Ewa_Gotuje

Szakszuka – nowoczesne śniadanie dla miłośników jajek!

Tosty, jajecznica, a może owsianka z owocami? Czas wyczarować coś zupełnie nowego! Zaskocz rodzinę lub znajomych daniem kuchni arabskiej, jakim jest szakszuka!

Fot. 123RF/Picsel

Skąd wzięło się to danie?

Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jest jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie. Pyszna, szybka i kolorowa potrawa przyprawia o zawrót głowy! Możesz ją zjeść nie tylko na śniadanie, ale także na obiad lub kolację! Szakszuka, jest przysmakiem popularnym w Izraelu, Libii, Tunezji, Egipcie czy Maroko. Po arabsku danie oznacza „wielki bałagan" i w rzeczywistości jej wykonanie też polega na stworzeniu bałaganu z kilku składników. Nie ma jednego przepisu na śniadanie po arabsku, ponieważ do szakszuki możesz dodać co tylko chcesz! Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej, aczkolwiek klasyczna szakszuka to połączenie gotowanych jajek w sosie pomidorowym, papryce, cebuli i czosnku z gałką muszkatołową. W zależności od pory roku zmieniają się jej dodatki, dlatego soczyste pomidory lub kurki będą strzałem w dziesiątkę!

Jakich witamin dostarcza Szakszuka?

Podstawowym składnikiem tego dania są pomidory, dlatego na sam początek serwujesz sobie ogromną dawkę witamin C, B, K, E, a także beta-karotenu odpowiedzialnego za neutralizację wolnych rodników. Pomidory poprawiają koncentrację, wpływają pozytywnie na układ nerwowy i łagodzą stres. Papryka posiada witaminę C, B, A, E oraz zdrowotne pierwiastki: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Regularne dodawanie papryki do dań poprawi odporność i obniży poziom złego cholesterolu. Na samej górze szakszuki lądują jajka, czyli skarbnica witamin A, D, E, K, B2, B12 i pełnowartościowego białka! Jajka poprawiają wzrok, posiadają sporo składników mineralnych i są mało kaloryczne! Z ich pomocą szakszuka robi się naprawdę syta! A produkty w postaci cebuli, czosnku i pikantnych przypraw zadziałają jak naturalne antybiotyki.

Przepis na klasyczną Szakszukę

Przygotuj połowę białej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 czerwoną paprykę, 6 małych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki chili, 1,5 łyżeczki papryki mielonej, szczyptę cukru, sól, pieprz, 4-5 jajek, łyżkę oliwy z oliwek i posiekany szczypior lub pietruszkę.
Pomidory obierz ze skórki, najlepiej będzie sparzyć je wrzątkiem i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem posiekaj na drobno i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek, aż będą szkliste. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory, paprykę i smaż dłuższą chwilę. Dodaj koncentrat, cukier, paprykę mieloną i chili. Całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Sos gotuj 5 minut. Po upływie czasu wbij na górę sosu jajka i przykryj danie pokrywką. Kiedy żółtka będą rozpływać się na sosie, obsyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Danie najlepiej jeść ze świeżym pieczywem lub grzankami, którymi zbiera się sos z patelni lub talerza. Jeśli masz czas o poranku lub zamierzasz wykonać szakszukę w wolny weekend - upiecz chleb samodzielnie. Czy może być coś lepszego od wyjątkowo pomidorowej szakszuki pachnącej szczypiorkiem w duecie z chrupkim chlebem żytnim na zakwasie? Promocje na patelnie znajdziesz w sklepie Empik!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Zainspiruj się innymi przepisami na Szakszukę

 

1. Szakszuka z papryką i kiełbasą

Szakszuka z papryką i kiełbasą

Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szakszuka meksykańska

Szakszuka

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Szakszuka z dynią

Szakszuka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szakszuka po polsku z boczkiem

Szakszuka

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szakszuka po tunezyjsku

Szakszuka po tunezyjsku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Szakszuka po jemeńsku

Szakszuka po jemeńsku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Szakszuka z kurkami

Szakszuka z kurkami

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133306

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3906

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3