Świeże jajko - jak je rozpoznać?

W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże?

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty.

W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Istnieje kilka sposobów, które wykażą czy sięgnęliśmy po właściwie opakowanie, ze świeżymi jajkami, czy też będziemy musieli ponownie udać się do sklepu.

1. Potrząśnij

Wyjmij jedno jajko z pudełka, przyłóż do ucha i energicznie nim potrząśnij. Jeśli nie usłyszysz żadnego odgłosu możesz mieć pewność, że masz do czynienia ze świeżymi jajkami. Gdy jednak podczas potrząsania jajko zacznie „chlupotać", należy przypuszczać, że termin jego ważności zbliża się ku końcowi lub minął już jakiś czas temu.

2. Powąchaj

Najłatwiejszym sposobem, który umożliwi nam wyeliminowanie zepsutego jajka, i nie pozwoli dodać go do przygotowywanych przez nas potraw - jest test za pomocą węchu. Rozbij jajko i umieść je na talerzu bądź w misce. Jeśli nie poczujesz intensywnego zapachu, śmiało możesz wykorzystać jajko do tworzenia wyśmienitych dań.

Pobierz aplikację smaker

3. Zanurz w wodzie

Najbardziej znanym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest test, polegający na zatopieniu go w wodzie. Jajko, które ma kilkanaście dni lub kilka tygodni wypełnia się powietrzem, wszystko za sprawą porowatej budowy skorupki. Im więcej powietrza w środku jajka, tym jego świeżość jest bardziej wątpliwa.

Do miski lub garnka nalej zimnej wody, możesz ją lekko posolić, ale nie jest to konieczne. Następnie do naczynia włóż jajko - jeśli pozostanie na dnie, to znak, że możesz go użyć do przygotowania każdej potrawy. Jeśli ustawi się w wodzie pionowo, możesz przypuszczać, że ma już kilkanaście dni, ale nadal nadaje się do spożycia. Gdy jajko, które włożyłeś do wody wypłynie na powierzchnię, oznaczać to będzie, że jest wypełnione powietrzem i pod żadnym pozorem nie nadaje się do jedzenia lub wykorzystania jako składnika do potraw.

4. Przyjrzyj się skorupce

Jeszcze przed zakupem jajek sprawdź ich wygląd. Jeśli skorupka będzie matowa i chropowata, to znak, że są świeże. Skorupki starzejących się jajek są bardzo gładkie i błyszczące.

Test na świeżość jajka możemy także przeprowadzić po jego ugotowaniu. Wyznacznikiem świeżości będzie wówczas położenie żółtka względem ścianek jajka - im dalej od nich tym lepiej. Żółtko ułożone w samym centrum jajka jest gwarancją świeżości i dobrego smaku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
12
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 124

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2