Dania jednogarnkowe

Przypalone mleko to powszechny problem, jednak wcale nie musimy od razu spisywać go na straty. Istnieją domowe sposoby, dzięki którym można je uratować i nadaje się ono do spożycia. Sprawdź, jakie metody stosowały już nasze babcie lata temu, aby poradzić sobie z przypalonym mlekiem.

Dodaj szczyptę soli i uratuj swoje mleko | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przypalone mleko

Mleko to nieodzowny składnik w naszej kuchni. Jednak wystarczy chwila nieuwagi podczas gotowania i problem gotowy. Mleko niezwykle szybko się przypala i często w takiej sytuacji postanawiamy je wylać, ponieważ przeszkadza nam specyficzny smak spalenizny, który da się wyczuć w tym płynie. Jednak istnieją domowe sposoby, które szybko i łatwo pomogą nam pozbyć się tego nieprzyjemnego posmaku.

Sprawdź także: Naczynia i bibeloty z PRL-u. Poszukaj na strychu, niektóre są sporo warte

Dodaj szczyptę soli i uratuj swoje mleko

Do mleka często dodajemy miód, masło, sok z cytryny, czy podczas choroby nawet czosnek. Jednak mało kto pomyślałby o tym, aby dosypać do niego sól.

Okazuje się jednak, że ten prosty trik ma zastosowanie w kuchni od wielu lat i używały go nasze mamy i babcie. Jeżeli przypalimy mleko, to wystarczy ponownie zagotować je z odrobiną soli. Sprawi to, że niemiły smak się zneutralizuje. Dzięki temu mleko będzie nadawało się ponownie do spożycia. Musimy jednak pamiętać, aby podczas tego procesu, gotując napój ponownie, użyć nowego i czystego garnka.

Oprócz tego połączenie soli i mleka pomaga również uniknąć kipienia i przypalania. Może więc być stosowane nie tylko jako recepta na problem, ale i jako metoda zapobiegania mu. Szczypta soli sprawi, że nasze mleko ugotuje się bez nieprzyjemnych niespodzianek.

Co więcej, sól ma jeszcze jedną cenną właściwość, ponieważ jest świetnym, naturalnym konserwantem. Przyprawę stosowano już wiele lat temu, gdy lodówki nie były aż tak powszechne i rolę chłodni pełniły piwnicę. Dodawano do mleka nieco soli, aby przedłużyć jego świeżość. Jest to niewielka zmiana, która nie wpływa na smak płynu, a pozwala utrzymać mleko przez dłuższy czas w dobrej formie.

Jak uratować przypalone mleko - domowe sposoby

Poza użyciem soli do uratowania przypalonego mleka, polecane są również inne domowe sposoby. Pierwszy z nich wymaga zastosowania cukru waniliowego. Wsypujemy pół łyżeczki produktu do mleka i przelewamy do czystego garnka. Wystarczy ugotować ponownie i odzyskujemy neutralny smak mleka.

Inną metodą jest przelanie mleka do czystego garnka. Następnie przykrywa się je zwilżoną czystą ściereczką i jeszcze raz przegotowuje się pod przykryciem.

Jeżeli chcemy zapobiec przypalaniu mleka, możemy przed gotowaniem przepłukać garnek zimną wodą. Dzięki temu ugotuje się ono, nie zyskując nieprzyjemnego smaku spalenizny. 



Sprawdź także:

Babcina sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Sekretem jeden składnik »

5 zasad gotowania rosołu, o których nikt dziś nie pamięta. Zupa zachwyci smakiem »

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 213

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 347

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 127

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2523

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7