Spis treści:
- Jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny?
- Czy schab trzeba marynować przed pieczeniem/gotowaniem?
- Co zrobić, żeby schab był kruchy i soczysty?
Nie ulega wątpliwości, że gotowane mięso to zdrowsza alternatywa dla tego smażonego. W przypadku schabu ten rodzaj obróbki termicznej sprawdza się wręcz idealnie. Soczysty, a zarazem kruchy schab często gości na rodzinnych stołach. Jego przygotowanie wcale nie należy do skomplikowanych, a do tego można przyrządzić go na kilka różnych sposobów. Czy warto go wcześniej zamarynować? Jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny?
Schab jest kawałkiem tuszy wieprzowej, który miłośnicy mięsnych dań upodobali sobie szczególnie mocno. Z tego też powodu uznawany jest on za jeden z najważniejszych mięsnych składników w polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że sposób przygotowania tego mięsa, jak i jego obróbka termiczna mają duży wpływ na finalny smak oraz konsystencję. Jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny?
Warto mieć na uwadze, że schab można gotować zarówno w całości, jak i w plastrach. Jeżeli zdecydujesz się na pierwszy wariant, pamiętaj o tym, aby był to kawałek ważący około jednego kilograma. Dzięki temu w trakcie obróbki termicznej zachowa on swoją soczystość i nie dojdzie do jego przesuszenia. Ponadto będzie on przyjemnie kruchy, a każdy jego kęs będzie wręcz rozpływał się w ustach.
Schab gotowany w całości
Planujesz ugotować schab w całości? Zatem rozpocznij tę czynność od opłukania mięsa. Następnie zagotuj w dużym garnku wodę i dodaj do niej przyprawy. Może to być sól, pieprz oraz liść laurowy. Do powstałej mikstury dodaj mięso i gotuj je przez około 15 minut. Po kwadransie wyłącz gaz i odstaw je do całkowitego wystygnięcia. W kolejnych krokach możesz powtórzyć czynność gotowania i stygnięcia, dzięki czemu schab nabierze wyjątkowej soczystości. Po przygotowaniu go w ten sposób będziesz mógł go również wysuszyć i dodawać np. do kanapek.
Schab w plastrach gotowany w sosie własnym
Drugim wariantem jest schab gotowany w plastrach w sosie własnym. Jeśli chcesz zaserwować go właśnie w tej wersji, pokrój go w plastry o grubości około jednego centymetra i rozbij delikatnie tłuczkiem. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem lub umieść w marynacie na około 30 minut. Możesz przyrządzić ją z gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobiny oleju.
Na rozgrzanej patelni umieść odrobinę masła i podsmaż na niej schab. Gdy ten nabierze złocistego koloru, dorzuć cebulę i poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej całość wodą. Kolejną godzinę przeznacz na gotowanie mięsa na niewielkim ogniu. Jeżeli zauważysz, że na patelni ubywa wody, dodaj jej tyle, by w nieznacznym stopniu zakrywała mięso. Dzięki temu będzie ono równomiernie miękkie.
W trakcie gotowania mięso zacznie uwalniać swoje soki, które będą stanowić kwintesencję sosu. Możesz wzbogacić je o odpowiednie przyprawy i dodatki, które doskonale wzmocnią jego smak. Świetnie sprawdzi się tutaj m.in. słodka papryka, chili, liście laurowe oraz ziele angielskie. Warto zaznaczyć, że niektórzy zamiast wody dodają bulion wołowo-warzywny.
Ostatnim krokiem jest zadbanie o odpowiednią konsystencję sosu. Odlej odrobinę płynu i mieszaj go z mąką pszenną tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Wlej ten naturalny zagęszczacz na patelnię i wymieszaj energicznie z resztą sosu. Jak długo gotować schab w sosie? Najlepiej sprawdzić to widelcem. Jeśli możesz delikatnie oddzielić kawałek plastra, to oznacza, że mięso jest gotowe i będzie wręcz rozpływać się w ustach.
Czy schab trzeba marynować przed pieczeniem/gotowaniem?
Zastanawiasz się, czy schab trzeba marynować przed pieczeniem/gotowaniem? Nie jest to wymagane, jednak niesie za sobą wiele korzyści, zwłaszcza pod względem smaku. Mieszanka przypraw z olejem lub oliwą z oliwek z pewnością nada mu wyrazistości. Marynata dodatkowo wpłynie na aromat mięsa, który nabierze jeszcze większej intensywności w trakcie obróbki termicznej.
Przy tym wszystkim nie można zapominać również o wilgotności mięsa. Jeżeli marynata opiera się na większej ilości składników płynnych i oleistych, będą one wchłanianie przez schab, co zwiększy jego nawilżenie. Inne komponenty same w sobie będą chłonąć wilgoć, a oblepione nimi mięso nie będzie tak szybko wysychać. Nie bez znaczenia pozostaje także czas jego marynowania. Jeżeli będzie ono zbyt długo przechowywane w marynacie, może za bardzo zmięknąć i stracić przyjemną dla podniebienia konsystencję.
Co zrobić, żeby schab był kruchy i soczysty?
Jednym ze sposobów jest podsmażenie go na patelni przed pieczeniem lub gotowaniem. Taka wstępna obróbka termiczna sprawi, że mięso z zewnątrz nabierze miękkości, a soki znajdujące się w jego wnętrzu nie będą mogły zbyt szybko odparować.
Co zrobić, żeby schab był kruchy i soczysty? Aby uniknąć zbytniego przesuszenia mięsa, warto zastanowić się nad zastosowaniem omówionej już wcześniej marynaty. Ciekawym rozwiązaniem jest również moczenie plastrów schabu w mleku i cebuli, co doda mu soczystości, a podczas smażenia - kruchości. Dobrą alternatywą jest także majonez, ponieważ posmarowanie nim mięsa może zmiękczyć jego włókna.
Jeżeli planujesz obrobić tuszę wieprzową w całości i chcesz ugotować ją przed pieczeniem, pamiętaj, aby nie przesadzić z długością jej gotowania. W przeciwnym razie mięso będzie zbyt twarde i trudne do pogryzienia. Możesz jednak sięgnąć po wcześniej wspomniany majonez, aby temu zapobiec.
Sposób pieczenia schabu również ma wpływ na to, czy będzie on suchy, czy soczysty. Obróbkę termiczną rozpocznij od 200 stopni, a po kilku minutach zmniejsz ją do 160-180 stopni. Ważne, aby nie trzymać schabu zbyt długo w piekarniku. Ogólnie przyjmuje się, że jeden kilogram mięsa przy takiej temperaturze powinien piec się przez około godzinę.
Skoro już wiesz, co zrobić, żeby schab był kruchy i soczysty, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, z czym najlepiej go serwować. Możliwości jest naprawdę wiele. Świetnie sprawdzi się on w połączeniu z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami oraz wszelkiego rodzaju surówkami. Równie dobrze możesz podać go ze swoja ulubioną kaszą lub kluskami śląskimi. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby polać go sosem pieczeniowym, śmietanowym lub grzybowym, a nawet wzbogacić go o delikatny owocowy akcent, np. w postaci sosu z czerwonych porzeczek.
1. Schab gotowany na obiad
Zobacz przepisSchab gotowany na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Schab gotowany w herbacie
Zobacz przepisSchab gotowany w herbacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Schab gotowany z ziołami
Zobacz przepisSchab gotowany z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Schab gotowany z majonezem
Zobacz przepisSchab gotowany z majonezem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Schab gotowany w mleku
Zobacz przepisSchab gotowany w mleku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Schab gotowany w sosie sojowym
Zobacz przepisSchab gotowany w sosie sojowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Schab gotowany w sosie z warzywami
Zobacz przepisSchab gotowany w sosie z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Schab gotowany w 5 minut
Zobacz przepisSchab gotowany w 5 minut / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Schab gotowany na kanapki
Zobacz przepisSchab gotowany na kanapki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kto nie powinien brać paracetamolu? Może uszkodzić ważne narządy »
Faraonowie wiedzieli co dobre. Jedz, a serce i jelita będą ci wdzięczne »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »