Fot. 123RF/Picsel
Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki (zapewnia kolor) czy syrop cukrowy (utrwala). Przed zakupem warto jest więc dokładnie przyjrzeć się składowi produktu. Albo wysuszyć owoce i warzywa samemu, zyskując pewność, że w ich składzie nie znajdą się żadne podejrzane substancje.
Suszone owoce dla odchudzających się
Suszone owoce są wyjątkowo słodkie, dlatego bardzo często bywają wykorzystywane przez osoby na diecie, jako alternatywa dla słodyczy. Warto jednak pamiętać o umiarze, gdyż (jak wszystko co jedzne w nadmiarze) mogą nam zaszkodzić. Co bardzo ważne, suszone owoce zaiwerają w sobie dużo cennego błonnika, dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni oraz unikamy napadów wilczego głodu.
Co można suszyć?
Suszyć możemy praktycznie wszystkie owoce i warzywa, na jakie mamy ochotę. Jednak należy pamiętać, że produkty bogate w witaminę C tracą ją w czasie procesu suszenia. Nie należy również suszyć owoców i warzyw, które mają w sobie bardzo dużą ilość wody (np. ogórki, abuzy).
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
Które owoce i warzywa najlepiej suszyć?
Owoce, która można suszyć:
- banany,
- morele,
- jabłka,
- gruszki,
- winogrona,
- żurawiny,
- śliwki.
Warzywa, które można suszyć:
- marchew,
- cebula,
- por,
- buraki,
- pomidory,
- fasola szparagowa,
- korzeń pietruszki.
Jak suszyć?
Owoce dokładnie myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je na chwilę do wrzątku. Po wyciągnięciu osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Warzywa przygotowujemy tak samo, jak owoce.
Suszyć możemy na kilka sposobów - po pierwsze można to robić tak, jak nasi przodkowie, czyli wystawić owoce lub warzywa na słońce. Niestety, suszenie na powietrzu wymaga od nas wiele uwagi, ponieważ może spać deszcz, wiatr może pozrzucać produkty lub zwierzęta mogą się połasić na degustację.
Drugi sposób to suszenie owoców, warzyw, grzybów albo ziół w piekarniku.
- Twarde owoce, takie jak jabłka i gruszki, najpierw wkłada się do piekarnika nagrzanego do 70 stopni, po czym redukuje się ją do około 50.
- Miękkie owoce, takie jak śliwki, najpierw wkłada się do niższej temperatury, a następnie podwyższa się ją do około 70 stopni.
- Warzywa początkowo suszy się w temperaturze około 50 stopni, a następnie podwyższa się ją do 70.
Trzecia metoda to użycie specjalnych suszarek, przeznaczonych do suszenia owoców, warzyw i grzybów. Pokrojone produkty kładzie się na specjalne sita i pozostawia aż do całkowitego wysuszenia.
Dobrze wysuszone produkty są miękkie, elastyczne i pachnące. Nie powinny być kruche, popękane i nie powinny nieprzyjemnie pachnieć.
A zioła?
Zioła, przeznaczone na suszenie, powinny być świeże. Należy je oczyścić i usunąć zniszczone części. Najlepiej zostawić je w całości. Można je podwiesić pod dachem, aby się ususzyły od promieni słońca. Można je również suszyć w piekarniku. Zioła można również włożyć do foremek do robienia kostek lodu, a następnie zalać oliwą z oliwek i włożyć do zamrażalnika, dzięki czemu otrzymamy praktyczne kostki do bezpośredniego dodania do potrawy.
Grzyby
Grzyby należy przepłukać i obrać. Można suszyć je w całości lub wybrać same kapelusze. Jeżeli decydujemy się na ususzenie to trzonki należy pokroić w talarki. Grzyby można przewlec na nitkę i powiesić w kuchni, by się ususzyły. Można je również włożyć do piekarnika i suszyć w temperaturze około 50 stopni przez kilka godzin przez kilka dni.
Poprawnie wysuszony grzyb jest elastyczny, nie kruszy się i nie pęka.
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Emka74 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
