Spis treści:
- Dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe?
- Polędwiczki wieprzowe – przepisy
- Jaka surówka do polędwiczek?
Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne danie. Nie dość, że nie wymagają one zbyt dużego nakładu pracy, to jeszcze doskonale prezentują się na rodzinnym stole. Wystarczy tylko krótka obróbka termiczna i zaserwowanie ich z ciekawymi dodatkami, w tym surówką, kaszą pęczak czy tłuczonymi ziemniaczkami. W tym wypadku możesz w zupełności dać się ponieść swojej kulinarnej fantazji.
Smażone polędwiczki, a może wariant w sosie koperkowym lub musztardowym – to delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach w każdej z tych wersji. Szukasz sprawdzonego przepisu z nimi w roli głównej? A może nie wiesz, jakie dodatki będą do nich najbardziej pasować. Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z dalszej części artykułu.
Sprawdź także: Devolaye na 5 sposobów. Jaki ser jest najlepszy do devolaya?
Dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe?
Zanim poznasz najlepsze przepisy na tytułowy delikates, warto dowiedzieć się więcej na temat bogactwa witamin i minerałów, które kryją się w polędwiczkach. Mimo tego, że reprezentują one kategorię czerwonego mięsa, to mają nam naprawdę wiele do zaoferowania pod względem dietetycznym.
Dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe? Powodów ku temu jest co najmniej kilka. Po pierwsze jest to składnik niskokaloryczny, dzięki czemu doskonale wkomponuje się w menu osób, które na co dzień dbają o swoją linię. 100 g tego produktu ma nie więcej niż około 150 kcal. W tej samej objętości znajdziesz zaledwie 3,5 g tłuszczu i aż 26 g białka. Tym ostatnim parametrem powinni w szczególności zainteresować się miłośnicy aktywności fizycznej.
W polędwiczkach znajdziesz także liczne witaminy z grupy B, w tym witaminy B1, B2 oraz B12. Wspierają one funkcjonowanie układu nerwowego i są bardzo ważnym elementem dobrze zbilansowanego jadłospisu, zatem nie może ich zabraknąć w żadnej diecie.
Polędwiczki wieprzowe – przepisy
Masz ochotę na polędwiczki wieprzowe? Przepisy dostępne zarówno na stronach internetowych, jak i w książkach kulinarnych pozostawiają ogromne pole do popisu. Dzięki temu każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie i to niezależnie od stopnia umiejętności kulinarnych. Jakie receptury na ten przysmak są warte realizacji?
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Najprostszym przepisem z polędwiczkami w roli głównej, jaki możesz wykonać w zaciszu własnej kuchni, są te w sosie własnym. Tutaj masz zupełną dowolność, ponieważ możesz je nie tylko usmażyć, ale także poddusić w piekarniku.
Podsmaż pokrojoną w pióra cebulę na wybranym tłuszczu. Gdy się zarumieni, umieść ją w naczyniu żaroodpornym. W kolejnym kroku dopraw mięso i podsmaż je na tej samej patelni, a później wlej nieco bulionu warzywnego.
Po lekkiej obróbce termicznej umieść mięso na cebuli. Piecz wszystko przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, pozwól mu nieco ostygnąć i zaserwuj je z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Jeśli nie lubisz delikatnych potraw, postaw na opcję bardziej wyrazistą i podaj polędwiczki wieprzowe w sosie, np. tym na bazie aromatycznego koperku. Co będzie ci potrzebne do wykonania tego przepisu? Zaopatrz się w główny składnik, czosnek, masło, oliwę z oliwek, cebulę, marchewkę, por, sos sojowy, śmietankę 12%, mąkę ziemniaczaną oraz koperek.
Realizację przepisu rozpocznij od odcięcia białej błony po zewnętrznej stronie polędwiczek. Pokrój je na dwucentymetrowe plastry i delikatnie rozbij każdy z nich tłuczkiem. Dopraw wszystko pieprzem, solą i natrzyj świeżo startym czosnkiem. Następnie rozgrzej patelnię i smaż plasterki na oliwie z oliwek lub maśle. Po ich wstępnym podsmażeniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę i poszatkowanego pora.
Na sam koniec wlej gorący bulion warzywny i zapraw go sosem sojowym, a po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso całkowicie zmięknie, tj. przez około 40 minut. W ostatnim kroku posiekaj drobno koperek i wrzuć go do wywaru. Tak powstałe danie wystarczy zaprawić mąką ziemniaczaną połączoną z kilkoma łyżkami bulionu i gotowe.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym
Nie przepadasz za sosem koperkowym? Nic straconego, po prostu wykonaj taki na bazie pomidorów. Jest on bardzo esencjonalny, a do tego sprawdzi się z rozmaitymi dodatkami. Do wykonania tej propozycji przyda ci się główny składnik, przecier pomidorowy, pieczarki, cebula, masło klarowane, natka pietruszki, słodka papryka oraz sól i pieprz.
Pokrój polędwiczki na niewielkie plastry i rozbij je nieco dłońmi, a następnie dopraw ulubionymi przyprawami i odstaw na 30 minut, aby przeszły smakiem dodatków. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu po dwie minuty z każdej strony. Na drugiej patelni z kolei podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Dorzuć do niej posiekane pieczarki, a na samym końcu przecier pomidorowy i bulion warzywny. Przełóż do powyższej mikstury polędwiczki i pozwól im się chwilę poddusić.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Miłośnicy nieco bardziej pikantnych smaków mogą pokusić się o zaserwowanie polędwiczek wieprzowych w sosie musztardowym. W tym wypadku ostrość możesz stopniować poprzez wybór różnych produktów – od tych bardzo wyrazistych po delikatne i łaskawe dla podniebienia. Przepis na ten przysmak jest naprawdę prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet kucharz-amator.
Polędwiczki w sosie na bazie musztardy są równie smaczne, co te z dodatkiem świeżego koperku. To bardzo prosty i szybki obiad, który możesz wzbogacić o ziemniaki, makaron, pieczywo oraz dowolną kaszę. Jeśli sama musztarda to dla ciebie za mało, podkręć smak całej potrawy pikantnymi dodatkami, w tym papryczką chili lub jalapeño.
Jaka surówka do polędwiczek?
Polędwiczki wieprzowe powinny mieć godne towarzystwo na talerzu. Oprócz mącznych dodatków warto łączyć je ze świeżymi i chrupiącymi warzywami. Jaka surówka do polędwiczek sprawdzi się najlepiej?
Pierwszą propozycją jest ta na bazie białej kapusty, majonezu, jogurtu naturalnego oraz czarnuszki. Jeśli nie przepadasz za kremowym sosem, możesz spokojnie wykorzystać oliwę z oliwek lub jakikolwiek olej tłoczony na zimno, w tym lniany czy ten z wiesiołka.
Pokusiłeś się o wykonanie delikatnego dania? Postaw zatem na nieco bardziej wyrazistą surówkę. Nasza propozycja to połączenie drobno posiekanych rzodkiewek, szczypiorku, koperku oraz jogurtu. Listę składników możesz także uzupełnić o cebulę dymkę, a nawet przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nie bój się eksperymentować z dodatkami do polędwiczek. Nie musisz iść na specjalną wyprawę do sklepu. Wystarczy, że sięgniesz po warzywa, które masz już w lodówce. Doskonale będą pasować do niej świeże ogórki połączone z tymi kiszonymi, czerwona cebula, pomidorki i miks sałat czy kapusta pekińska z kukurydzą z puszki.
Sprawdź, jakie surówki do obiadu przygotowali nasi użytkownicy.
2. Surówka jak „od Chińczyka”
Zobacz przepisSurówka jak „od Chińczyka” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »