Spis treści:
- Jakie mięso do devolaya będzie najlepsze?
- Jaki ser jest najlepszy do devolaya?
- Jak zrobić devolaya? 5 sposobów na ten kulinarny przysmak
Klasyczny devolay, a właściwie kotlet de volaille, to nic innego jak smażona mięsna rolada w panierce wypełniona ziołowym masłem. W wielu domach maślany środek zastępuje się żółtym serem, co prawdziwy szef kuchni z zasadami będzie uważał za swego rodzaju profanację. Zastanawiasz się, jak uniknąć błędów podczas przygotowania tej potrawy, oraz jakie mięso wybrać do devolaya? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Schab wychodzi jak trociny? Sprawdź, jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny
Jakie mięso do devolaya będzie najlepsze?
Danie, które może przywodzić na myśl Francję, tak naprawdę ma wschodnie korzenie, a jego wariant z serem najczęściej serwuje się zarówno na domowy, jak i wykwintny, uroczysty obiad. Jakie mięso do devolaya należy wybrać, aby sprostał on oczekiwaniom każdego podniebienia? Oczywiście niepodważalnie króluje tutaj mięso z kurczaka, a dokładniej jego pierś. Ważne, aby było to mięso wysokiej jakości, o odpowiednim kolorze i sprężystości. Dobrze sprawdzają się piersi odmrażane, aczkolwiek te pierwszej świeżości z pewnością będą najlepszym nośnikiem smaku. Warto tutaj dodać, iż wśród miłośników devolaya znajdują się również osoby, które bardziej preferują wersję z wieprzowiny. Brzmi to mniej tradycyjnie i jest rzadziej spotykane, aczkolwiek zdarza się w kulinarnych eksperymentach wśród smakoszy tego gatunku mięsa.
W klasycznym devolayu stosuje się zarówno pierś z kurczaka, jak i znajdującą się w niej polędwiczkę. Mięso należy najpierw roztłuc tłuczkiem, ale uważając, aby nie doprowadzić do jego podziurawienia. Dobrze w tym przypadku sprawdza się przezroczysta folia, którą przykrywa się mięso przed jego roztłuczeniem. Tak samo trzeba postąpić ze wspomnianą polędwiczką, która może pełnić rolę dodatkowego kawałka mięsa podczas zwijania roladki.
Jaki ser jest najlepszy do devolaya?
Wybór mięsa to nie wszystko. Duże znaczenie ma także jego nadzienie. Pojawia się więc pytanie: jaki ser jest najlepszy do devolaya? Najczęściej wykorzystuje się w tym celu ser żółty. Nie jest jednak tajemnicą, że to dosyć ogólne pojęcie i wbrew pozorom wcale nie ułatwia zadania podczas wyboru najlepszego nabiału do omawianego dania.
Wśród żółtych serów, które najczęściej wybiera się do wspomnianych roladek, znajduje się cheddar. Charakteryzuje go stosunkowo wyrazisty smak, który całej potrawie dodaje charakteru. Innym pomysłem jest zastosowanie goudy, która jest delikatniejsza w odbiorze. Jej plusem jest to, że bardzo dobrze się topi, co wpływa zarówno na smakowe, jak i wzrokowe walory dania.
Czy to jednak wszystkie warianty serowe tego dania? Eksperymentowanie w kuchni pomoże ci stworzyć inne interesujące opcje jego przyrządzenia. Możesz posłużyć się przykładowo serkiem topionym o kremowej konsystencji, serami ziołowymi np. z dodatkiem tymianku lub oregano czy serami pleśniowymi z akcentem pikantnych przypraw. Jak więc widzisz, to danie wcale nie musi być nudne i monotonne!
Jak zrobić devolaya? 5 sposobów na ten kulinarny przysmak!
Zastanawiasz się, jak zrobić devolaya? 5 sposobów, które znajdują się poniżej, umożliwią ci urozmaicenie tego dania i stworzenie co najmniej kilku wariantów obiadowych.
Dwie podstawowe i najczęściej spotykane wersje devolaya to oczywiście mięso z kurczaka w panierce nadziewane masłem z koperkiem oraz takie z serowym wnętrzem. Trzeba jednak mieć na uwadze, że to danie ma wielu zwolenników. Dlatego też powstało mnóstwo inspirujących pomysłów na smaczny farsz.
Devolay z mielonego mięsa kurczaka
Ciekawą koncepcję stanowi devolay z mielonej piersi kurczaka. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. W tym celu należy zmielić wspomniane mięso i dodać do niego jajko z odrobiną bułki tartej. Klasyczną przyprawą jest tutaj sól i pieprz, aczkolwiek niektórzy wolą wzbogacić je gotową mieszanką do kurczaka. Całość należy ze sobą połączyć, uformować niewielkie kotleciki i je spłaszczyć. Kolejny krok to nałożenie sera i zawinięcie mięsa w kształtne stożki. Kotlety po obtoczeniu w jajku i bułce usmaż najlepiej w głębokim oleju.
Devolay ze szpinakiem
Jeśli lubisz szpinak, ta wersja z pewnością przypadnie ci do gustu! Jej przyrządzenie będzie wymagać od ciebie delikatnego podsmażenia tego składnika na patelni z odrobiną rozgrzanego masła. Jeśli korzystasz ze świeżego szpinaku, możesz go najpierw nieco rozdrobnić. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ważne, aby z farszu odparowała woda oraz aby przestygnął, zanim zastosujesz go do roladek.
Devolay z serem i pieczarkami
Smakowitą propozycją będzie również devolay z serem i pieczarkami. Przygotuj pieczarki, obierz je, umyj, a następnie pokrój na plasterki. Dzięki temu szybciej zmiękną, a jednocześnie będą świetnie prezentować się po przekrojeniu roladki. Kolejno podsmaż je na niewielkiej ilości masła. Dla smaku możesz dodać cebulkę, która po zeszkleniu podkreśli charakter całego dania i świetnie połączy się z pieczarkami. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Pamiętaj, aby nie przesmażyć grzybów, ponieważ nabiorą nieprzyjemnego, gorzkawego posmaku. Odstaw je do wystygnięcia, aby w trakcie zawijania mięsa z farszem się nie poparzyć. Ponadto połączony z gorącymi pieczarkami ser zacząłby się zbyt wcześnie topić.
Devolay po neapolitańsku
Ta wersja wpisze się w osobiste preferencje smakowe osób, które na co dzień uwielbiają pomidory — szczególnie te suszone w oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetnie komponują się one także z mięsem kurczaka. Możesz zdecydować się na przygotowanie farszu, który będzie stanowić niebieski ser pleśniowy z dodatkiem suszonych, pokrojonych drobniej pomidorów. Wystarczy te dwa składniki ze sobą połączyć i zastosować jako nadzienie. Kolejne etapy przyrządzania devolaya są takie same, jak w poprzednich wersjach.
Devolay z mięsa wieprzowego
Schabowe devolaye również dobrze smakują, lecz warto w ich przygotowaniu uwzględnić wcześniejszy proces moczenia wieprzowiny w mleku. Dzięki niemu plastry mięsa będą bardziej soczyste oraz bardziej miękkie. Rozbite tłuczkiem i oprószone solą z pieprzem mogą stanowić alternatywę i równie pyszną wersję roladek z serem.
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują to danie.
2. Domowy kotlet de volaille
Zobacz przepisDomowy kotlet de volaille / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlet de volaille z farszem pieczarkowym
Zobacz przepisKotlet de volaille z farszem pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlet de volaille ze szinakiem i serkiem feta
Zobacz przepisKotlet de volaille ze szinakiem i serkiem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety de volaille z serem i pieczarkami
Zobacz przepisKotlety de volaille z serem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety devolay z mięsa mielonego
Zobacz przepisKotlety devolay z mięsa mielonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ala devolay z indyka
Zobacz przepisAla devolay z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Devolay z wędzonym serem
Zobacz przepisDevolay z wędzonym serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Devolay z puree z fasolki szparagowej
Zobacz przepisDevolay z puree z fasolki szparagowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »