Spis treści:
Czy kaszanka należy do zdrowych produktów? Ta zrobiona bez konserwantów i sztucznych dodatków, jak najbardziej tak. Bazą kaszanki jest oczywiście kasza, najczęściej stosuje się jęczmienną lub gryczaną. Drugim niezbędnym składnikiem jest wieprzowa krew. Można znaleźć w niej także podroby, np. płucka, wątróbka, ozory, oraz tłuszcz. Niezbędne są również przyprawy, głównie używa się majeranku, pieprzu i czosnku.
Kaszanka jest dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowy stan układu nerwowego. Nie brakuje tu również minerałów, żelaza, które ma funkcje krwiotwórcze i zapobiega anemii; cynku, który wspiera odporność; potasu, regulującego ciśnienie krwi, oraz magnezu, który wspiera serce, łagodzi objawy stresu i pomaga zachować koncentrację. Kaszankę można podawać klasycznie, czyli usmażyć ją na patelni lub upiec na grillu. Dziś jednak przedstawimy ci przepis na podkarpacki specjał, czyli kaszankę w cieście.
Sprawdź także: Polędwiczki wieprzowe na 4 sposoby. Jaka surówka do polędwiczek jest najlepsza?
Kaszanka – przysmak sprzed 300 lat
Jednym z przysmaków, którym może pochwalić się kuchnia polska jest swojska kaszanka. Przybyła do nas prawdopodobnie z Niemiec, nasi zachodni sąsiedzi nazywają ją grützwurst. Odpowiedniki tego wyrobu wędliniarskiego mają również Słowacy (jaternica), Ukraińcy (krovyanka), czy Węgrzy (véres hurka). Dawniej przygotowanie kaszanki towarzyszyło zawsze tzw. świniobiciu, ponieważ do jej przygotowania niezbędna była świeża krew.
Kaszanka, znana także jako krupniok, szczególnie popularna jest na Śląsku, w 2016 uzyskała nawet europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Co ciekawe, przysmak ten w Polsce przyrządza się ją już od ponad trzech wieków. Jak możemy dowiedzieć się z zapisków Jana Chryzostoma Paska, polskiego pamiętnikarza epoki baroku, piastującego również urząd marszałka sejmiku rawskiego:
„Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał. Etiam i w domach szlacheckich tak czynią; i mnie częstowano tym do uprzykrzania, ażem powiedział, że się Polakom tego jeść nie godzi, boby nam psi nieprzyjaciołmi byli, gdyż to ich potrawa.”
Kaszanka w cieście – przepis
Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty możesz zainspirować się przysmakiem pochodzącym z kuchni podkarpackiej, czyli kaszanką w cieście. Smażona kaszanka będzie chrupiąca i z pewnością zaskoczy twoich gości.
Składniki
- 500 g kaszanki
- 220 g mąki pszennej
- 60 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej rzepakowy
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dolej mleko, dodaj do smaku szczyptę soli i cukru, całość dokładnie wymieszaj. Kaszankę wyjmuj z osłonki i pokrój w półtoracentrowe plastry. W międzyczasie mocno rozgrzej olej na patelni. Kawałki kaszanki dokładnie obtocz w cieście. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Źródła: trzecitalerz.blogspot.com, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »