Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Świeże daktyle medjool - zdrowa, słodka przekąska dla każdego

Daktyle medjool w świeżej formie uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców na całym świecie. Nic więc dziwnego, że z ich niezliczonych prozdrowotnych właściwości chętnie korzystają zawodowi sportowcy. Warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.

Fot. Świeże daktyle, w przeciwieństwie do daktyli suszonych, posiadają niski indeks glikemiczny / materiały promocyjne

Nie wszyscy wiedzą, że na całym świecie występuje ponad 400 odmian daktyli. Medjool jest najbardziej cenioną z nich i charakteryzuje się najwyższą zawartością cennych witamin i minerałów.

Dlaczego świeże daktyle są lepsze niż suszone?

Osoby, które regularnie spożywają świeże daktyle medjool, wraz z nimi otrzymują wszystko, czego potrzebują, by pozytywnie wpłynąć na regenerację organizmu oraz jego odporność. W świeżych daktylach znaleźć można mnóstwo błonnika, przeciwutleniaczy, antyoksydantów, naturalnych cukrów, a także cennych witamin i minerałów.

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że najbardziej popularne w Polsce daktyle suszone, często poddawane są chemicznej obróbce, która nie tylko negatywnie wpływa na ich smak, ale także może być niebezpieczna dla człowieka. Suszony daktyl, nawet z ekologicznej produkcji, wyróżnia się ogromną ilością cukrów prostych i skrobi, a także – indeksem glikemicznym wyższym niż w przypadku białego cukru.

Jeśli chcesz kupić daktyle medjool ze sprawdzonego, uznanego źródła odwiedź Go4taste - sklep ze zdrową żywnością

Jakie są właściwości prozdrowotne świeżych daktyli medjool?

Badania wykazały, że daktyle medjool posiadają szereg prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływają między innymi na:

  • wątrobę,
  • układ krążenia,
  • oczy,
  • układ nerwowy,
  • kościec.

Dodatkowo trzeba wspomnieć o tym, że daktyle medjool mogą pochwalić się najwyższą zawartością potasu spośród wszystkich świeżych owoców. Dzięki temu doskonale wspierają pracę serca i wpływają na zmniejszenie poziomu szkodliwego cholesterolu. Potas to pierwiastek, który pełni ważną rolę w spalaniu białek i węglowodanów.

Świeże daktyle, w przeciwieństwie do daktyli suszonych, posiadają niski indeks glikemiczny, stąd też polecane są w diecie osób odchudzających się, a nawet chorych na cukrzycę typu 2.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że daktyle można traktować również jako suplement wręcz stworzony dla kobiet w ciąży. Wyniki badań wykazały, że wystarczy zaledwie kilka sztuk świeżych daktyli dziennie, by organizm matki lepiej przygotował się na poród. Daktyle wspierają także powrót do pełnej sprawności w okresie połogu.

W jaki sposób jeść świeże daktyle?

Daktyle to owoce, które doskonale smakują w świeżej postaci. Już sam ich kuszący zapach wystarczy, by po nie sięgnąć. Świeże daktyle wypełnione są miękkim, słodkim miąższem, który dosłownie rozpływa się w ustach. Stąd też świetnie sprawdzają się w roli zamiennika dla szkodliwego, białego cukru. Można wykorzystać je do słodzenia różnego rodzaju dań – kasz, owsianek i ciast. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wciąż są to owoce dość kaloryczne, toteż przy ich spożyciu warto zachować umiar.

Świeże daktyle medjool nie bez powodu cieszą się tak ogromną popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania. Są to owoce, po które warto sięgać regularnie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 33

30 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 132

15 min
7
>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4