Ten rodzaj mąki po latach wraca do łask. Na stany zapalne, uczulenia, a nawet problemy z żołądkiem

Jeszcze 20 lat temu ten produkt spożywczy znajdował się w każdym domu. Choć na pewien czas jego popularność zmalała, dziś znowu wraca do łask. Nie tylko za sprawą szerokiego zastosowania w kuchni. Sprawdź, jakie są właściwości mąki ziemniaczanej i kto powinien jej używać. Odkryj też, czym różni się mąka od skrobi ziemniaczanej.

Co to jest mąka ziemniaczana? Składa się głównie ze skrobi i wody | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najczęściej w kuchni używamy jej do zagęszczania. Już dzięki szczypcie mąki ziemniaczanej sos czy zupa przybierają idealną konsystencję. Niewiele osób wie jednak, jakie właściwości kryje w sobie mąka ziemniaczana, kto powinien ją stosować i jaka jest różnica między mąką ziemniaczaną a skrobią ziemniaczaną. Odkryj wszystkie sekrety związane z tym coraz bardziej popularnym produktem kulinarnym.

Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Co to jest mąka ziemniaczana?

Choć kiedyś wielu Polaków używało jej w kuchni lub podczas domowych prac (do krochmalenia pościeli), to mało kto wiedział, z czego jest tak właściwie zrobiona. Choć nazwa mogła sugerować główny składnik użyty do jej wytwarzania, to sam proces produkcji krył wiele tajemnic.

Co to jest mąka ziemniaczana? Wytwarza się ją z ziemniaków, a zawiera ok. 84 proc. skrobi, która należy do grupy węglowodanów złożonych. Pozostałe ok. 16 proc. to woda. Mąka ziemniaczana to sypki, matowy i jasnożółty proszek, który konsystencją przypomina najbardziej mąkę pszenną. Nieco chrzęści rozcierana pomiędzy palcami. 

Mąka ziemniaczana - skład i wartości odżywcze

Mąka ziemniaczana składa się głównie ze skrobi i wody. 100 g produktu zawiera ok. 357 kcal, węglowodany, białka, cukry, błonnik i tłuszcze wielonienasycone. W tym produkcie spożywczym znajdują się też witaminy i minerały. Mąka dostarcza witaminę C, witaminę B4 oraz witaminy A, E i D (w mniejszym stężeniu), a także dużą dawkę fosforu, wapnia, sodu i magnezu

Zobacz: Jak zrobić pulchną babkę ziemniaczaną?

Mąka ziemniaczana - właściwości lecznicze

Właściwości odżywcze mąki ziemniaczanej są liczne - produkt wykazuje pozytywny wpływ na organizm ludzki. Jakie są najważniejsze właściwości mąki ziemniaczanej?

  • Mąka ziemniaczana pełni funkcję ochronną i łagodzącą. Przede wszystkim osłania wrażliwy żołądek. W przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (np. bólów brzucha, biegunki, nudności, wrzodów, zgagi) warto zastosować kisiel z mąki ziemniaczanej, który stanowi skuteczne remedium na problemy.
  • Ponadto łagodzi podrażnienia skóry - kąpiel z dodatkiem mąki ziemniaczanej regeneruje skórkę, m.in. w przypadku objawów alergii, potówek, oparzeń słonecznych, otarć czy łojotokowego zapalenia. Dlatego młode mamy tak chętnie stosują mąkę ziemniaczaną, zamiennie z nowoczesnym talkiem jako puder na odparzenia dla niemowląt. Można z niej także przygotować maseczkę na twarz, która uspokoi zaczerwienioną skórę twarzy i dekoltu oraz pozytywnie wpłynie na tłustą cerę.
  • Mąka ziemniaczana dobrze sprawdzi się również przy łagodnych stanach zapalanych. Należy jednak pamiętać, żeby nie zasypywać nią sączących się, jątrzących ran i nie stosować jej na lecznicze maści.
  • Mąka ziemniaczana to doskonały specyfik do pielęgnacji włosów. Sprawia, że stają się one gładkie, błyszczące i miękkie w dotyku. 

Mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana

Jaka jest różnica między mąką ziemniaczaną a skrobią ziemniaczaną? Panuje mylne przekonanie, że to jeden i ten sam produkt spożywczy. Tymczasem pierwsza z nich wytwarzana jest z gotowanych w całości ziemniaków, które odparowuje się i mieli razem ze skórką. Jest sypka i trochę cięższa od skrobi, ma ciemniejszy - nieco żółtawy - kolor i bardziej intensywny smak.

Skrobię z kolei produkuje się z bulw pędowych ziemniaków. Świeże, umyte ziemniaki rozdrabnia się, a następnie wypłukuje z nich skrobię. To matowy proszek o białym kolorze. Mąka i skrobia różnią się więc sposobem produkcji i wyglądem. 

Kto powinien stosować mąkę ziemniaczaną?

Właściwości mąki ziemniaczanej sprawiają, że jest ona wartościowym produktem w każdej kuchni. Przede wszystkim pomaga zwalczyć łagodne stany zapalne, dolegliwości skórne i problemy z układem pokarmowym. Zalecana jest więc osobom, które mierzą się z opisanymi przypadłościami. 

Kto jeszcze powinien stosować mąkę ziemniaczaną? Produkt nie zawiera glutenu, dlatego stanowi świetny zamiennik zwykłej mąki pszennej dla wszystkich chorujących na celiakię. 

Mąka ziemniaczana - przeciwwskazania

Choć nie ma oczywistych przeciwwskazań do stosowania mąki ziemniaczanej, zdecydowanie powinni na nią uważać cukrzycy. Mąka produkowana z ziemniaków posiada wysoki indeks glikemiczny (IG>90), dlatego jest błyskawicznie trawiona. To z kolei może prowadzić do wysokich stężeń glikemii poposiłkowej. Diabetykom zaleca się więc sporadyczne jedzenie tych produktów pod warunkiem, że pozostałe składniki dania będą odpowiednio skomponowane (dla równowagi, z błonnika i białka). 

Mąka ziemniaczana - zastosowanie w kuchni

To produkt, który szybko wchłania wilgoć, dlatego powinno się go przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku, żeby nie stracił swoich właściwości. Choć wykorzystasz ją do pielęgnacji i krochmalenia prania, to zastosowanie w kuchni mąki ziemniaczanej jest naprawdę uniwersalne.

Przede wszystkim użyj jej do zagęszczania zup, sosów, domowych kisieli i budyniów. Będzie rewelacyjnym dodatkiem do wypieków, w tym do tych bezglutenowych. Wiesz już, że mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, więc jeśli masa do placków ziemniaczanych lub klusek śląskich wyjdzie zbyt wodnista, po prostu wsyp odrobinę mąki, a na pewno uratujesz swoje danie. 



Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10517

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 179

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 103

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2