieć, że kapusta pekińska jest bogatym źródłem witaminy C. 100 g kapusty zawiera niemal tyle samo tego składnika co cytryna. Dodatkowo, warzywo to dostarczy nam również witaminy A, K, rutynę i beta-karoten. Dbając o obecność tych składników w naszej codziennej diecie, wzmacniamy odporność organizmu oraz zmniejszamy podatność na działanie szkodliwych związków.

Za sprawą potasu, wapnia, żelaza i magnezu, kapusta pekińska pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzrok i serce. Warto również pamiętać, że na zewnętrznych liściach znajduje się najwięcej cennego kwasu foliowego, którego spożywanie zaleca się przede wszystkim kobietom w ciąży i świeżo upieczonym mamom.

Spożywanie kapusty pekińskiej poleca się także wszystkim osobom, będącym na diecie. Jest lekkostrawna i zawiera niewiele kalorii. Dodatkowo, zawarte w niej substancje usprawniają proces trawienia.

Szczególnie ciekawe zastosowanie ma sok z kapusty pekińskiej. W tradycyjnej medycynie jest on wykorzystywany, jako środek na obrzęki i bóle reumatyczne. Ma on również pomagać w walce z anemią i problemami z wątrobą.

Jak zrobić dobrą sałatkę z kapusty pekińskiej?

Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Sałatka z wędliną i kapustą pekińską

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zacznijmy z wysokiego C - czyli od prawdziwego ideału wśród surówek. Wszystkim smakuje, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Co bardzo ważne, zrobicie ją ze składników, które zwykle znajdują się w większości lodówek.

 

2. Sałatka obiadowa

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Kiedy brakuje wam czasu, a głodna rodzina już czeka na obiad, sięgnijcie po ten przepis. Przygotowanie takiej surówki zajmuje dosłownie kilka minut. Możecie być pewni, że wszyscy będą się nią zajadać.

 

3. Biała surówka z kapusty pekińskiej

Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Aby zrobić tę sałatkę będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Pamiętajcie, że to prawdziwa bomba witaminowa, która powinna pojawiać się w naszych jadłospisach możliwie jak najczęściej.

Reklama

 

4. Szybka surówka

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pośpiech wyklucza smaczny posiłek? Nic z tych rzeczy! Jednak warunkiem przygotowanie dobrego obiadu w kilka chwil, jest zaopatrzenie się w odpowiednie przepisy. A takich nasi użytkownicy mają pod dostatkiem.

 

5. Colesław z kapusty pekińskiej

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Colesław to klasyk wprost ze Stanów Zjednoczonych. Trudno wyobrazić sobie typowy, amerykański obiad bez tej surówki. Zwykle przygotowuje się ją z białek kapusty, jednak pekińska sprawdzi się równie dobrze. Świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem.

 

6. Kapusta pekińska z orzechami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Za sprawą orzechów możemy bez trudu zmienić smak każdej sałatki. Jeśli uprażycie je wcześniej na suchej patelni, zyskają głęboki, lekko dymny smak. Taki zabieg zajmie wam kilka chwil, a jest tym, co odróżnia przeciętne danie od pysznego.

 

7. Sałatka z szynką, oliwkami i fetą

Fot. Konczi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

A może macie ochotę przenieść się do Grecji? Za sprawą sałatki łączącej w sobie oliwki, fetę oraz charakterystyczny dla tego regionu sos, będzie to bardzo proste.

 

8. Sałatka śledziowa z kapustą pekińską

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miłośnikom sałatek śledziowych z pewnością przypadnie do gustu propozycja naszej użytkowniczki. Nie jest to często spotykane połączenie, jednak gwarantujemy wam, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

 

9. Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sałatka na każdą okazję - szybka, smaczna i pożywna. Warzywa i tuńczyk w połączeniu z lekkim sosem stanowią świetne połączenie. Może być serwowana na kolację lub jako imprezowa przekąska. Świetnie sprawdzi się także w roli drugiego śniadania.

 

10. Surówka z sosem chrzanowym

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sos chrzanowy z tego przepisu będzie ciekawym urozmaiceniem każdej surówki lub sałatki. Doda jej nieco ostrości i doskonale podkreśli smak pozostałych składników.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto królewicz

Proste, efektowne i bardzo smaczne - tak najkrócej można opisać ciasto królew...

Odsłon: 54225

60 min
94
Przekąski Imprezowe babeczki z tortilli

Babeczki z tortilli to ciekawa alternatywa dla klasycznych taco. Charakteryzu...

Odsłon: 6264

30 min
4
Desery Idealny biszkopt siostry Anastazji

Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków, który stanowi podstawę tortów i wi...

Odsłon: 18524

30 min
58
>60 min
17
Desery Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bardzo smaczne ciasto i zarazem bardzo szybkie w przygotowaniu. Robi się je w...

Odsłon: 1078

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jakich owoców nie dodawać do galaretki?

Galaretki są łatwe w przygotowaniu i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdź, jakie owoce znajdują się na czarnej liście i mogą utrudnić...

0
Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

5
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0