Spis treści:
- Mąka ziemniaczana - skład i wartości odżywcze
- Mąka ziemniaczana - właściwości lecznicze
- Mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana
- Kto powinien stosować mąkę ziemniaczaną?
- Mąka ziemniaczana - przeciwwskazania
- Mąka ziemniaczana - zastosowanie w kuchni
Najczęściej w kuchni używamy jej do zagęszczania. Już dzięki szczypcie mąki ziemniaczanej sos czy zupa przybierają idealną konsystencję. Niewiele osób wie jednak, jakie właściwości kryje w sobie mąka ziemniaczana, kto powinien ją stosować i jaka jest różnica między mąką ziemniaczaną a skrobią ziemniaczaną. Odkryj wszystkie sekrety związane z tym coraz bardziej popularnym produktem kulinarnym.
Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Co to jest mąka ziemniaczana?
Choć kiedyś wielu Polaków używało jej w kuchni lub podczas domowych prac (do krochmalenia pościeli), to mało kto wiedział, z czego jest tak właściwie zrobiona. Choć nazwa mogła sugerować główny składnik użyty do jej wytwarzania, to sam proces produkcji krył wiele tajemnic.
Co to jest mąka ziemniaczana? Wytwarza się ją z ziemniaków, a zawiera ok. 84 proc. skrobi, która należy do grupy węglowodanów złożonych. Pozostałe ok. 16 proc. to woda. Mąka ziemniaczana to sypki, matowy i jasnożółty proszek, który konsystencją przypomina najbardziej mąkę pszenną. Nieco chrzęści rozcierana pomiędzy palcami.
Mąka ziemniaczana - skład i wartości odżywcze
Mąka ziemniaczana składa się głównie ze skrobi i wody. 100 g produktu zawiera ok. 357 kcal, węglowodany, białka, cukry, błonnik i tłuszcze wielonienasycone. W tym produkcie spożywczym znajdują się też witaminy i minerały. Mąka dostarcza witaminę C, witaminę B4 oraz witaminy A, E i D (w mniejszym stężeniu), a także dużą dawkę fosforu, wapnia, sodu i magnezu.
Zobacz: Jak zrobić pulchną babkę ziemniaczaną?
Mąka ziemniaczana - właściwości lecznicze
Właściwości odżywcze mąki ziemniaczanej są liczne - produkt wykazuje pozytywny wpływ na organizm ludzki. Jakie są najważniejsze właściwości mąki ziemniaczanej?
- Mąka ziemniaczana pełni funkcję ochronną i łagodzącą. Przede wszystkim osłania wrażliwy żołądek. W przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (np. bólów brzucha, biegunki, nudności, wrzodów, zgagi) warto zastosować kisiel z mąki ziemniaczanej, który stanowi skuteczne remedium na problemy.
- Ponadto łagodzi podrażnienia skóry - kąpiel z dodatkiem mąki ziemniaczanej regeneruje skórkę, m.in. w przypadku objawów alergii, potówek, oparzeń słonecznych, otarć czy łojotokowego zapalenia. Dlatego młode mamy tak chętnie stosują mąkę ziemniaczaną, zamiennie z nowoczesnym talkiem jako puder na odparzenia dla niemowląt. Można z niej także przygotować maseczkę na twarz, która uspokoi zaczerwienioną skórę twarzy i dekoltu oraz pozytywnie wpłynie na tłustą cerę.
- Mąka ziemniaczana dobrze sprawdzi się również przy łagodnych stanach zapalanych. Należy jednak pamiętać, żeby nie zasypywać nią sączących się, jątrzących ran i nie stosować jej na lecznicze maści.
- Mąka ziemniaczana to doskonały specyfik do pielęgnacji włosów. Sprawia, że stają się one gładkie, błyszczące i miękkie w dotyku.
Mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana
Jaka jest różnica między mąką ziemniaczaną a skrobią ziemniaczaną? Panuje mylne przekonanie, że to jeden i ten sam produkt spożywczy. Tymczasem pierwsza z nich wytwarzana jest z gotowanych w całości ziemniaków, które odparowuje się i mieli razem ze skórką. Jest sypka i trochę cięższa od skrobi, ma ciemniejszy - nieco żółtawy - kolor i bardziej intensywny smak.
Skrobię z kolei produkuje się z bulw pędowych ziemniaków. Świeże, umyte ziemniaki rozdrabnia się, a następnie wypłukuje z nich skrobię. To matowy proszek o białym kolorze. Mąka i skrobia różnią się więc sposobem produkcji i wyglądem.
Kto powinien stosować mąkę ziemniaczaną?
Właściwości mąki ziemniaczanej sprawiają, że jest ona wartościowym produktem w każdej kuchni. Przede wszystkim pomaga zwalczyć łagodne stany zapalne, dolegliwości skórne i problemy z układem pokarmowym. Zalecana jest więc osobom, które mierzą się z opisanymi przypadłościami.
Kto jeszcze powinien stosować mąkę ziemniaczaną? Produkt nie zawiera glutenu, dlatego stanowi świetny zamiennik zwykłej mąki pszennej dla wszystkich chorujących na celiakię.
Mąka ziemniaczana - przeciwwskazania
Choć nie ma oczywistych przeciwwskazań do stosowania mąki ziemniaczanej, zdecydowanie powinni na nią uważać cukrzycy. Mąka produkowana z ziemniaków posiada wysoki indeks glikemiczny (IG>90), dlatego jest błyskawicznie trawiona. To z kolei może prowadzić do wysokich stężeń glikemii poposiłkowej. Diabetykom zaleca się więc sporadyczne jedzenie tych produktów pod warunkiem, że pozostałe składniki dania będą odpowiednio skomponowane (dla równowagi, z błonnika i białka).
Mąka ziemniaczana - zastosowanie w kuchni
To produkt, który szybko wchłania wilgoć, dlatego powinno się go przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku, żeby nie stracił swoich właściwości. Choć wykorzystasz ją do pielęgnacji i krochmalenia prania, to zastosowanie w kuchni mąki ziemniaczanej jest naprawdę uniwersalne.
Przede wszystkim użyj jej do zagęszczania zup, sosów, domowych kisieli i budyniów. Będzie rewelacyjnym dodatkiem do wypieków, w tym do tych bezglutenowych. Wiesz już, że mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, więc jeśli masa do placków ziemniaczanych lub klusek śląskich wyjdzie zbyt wodnista, po prostu wsyp odrobinę mąki, a na pewno uratujesz swoje danie.
Zobacz także:
Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »
Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »
Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »