Fot. 123RF
Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy okazuje się, że pogardzane warzywo może doskonale wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego powinniśmy polubić brukselkę? Przeczytajcie i sami zdecydujcie, czy warto.
1. Brukselka to świetne źródło witamin
Różnego rodzaju substancji odżywczych znajdziemy w tym warzywie co nie miara. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witamina A, E, H oraz K. Co ciekawe, wystarczy zaledwie 150g brukselki, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto, jedząc to warzywo dostarczymy do organizmu porcję cynku, manganu, fosforu, sodu, żelaza, potasu oraz wapnia.
2. Brukselka pomoże ci schudnąć
Jeśli staracie się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, brukselka może być fantastycznym uzupełnieniem waszej diety. 100 g tego warzywa to zaledwie 30 kcal, dlatego też możemy spożywać je bez większych wyrzutów sumienia. Co więcej, brukselka zwiera w sobie także błonnik, odpowiedzialny za regulowanie trawienia, obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz długotrwałe uczucie sytości.
3. Brukselka doskonale wpływa na układ nerwowy
W tym niepozornym warzywie znajdziemy całkiem sporą ilość witaminy B1. Powinniśmy dbać o odpowiedni poziom tej substancji w naszym organizmie, gdyż jej niedobory mogą prowadzić do zaburzenia czynności układu nerwowego - osłabienia, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń pamięci, problemów z koncentracją, a w skrajnych przypadkach nawet do depresji.
4. Brukselka pomoże kobietom w ciąży
Kwas foliowy stanowi niezbędny element naszej diety. Szczególnie istotnym jest, aby spożywały go kobiety w ciąży, gdyż substancja ta znacząco wpływa na rozwój nienarodzonego dziecka, chroniąc je przed wieloma wadami rozwojowymi. Ponadto, składniki odżywcze i witaminy znajdujące się w brukselce, będą doskonałym uzupełnieniem diety każdej ciężarnej pani.
5. Brukselka zawiera cenny beta-karoten
Jedząc brukselkę, dostarczymy do naszego organizmu solidną dawkę beta-karotenu, który następnie zostanie zamieniony w witaminę A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, jednocześnie chroniąc go przed schorzeniami spojówek oraz rogówek. Dodatkowo, beta-karoten ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry.
6. Brukselka ma właściwości antynowotworowe
Warzywo to zawiera w sobie wyjątkowe związki azotowe, które odpowiadają za przemianę estrogenu oraz wydalenie jego nadmiaru z organizmu. W ten sposób znacząco obniża się ryzyko wystąpienia nowotworów macicy, jajników oraz piersi. Ponadto, zawarte w brukselce chlorofil, glukozynolaty i karotenoidy zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego oraz żołądka.
7. Brukselka przedłuży naszą młodość
Za tę cechę brukselki odpowiadają kryjące się w niej silne przeciwutleniacze. Przeciwdziałają one starzeniu się komórek organizmu, wspierają naturalne mechanizmy obronne oraz likwidują różnego rodzaju stany zapalne.
Nie masz pomysłu na brukselkę? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników! Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl