Fot. 123RF/Picsel
Skąd wzięło się to danie?
Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jest jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie. Pyszna, szybka i kolorowa potrawa przyprawia o zawrót głowy! Możesz ją zjeść nie tylko na śniadanie, ale także na obiad lub kolację! Szakszuka, jest przysmakiem popularnym w Izraelu, Libii, Tunezji, Egipcie czy Maroko. Po arabsku danie oznacza „wielki bałagan" i w rzeczywistości jej wykonanie też polega na stworzeniu bałaganu z kilku składników. Nie ma jednego przepisu na śniadanie po arabsku, ponieważ do szakszuki możesz dodać co tylko chcesz! Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej, aczkolwiek klasyczna szakszuka to połączenie gotowanych jajek w sosie pomidorowym, papryce, cebuli i czosnku z gałką muszkatołową. W zależności od pory roku zmieniają się jej dodatki, dlatego soczyste pomidory lub kurki będą strzałem w dziesiątkę!

Jakich witamin dostarcza Szakszuka?
Podstawowym składnikiem tego dania są pomidory, dlatego na sam początek serwujesz sobie ogromną dawkę witamin C, B, K, E, a także beta-karotenu odpowiedzialnego za neutralizację wolnych rodników. Pomidory poprawiają koncentrację, wpływają pozytywnie na układ nerwowy i łagodzą stres. Papryka posiada witaminę C, B, A, E oraz zdrowotne pierwiastki: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Regularne dodawanie papryki do dań poprawi odporność i obniży poziom złego cholesterolu. Na samej górze szakszuki lądują jajka, czyli skarbnica witamin A, D, E, K, B2, B12 i pełnowartościowego białka! Jajka poprawiają wzrok, posiadają sporo składników mineralnych i są mało kaloryczne! Z ich pomocą szakszuka robi się naprawdę syta! A produkty w postaci cebuli, czosnku i pikantnych przypraw zadziałają jak naturalne antybiotyki.
Przepis na klasyczną Szakszukę
Przygotuj połowę białej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 czerwoną paprykę, 6 małych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżeczki chili, 1,5 łyżeczki papryki mielonej, szczyptę cukru, sól, pieprz, 4-5 jajek, łyżkę oliwy z oliwek i posiekany szczypior lub pietruszkę.
Pomidory obierz ze skórki, najlepiej będzie sparzyć je wrzątkiem i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem posiekaj na drobno i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek, aż będą szkliste. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory, paprykę i smaż dłuższą chwilę. Dodaj koncentrat, cukier, paprykę mieloną i chili. Całość wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Sos gotuj 5 minut. Po upływie czasu wbij na górę sosu jajka i przykryj danie pokrywką. Kiedy żółtka będą rozpływać się na sosie, obsyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Danie najlepiej jeść ze świeżym pieczywem lub grzankami, którymi zbiera się sos z patelni lub talerza. Jeśli masz czas o poranku lub zamierzasz wykonać szakszukę w wolny weekend - upiecz chleb samodzielnie. Czy może być coś lepszego od wyjątkowo pomidorowej szakszuki pachnącej szczypiorkiem w duecie z chrupkim chlebem żytnim na zakwasie? Promocje na patelnie znajdziesz w sklepie Empik!
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Zainspiruj się innymi przepisami na Szakszukę
1. Szakszuka z papryką i kiełbasą
Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szakszuka po polsku z boczkiem
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie