Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Szparagi były przedstawiane w egipskich sarkofagach przed 5 tysiącami lat, a obecnie właśnie kuszą nas swoją soczystą zielenią ze straganów. Czy naprawdę są afrodyzjakiem? Czy rzeczywiście zwalczają raka? Czy warto je jeść?

Starożytny afrodyzjak dzisiaj doceniany jest za zwalczanie raka.   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Szparagi dawniej…

Zacznijmy od historii. W medycynie ludowej i ajurwedyjskiej szparagi były uznawane za silny afrodyzjak (zobacz więcej intrygujących afrodyzjaków). Wywar ze szparagów stosowano jako środek zwiększający potencję, ale także zwalczający choroby nerek, zaburzenia krążenia czy reumatyzm. Obecnie szparagi są uznawane za bardzo zdrowe, jednak nie figurują na liście roślin leczniczych.


…i dziś

Książka kucharska: 15 przepisów na szparagi. Kliknij!

Według naukowców, szparagi - lub wyciągi z tych roślin - mogą pomagać przy zaburzeniach układu pokarmowego i chorobach sercowo-naczyniowych. Dzięki ogromnej ilości zawartych w nich antyoksydantów, opóźniają także procesy starzenia. Są lekkostrawne, mają działanie moczopędne, obniżające ciśnienie. Według niektórych badań podnoszą poziom androgenów, co poprawia jakość życia intymnego.

Szparagi są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw - zawierają ogromne ilości witamin i minerałów. Wśród substancji, które się w nich znajdują, jest też dużo antyoksydantów, takich jak flawonoidy.


Cała prawda o antyoksydantach. Kliknij!

świeże owoce i warzywa: jabłka, brzoskwinie, śliwki, banany, papryki


Innym rodzajem antyoksydantów obecnych w szparagach są kwasy hydroksycynamonowe. Wiadomo, że te substancje zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera, cukrzycy (zobacz, jak wygląda dieta dla cukrzyka), nowotworów, nadciśnienia, miażdżycy i innych zaburzeń związanych ze stresem oksydacyjnym w organizmie.

Fitosterole, czyli sterole pochodzące z roślin, pozwalają zmniejszyć zatrzymywanie cholesterolu w organizmie, przyczyniają się więc do obniżenia jego poziomu we krwi.


Chcesz wiedzieć, o co tak naprawdę chodzi z cholesterolem? Kliknij!

pistacje

 

W 100 g szparagów jest sporo, bo aż 67,8 mg witaminy C i 1,88 mg witaminy E. 10 szparagów w 50 procentach zaspokaja zapotrzebowanie człowieka na kwas foliowy.


Odchudzanie ze szparagiem

Dużą zaletą szparagów jest ich niska wartość energetyczna, czyli po prostu mała ilość kalorii. Tak jak wiele innych warzyw, szparagi zawierają sporo wody (ok. 94 proc.). W 100 g szparagów jest 1,5 g błonnika pokarmowego, który pomaga w procesie odchudzania, wywołując poczucie sytości i regulując pracę układu pokarmowego.


Białe czy zielone?

Szparagi zielone i białe to dokładnie ta sama odmiana tej rośliny. Białe szparagi hoduje się po prostu bez dostępu światła. W ich tkankach nie zachodzi fotosynteza. Czym się jeszcze różnią?

- Zielone szparagi są mniej trwałe niż białe. W porównaniu z innymi warzywami, oba te rodzaje szparagów są bardzo delikatne i nietrwałe, najlepiej jest je zjeść nie później niż 2 doby po zakupie.

- Zielone szparagi zawierają więcej witamin niż białe.

- Zielone szparagi zawierają mniej saponin (według badań protodioscyna - jedna z saponin) ma działanie cytotoksyczne wobec komórek raka występującego u ludzi) niż białe szparagi.

- W zielonych szparagach jest więcej minerałów (m.in. potasu, cynku, fosforu) niż w szparagach białych.


Więcej na temat spożycia minerałów w Polsce i w Europie. Kliknij!

mleko i banany - dobre źródła wapnia i magnezu

 

Cienkie czy grube? Mrożone, z puszki czy świeże?

Warto wybierać grube szparagi, mające co najmniej 9 mm średnicy. Dlaczego? W tych cieńszych roślinach jest znacznie mniej składników mineralnych niż w grubszych pędach. Minerałów jest też więcej przy "główce" szparaga.

Na zawartość składników mineralnych wpływ ma oczywiście obróbka roślin. W szparagach puszkowanych znacznie zmniejsza się ilość cennych dla zdrowia minerałów (m.in. wapń, miedź, żelazo, magnez).

Zblanszowane szparagi mają nieznacznie mniej żelaza i wapnia.

Mrożone szparagi niestety tracą część składników mineralnych oraz flawonoidów i saponin.


Zobacz też, jak wybrać i przyrządzić szparagi. Kliknij!

szparagi

Zobacz też: Domowe sposoby na choroby roślin i ziół, Jak założyć swój własny ogródek?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
E. Cieślik, A. Siembida "Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.)" [w:] "Postępy Fitoterapii" 4/2011, s. 275-281
http://www.actahort.org/books/776/776_27.htm

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5467

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 113

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 44

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0