Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo.

Fot. 123RF

Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy okazuje się, że pogardzane warzywo może doskonale wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego powinniśmy polubić brukselkę? Przeczytajcie i sami zdecydujcie, czy warto.

1. Brukselka to świetne źródło witamin

Różnego rodzaju substancji odżywczych znajdziemy w tym warzywie co nie miara. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witamina A, E, H oraz K. Co ciekawe, wystarczy zaledwie 150g brukselki, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto, jedząc to warzywo dostarczymy do organizmu porcję cynku, manganu, fosforu, sodu, żelaza, potasu oraz wapnia.

2. Brukselka pomoże ci schudnąć

Jeśli staracie się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, brukselka może być fantastycznym uzupełnieniem waszej diety. 100 g tego warzywa to zaledwie 30 kcal, dlatego też możemy spożywać je bez większych wyrzutów sumienia. Co więcej, brukselka zwiera w sobie także błonnik, odpowiedzialny za regulowanie trawienia, obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz długotrwałe uczucie sytości.

3. Brukselka doskonale wpływa na układ nerwowy

W tym niepozornym warzywie znajdziemy całkiem sporą ilość witaminy B1. Powinniśmy dbać o odpowiedni poziom tej substancji w naszym organizmie, gdyż jej niedobory mogą prowadzić do zaburzenia czynności układu nerwowego - osłabienia, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń pamięci, problemów z koncentracją, a w skrajnych przypadkach nawet do depresji.

4. Brukselka pomoże kobietom w ciąży

Kwas foliowy stanowi niezbędny element naszej diety. Szczególnie istotnym jest, aby spożywały go kobiety w ciąży, gdyż substancja ta znacząco wpływa na rozwój nienarodzonego dziecka, chroniąc je przed wieloma wadami rozwojowymi. Ponadto, składniki odżywcze i witaminy znajdujące się w brukselce, będą doskonałym uzupełnieniem diety każdej ciężarnej pani.

5. Brukselka zawiera cenny beta-karoten

Jedząc brukselkę, dostarczymy do naszego organizmu solidną dawkę beta-karotenu, który następnie zostanie zamieniony w witaminę A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, jednocześnie chroniąc go przed schorzeniami spojówek oraz rogówek. Dodatkowo, beta-karoten ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry.

6. Brukselka ma właściwości antynowotworowe

Warzywo to zawiera w sobie wyjątkowe związki azotowe, które odpowiadają za przemianę estrogenu oraz wydalenie jego nadmiaru z organizmu. W ten sposób znacząco obniża się ryzyko wystąpienia nowotworów macicy, jajników oraz piersi. Ponadto, zawarte w brukselce chlorofil, glukozynolaty i karotenoidy zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego oraz żołądka.

7. Brukselka przedłuży naszą młodość

Za tę cechę brukselki odpowiadają kryjące się w niej silne przeciwutleniacze. Przeciwdziałają one starzeniu się komórek organizmu, wspierają naturalne mechanizmy obronne oraz likwidują różnego rodzaju stany zapalne.

 

Nie masz pomysłu na brukselkę? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników! Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.

Makaron z brukselkaZupa z brukselkiBrukselka z ziemniakami (Rosenkohleintopf)

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5359

60 min
10
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 25

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7