Kaszanka, kiełbasa, piersi z kurczaka i karkówka - to tylko kilka z wielu przysmaków, które zwykle lądują na grillowym ruszcie. Oczywiście nawet w podstawowej wersji potrafią smakować obłędnie, ale czasami warto zerwać z rutyną i wprowadzić do swojego jadłospisu coś bardziej niebanalnego. Szukasz przepisów na najlepsze potrawy z rusztu na grilla? Poznaj kilka ciekawych opcji, dzięki którym twoja uczta z grilla wzniesie się na wyższy poziom.
Sprawdź także: Bakłażan na grilla - jak go przygotować i co z niego przyrządzić?
Najlepsze potrawy z rusztu na grilla
Najlepsze potrawy z rusztu na grilla to takie, które rozpieszczają kubki smakowe i sprawiają, że chce się sięgać po kolejne porcje. Kluczową rolę odgrywają tutaj nie tylko rodzaje mięs, ryb, warzyw czy owoców morza, ale również dodatki w postaci dipów oraz przypraw. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz niebanalne przysmaki - twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.
Grillowane tosty z kurczaka
Na twoim stole nie może zabraknąć piersi z kurczaka? Jeśli chcesz odkryć nowe, ciekawe smaki i przy okazji zaskoczyć swoich gości, zaserwuj je w formie tostów. Poza mięsem do ich przygotowania potrzebujesz pieczywa tostowego, białej i czerwonej cebuli, świeżej kolendry, wody oraz soli i pieprzu.
Wykonywanie przepisu rozpocznij od pokrojenia piersi z kurczaka w cienkie paski - oprósz je solą i ulubionymi przyprawami, np. curry. Następnie podsmaż je na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą - w razie potrzeby możesz dodać do nich nieco śmietanowego sosu. Po jakimś czasie dorzuć pokrojoną kolendrę.
Połóż na ruszcie kromki pieczywa tostowego, a gdy się upieką, posmaruj je majonezem. Na koniec ułóż na nich podsmażonego kurczaka i posyp krążkami czerwonej cebuli.
Szaszłyki z indyka z batatami
Twoja uczta z grilla byłaby niekompletna bez szaszłyków. Jeśli nie chcesz po raz kolejny serwować ich w wersji z kurczakiem, postaw na te z indykiem i batatami. Poza dwoma wymienionymi składnikami w swojej recepturze uwzględnij papryczkę chili, sos curry, kolendrę, czerwoną cebulę, paprykę, jogurt naturalny, czarny sezam, szczypiorek, cytrynę oraz dowolną mieszankę przypraw na grilla.
Podpiecz bataty w piekarniku na półtwardo, a mięso pokrój w grubszą kostkę. Gdy bataty się upieką, pokrój je wraz z papryką i cebulą na mniejsze kawałki. Wrzuć mięso do miski i wymieszaj z sosem curry, kolendrą oraz posiekaną papryczką chili, po czym odstaw na około 15 minut, żeby się zamarynowało. W międzyczasie polej warzywa oliwą z oliwą i oprósz wybraną mieszanką przypraw.
Wlej do miski jogurt naturalny i połącz go ze szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny - całość dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku nadziej składniki na drewniane patyczki. Ułóż szaszłyki na rozgrzanym ruszcie i piecz je przez około 20 minut, co jakiś czas je obracając. Przed zaserwowaniem oprósz je czarnym sezamem. W oddzielnej miseczce podaj jogurtowy dip.
Roladki ze schabu
Nie wyobrażasz sobie grillowania bez schabu, ale jego podstawowa wersja już ci się znudziła? Zatem przygotuj go w formie roladek. Poza wyżej wspomnianym mięsem potrzebujesz do tego papryki konserwowej, czosnku, ogórków kiszonych, wędzonego boczku, majeranku, sosu czosnkowego - domowego lub sklepowego - jogurtu naturalnego, majonezu oraz mieszanki ulubionych przypraw.
Rozbij cienko kotlety, a następnie posmaruj je sosem czosnkowym i oprósz wybranymi przyprawami oraz majerankiem. Pokrój paprykę i ogórki w cienkie paski, po czym ułóż je na kotletach i zawiń te ostatnie w roladki. Każdą roladkę zawiń dodatkowo w plastry boczku i owiń folią aluminiową. Umieść je na rozgrzanym grillu i piecz przez około 20 minut, regularnie je obracając.
W międzyczasie przygotuj dip na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Po obróbce termicznej pokrój roladki w grubsze plastry.
Cukinia z serem halloumi
Wśród przepisów na najlepsze potrawy z rusztu na grilla nie może zabraknąć oczywiście tego na cukinię, a dokładnie na jej wersję z serem halloumi. Pozostałe produkty niezbędne do jej przyrządzenia to oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, słodka papryka, liście bazylii, pomidorki koktajlowe oraz pieprz i sól.
Pokrój cukinię w plastry, a następnie polej każdy z nich oliwą z oliwek i oprósz mieszanką ziół prowansalskich oraz solą. Ułóż je na rozgrzanym ruszcie i piecz przez kilka minut z obydwu stron. Zdejmij je z grilla i umieść na nich plastry sera halloumi - wcześniej polej je oliwą i posyp słodką papryką.
Rozłóż cukinię na półmisku lub drewnianej desce i rozmieść na jej plastrach liście bazylii, kawałki sera oraz ćwiartki pomidorków. Przed podaniem oprósz je pieprzem i polej oliwą z oliwek.
Polędwiczki w ziołowo-miodowej marynacie
Polędwiczki w ziołowo-miodowej marynacie to kolejna potrawa, której nie może zabraknąć na twojej uczcie z grilla. Powstają one z takich składników jak polędwiczka wieprzowa, czosnek, miód, musztarda, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Pokrój polędwiczkę w plastry, po czym delikatnie je rozbij i posyp z obydwu stron solą oraz pieprzem.
Przygotuj marynatę na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu, czosnku oraz ziół prowansalskich, umieść w niej mięso i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu umieść plastry polędwiczki na dobrze rozgrzanym grillu i piecz z obydwu stron do momentu, aż się zarumienią. Pamiętaj, aby nie piec ich za długo, ponieważ mięso stanie się zbyt suche.
Dip z suszonych pomidorów
Nawet najlepsze potrawy z rusztu na grilla nie będą zachwycały swoim smakiem, jeśli zabraknie w nich odpowiednich dodatków, np. aromatycznych dipów. Przykładem dipu, który idealnie podkreśli smak twoich przysmaków - zarówno ryb, jak i warzyw czy mięs - jest ten na bazie suszonych pomidorów, czosnku, kaparów, serka typu Philadelphia, bazylii, papryczki chili, majonezu oraz soku z cytryny. Jego przygotowanie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to posiekać drobno suszone pomidory, kapary, czosnek, papryczkę chili oraz bazylię, a następnie wymieszać je z majonezem, serkiem i sokiem z cytryny.
Dip z mango
Dodatki do twoich dań wcale nie muszą bazować jedynie na warzywach - równie dobrze możesz użyć w nich owoców, np. mango. Wystarczy połączyć je z takimi składnikami jak majonez, świeży imbir, sok z limonki, olej sezamowy, mięta, kolendra, ziarna sezamu oraz papryczka chili.
Dip BBQ
Dip BBQ to obowiązkowy element twojej uczty z grilla, jeśli królują na niej różne rodzaje mięs, np. żeberka czy skrzydełka i udka z kurczaka. Powstaje on z takich komponentów jak czosnek, brązowy cukier, sok z pomarańczy i cytryny, sos Worcestershire, pieprz cayenne, cebula, olej, musztarda, ketchup oraz gotowa przyprawa do wieprzowiny. Podsmaż na patelni drobno posiekany czosnek i cebulę, a następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »