Dania jednogarnkowe

Gdy tylko za oknem widać wiosnę, większość Polaków marzy już o sezonowych owocach. Jednym ze znakomitych pomysłów na wprowadzenie witamin do diety są truskawki na śniadanie. Poznaj sycące, a jednocześnie bardzo zdrowe przepisy na dania, w których króluje ten czerwony i słodki owoc.

Odkryj trzy inspirujące przepisy na truskawki na śniadanie. Są błyskawiczne w przygotowaniu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Truskawki na śniadanie to marzenie większości Polaków. Gdy tylko - na przełomie maja i czerwca - przychodzi na nie sezon, chętnie sięgamy po słodkie owoce. Dowiedz się, jakie właściwości mają truskawki i w jakiej formie podać je z samego rana, żeby przepysznie smakowały, były zdrowe i cieszyły oko.

Sprawdź także: Truskawki do ciast i na przetwory. Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Jakie właściwości mają truskawki?

Truskawki od razu kojarzą się ze słońcem i latem. Słusznie, bo dostarczają organizmowi cenne witaminy i minerały. Zawierają m.in. dużą dawkę witaminy C, ale też witaminy A, PP i te z grupy B. Dzięki temu wspierają układ odpornościowy, działają odżywczo i bakteriobójczo. Poprawiają wygląd skóry - ściągają ją i dodają jej blasku. Dodatkowo są bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i manganu. Składniki mineralne wzmacniają układ kostny i odkwaszają organizm. Dzięki obecności żelaza truskawki chronią przed anemią. 

Owoce wspierają osoby na diecie odchudzającej oraz cukrzyków - mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny (IG=25). Co więcej, poprawiają przemianę materii, a pektyny i enzymy w nich zawarte oczyszczają jelita z zalegających resztek oraz wspomagają spalanie tłuszczów. 

Zalecane są także przy chorobach reumatycznych i schorzeniach wątroby i nerek. Truskawki zawierają antyoksydanty zwane antocyjanami, które nadają im czerwony kolor. Dzięki temu wykazują działanie przeciwnowotworowe i redukują stres oksydacyjny. Chronią więc przed starzeniem się organizmu.

Truskawki na śniadanie - przepisy 

Omlet z truskawkami

Puszysty, lekki, już przy pierwszym kęsie rozpływa się w ustach. Omlet z truskawkami, mimo że delikatny i łagodny w smaku, stanowi bardzo pożywne śniadanie. Dostarcza organizmowi dużo energii. Co więcej, nie jest go wcale tak trudno przygotować. Możesz skusić się na omlet cesarski, czyli tradycyjne danie wywodzące się z Austrii. Najlepiej będzie smakować z domowym musem lub dżemem truskawkowym. 

Jak zrobić omlet z truskawkami na śniadanie? Na początku do głębokiej miski wsyp mąkę, wlej mleko i trzepaczką połącz ze sobą oba składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Do naczynia wbij też żółtka, wsyp cukier i ponownie wszystko ze sobą wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Powinna powstać sztywna piana. Przełóż ją delikatnie do masy z żółtkami i ostrożnie przemieszaj łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzej masło. Wlej na nią puszystą masę i smaż przez ok. pięć minut. 

Omlet cesarski różni się tym od klasycznego, że jest poprzerywany na mniejsze kawałki. Silikonową łopatką ponacinaj lekko ścięte już ciasto. Pulchne kawałki przewracaj na drugą stronę, żeby równo się usmażyło. Posyp cukrem pudrem, udekoruj świeżymi truskawkami i podawaj z dżemem. 

Puszysty omlet cesarski z truskawkami

 Puszysty omlet cesarski z truskawkami Zobacz przepis

Omlet cesarski z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Owsianka z truskawkami

Owsianka to samo zdrowie, jeśli oczywiście nie popełnia się błędów przy jej robieniu. Cennymi właściwościami truskawek jest ich mała kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Właśnie dlatego warto je podawać na śniadanie. Tym bardziej że będzie ono naprawdę ekspresowe.

Co musisz zrobić? Płatki owsiane lub orkiszowe zalej gorącą wodą lub mlekiem (nie gotuj ich jednak przez kilkanaście minut, bo utracą witaminy, a ich indeks glikemiczny gwałtownie wzrośnie). Poczekaj, aż spęcznieją i wymieszaj. Pokrój umyte truskawki i ułóż na wierzchu. Posyp jeszcze orzechami lub ulubionymi nasionami. Warto dodać też łyżkę jogurtu naturalnego, który dobrze wpłynie na pracę jelit.

Owsianka z truskawkami

 Owsianka z truskawkami Zobacz przepis

Owsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Truskawki na śniadanie mogą przybrać formę owsianki pieczonej. W tym przypadku wystarczy połączyć sycące składniki, tzn. jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe, mąkę i zaparzone wcześniej płatki owsiane. Przemieszaną dokładnie masę trzeba jeszcze przelać do naczynia żaroodpornego, a w jej środek powbijać pokrojone soczyste owoce. Owsiankę z truskawkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. W tym czasie zdążysz się oporządzić i wrócić prosto na pyszne śniadanie.

Pieczona owsianka z bananem i truskawkami

 Pieczona owsianka z bananem i truskawkami Zobacz przepis

Pieczona owsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Koktajl truskawkowy

Jeśli zależy ci na błyskawicznym śniadaniu, przygotuj koktajl z truskawkami. Możesz użyć mrożonych, a w sezonie postaw oczywiście na świeże. Zmiksuj je z pokrojonymi bananami, jogurtem naturalnym, mlekiem (roślinnym lub zwierzęcym) oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. W lecie do takiego smoothie warto dodać kostki lodu, aby przyjemnie orzeźwiał. Warto wrzucić też listek mięty lub garść zdrowych nasion. 

Koktajl z truskawek i banana

 Koktajl z truskawek i banana Zobacz przepis

Koktajl z truskawek i banana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Truskawki na śniadanie to rewelacyjny pomysł, aby poprawić swoje samopoczucie, doładować organizm potrzebnymi składnikami odżywczymi i dodać sobie dużo energii już z rana. Przepisy na omlet z truskawkami, owsiankę z truskawkami czy koktajl truskawkowy to tylko trzy z wielu różnorodnych propozycji na zdrowe i owocowe śniadanie. Więcej inspiracji poszukaj na Smaker.pl!


Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 14

15 min
0
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 11

>60 min
0
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 912

15 min
3
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 21

>60 min
0
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2543

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0