Sprawdzone przepisy na karnawał

Jesteś fanem puszystych, mącznych i jajecznych potraw? Omlet cesarski, czyli Kaiserschmarrn, to znany przysmak kuchni austriackiej. Sprawdź, jak go zrobić i w czym tkwi sekret tego słodkiego dania.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest omlet cesarski?

- Z czego robi się omlet cesarski?

- Z czym podać omlet cesarski?

- Jak zrobić omlet cesarski? (przepisy)

 

Omlet cesarski różni się od tego tradycyjnego, którego zazwyczaj podajemy na śniadanie z szynką czy innymi, słonymi dodatkami.

Nie ulega wątpliwości, że jest to jedno z bardziej znanych dań kuchni austriackiej, które zdecydowanie warto spróbować. Ma słodki smak, przyjemną konsystencję, a w towarzystwie przypraw i owoców - po prostu obłędnie smakuje. Sprawdź, czym jest i jak zrobić omlet cesarski.

 

Sprawdź także: Podstawy gotowania - jak usmażyć dobrego omleta?

Co to jest omlet cesarski?

Omlet cesarski to słodkie danie pochodzące z Austrii. Ten gruby naleśnik serwowany jest tam jako danie główne lub deser. Potrawa znajduje się nawet na liście austriackich produktów tradycyjnych Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Powstało wiele historii na temat pochodzenia dania. Podobno potrawa była jednym z ulubionych przysmaków cesarza Franciszka Józefa I i to na jego cześć otrzymała swoją nazwę. W języku niemieckim Kaiser oznacza właśnie cesarza.

Nietypowy jest też wygląd dania. Omlet cesarski rwie się na kawałki w trakcie smażenia, więc na talerzu podane są fragmenty puszystego ciasta z dodatkami, a nie cały placek.

Zobacz: Omlet z boczkiem

Z czego robi się omlet cesarski?

Jeśli zaciekawiła cię ta potrawa, to zabierz się za jej przygotowanie. Do przyrządzenia tradycyjnego Kaiserschmarrna będziesz potrzebować: mleka, mąki pszennej, jaj, cukru pudru i szczypty soli. Wystarczy zaledwie pięć produktów, by cieszyć się austriackim przysmakiem. Do omleta w tej wersji często dodaje się też rodzynki (np. nasączone rumem) lub przyprawia masę wanilią i świeżą cytrynową skórką, ale nie są to obowiązkowe składniki.

Jak zrobić omlet cesarski? Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, mleko, mąkę, cukier puder i szczyptę soli w jednolitą masę. Połącz delikatnie ze sztywną pianą ubitą z białek. Na patelni rozgrzej olej i wylej ciasto. Jeśli masz ochotę, posyp rodzynkami. Zakryj naczynie pokrywką, smaż na małym ogniu i nie mieszaj. Gdy spód omleta się zarumieni, odwróć go na drugą stronę, weź dwa widelce i rozerwij na małe kawałki. Podsmaż równomiernie. Twój omlet jest już gotowy!

Z czym podać omlet cesarski?

Kaiserschmarrn  serwuje się prosto z patelni, gdy jest jeszcze gorący. Tuż przed podaniem należy obficie oprószyć go cukrem pudrem. Z czym jeszcze podać omlet cesarski? Można posypać go cynamonem do smaku albo podać ze słodkim sosem czy dżemem.

W Austrii często towarzyszy mu tradycyjny śliwkowy sos Zwetschkenröster, ale świetnie sprawdzą się też: powidła śliwkowe, mus jabłkowy, sos żurawinowy, sos waniliowy, krem cytrusowy lub duszone owoce. Danie warto udekorować listkiem świeżej mięty.

Jak zrobić omlet cesarski?

Niezależnie od tego, czy zaserwujesz to danie kuchni austriackiej na śniadanie, przekąskę, deser czy jarski obiad, z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tym bardziej, jeśli dodasz ulubione składniki twoich bliskich. W zimie omlet cesarski rozgrzeje idealnie w wersji z duszonymi jabłkami i cynamonem, a w lecie możesz podać go z cukrem pudrem, świeżymi owocami i orzeźwiającym sosem z cytrusów.

Przekonaj się, jak zrobić Kaiserschmarrn. Zainspiruj się przepisami naszych Użytkowników i podziel w komentarzu, z jakimi dodatkami zrobisz swoją wersję tego pysznego dania!

 

1. Omlet wiedeński

Omlet wiedeński

Omlet wiedeński przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Omlet cesarski Kaiserchmarrn

Omlet cesarski przepis

Jak zrobić omlet cesarski? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Omlet cesarski

Omlet cesarski

Jak zrobić omlet cesarski? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Jak zrobić Kaiserschmarrn? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Fitomlet po cesarsku

Fitomlet po cesarsku

Dietetyczny omlet cesarski przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Jak gotować warzywa strączkowe? »

Kupujesz pomidory w puszce? To błąd! »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1013

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 717

60 min
4
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 79

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1089

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5