Fot. 123RF/Picsel
Szczupak to jedna z najbardziej cenionych ryb w Polsce. W zależności od regionu jest nazywany przez wędkarzy w inny sposób: zębaty, wilk, kaczodzioby, szczybiałka, szczuk lub szczubeł. Można go spotkać w czystych wodach. Zamieszkuje jeziora, rzeki, przybrzeża Morza Bałtyckiego oraz stawy. Okres połowu tego gatunku trwa od września do późnego października. Złowienie tej ryby nie należy do prostych zadań. Duże okazy skrywają się najczęściej na głębokościach sięgających nawet do 3 m. W jeziorach można je natomiast spotkać blisko roślinności przybrzeżnej. Populacja szczupaka niegdyś bardzo liczna, w obecnych czasach wyraźnie zmalała. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal jest jedną z bardziej znamienitych ryb w polskiej kuchni.
Zalety jedzenia szczupaka
Mięso szczupaka dzięki niewielkiej ilości kalorii jest chętnie spożywane przez osoby będące na diecie. Obfituje w łatwo przyswajalne białko. Posiada dużą ilość składników mineralnych takich jak: fosfor, potas i magnez. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu idealnie wpisuje się w jadłospis osób chorych na cukrzycę lub borykających się z zaburzeniami metabolicznymi. Co więcej, w mięsie tej ryby znajduje się spora dawka witaminy D, która pozwala na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To jednak nie wszystko. Oprócz wartości prozdrowotnych ogromną zaletą szczupaka jest jego niepowtarzalny smak.
Szczupak od kuchni
Szczupak od lat gości na polskich stołach. W epoce nowożytnej przysmaki przygotowane z jego mięsa rozsławiły nasz kraj bardziej niż niejeden władca. Pierwsze przepisy na tę rybę pojawiały się już 500 lat temu. Możemy je znaleźć miedzy innymi w rękopiśmiennych książkach kucharskich spisanych w XV i XVI wieku. Co sprawia, że dania przygotowane ze szczupaka nie tracą na aktualności? Swoją popularność zawdzięcza walorom smakowym, przez które potrawy z niego przygotowane zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatne, białe mięso można wykorzystać na różne sposoby. Najprostszą i najbardziej popularną formą jest grillowanie lub pieczenie w folii z dodatkiem świeżych warzyw i ziemniaków (dzięki mocnej skórze idealnie nadaje się do faszerowania). Często występuje również w towarzystwie surówki i kaszy. Chcąc wzbogacić jego smak, warto zadbać o dobrą marynatę. Minusem tej ryby jest fakt, że zawiera bardzo dużą ilość ości, na które należy uważać podczas jedzenia.
O czym warto pamiętać?
Kupując tę rybę warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Szczupak w optymalnych warunkach wzrostu potrafi osiągnąć nawet do 1,5 m długości i 25 kg wagi. Rekordowy okaz ważył aż 35 kg! Jest to jednak rzadkość. Przeważnie w sklepach i na targach rybnych można spotkać egzemplarze ważące do 12 kg. Najlepsze do przyrządzenia będą jednak mniejsze ryby - do 10 kg.
Co ważne, szczupaka nie trzeba przyrządzać od razu po zakupie. Świeże mięso można przechowywać do kilku dni w lodówce. Z czasem nabiera ono „kruchości", przez co potrawy z niego przygotowane są jeszcze bardziej wykwintne.
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na danie ze szczupaka, zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.
1. Szczupak faszerowany z jabłkami
Fot. Lideczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gosia47-47 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Szczupak w sosie śmietanowo-koperkowym
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Pieczony szczupak z kurkami
Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.