Grill - temat specjalny

Ukochany deser z PRL-u. Mało kto wie, że ma też właściwości zdrowotne

Kogel-mogel to kultowy deser PRL-u, który został nawet uhonorowany w serii filmów. Był słodkością dostępną nawet, gdy półki sklepowe świeciły pustkami. Jak się okazuje, ten przysmak jest też zdrowy. Zdradzamy przepis na kogel-mogel i podpowiadamy, jak przygotować jajka, by był pyszny i zdrowy,

Kogel-mogel jak z PRL-u - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kogel-mogel jak z PRL-u - przepis 

Nazwa kogel-mogel wywodzi się z języka jidysz i oznacza ukręconą kulkę. Był to deser żydowski przygotowywany w czasie Szabasu. Dobrze wpływał na gardło, a śpiewanie pieśni było ważnym elementem tego święta.

W czasach PRL-u kogel-mogel zyskał wielką popularność jako prosty deser, który potrafiły przygotować nawet dzieci. Ten prawdziwy wymagał użycia tylko dwóch składników - cukru i jajek. W wersji luksusowej dodawano do niego również kakao.  

Składniki

  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek cukru

Przepis na kogel-mogel: 

Jajka sparz i oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do kubka, dodaj cukier i ucieraj mocno łyżką na gładką masę. To najbardziej klasyczna forma kogla-mogla. Jest również przepis, który pozwala wykorzystać białka z jajek. Wystarczy je osobno ubić na sztywno, a potem stopniowo dodawać do utartego żółtka z cukrem, cały czas mieszając.

Kogel-mogel

 Kogel-mogel Zobacz przepis

Kogel-mogel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kogel-mogel - pyszny i zdrowy   

Tajemnica właściwości zdrowotnych kogla-mogla tkwi w tym, że do jego przygotowania używamy surowych żółtek jaj. Zawierają one wiele witamin, w tym witaminy z grupy B (wspierające układ nerwowy) oraz witaminy A i K (dobrze wpływające na wzrok). Witamina D, bez której nie wchłonie się występujący w żółtku wapń, wpływa na naszą odporność. Natomiast zawartość choliny obniża prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera.  

Ponieważ kogel-mogel przygotowujemy z surowego żółtka, witaminy w nim zawarte nie są poddawane obróbce termicznej. To powoduje, że jest ich więcej niż, na przykład, w jajku smażonym czy gotowanym. Dzięki bogactwu składników słodki deser ma działanie przeciwutleniające - zwalcza wolne rodniki i zapobiega starzeniu się komórek. Niweluje też stany zapalne, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na naszą odporność. Wszystko to powoduje, że kogel-mogel jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Jak przygotować jajka na kogel-mogel? 

Pewnym zagrożeniem przy spożywaniu surowych jaj jest Salmonella. To bakterie, które występują jedynie na skorupkach jajek, a nie w ich wnętrzu. Możemy je jednak przenieść rękoma do przygotowywanego jedzenia. Wtedy może dojść do zatrucia.  

Częstym błędem w przechowywaniu jajek jest ich mycie przed włożeniem do lodówki. W ten sposób naruszamy naturalną ochronę skorupki. Jajka należy przechowywać w lodówce w miejscu, gdzie panuje stała temperatura. Dlatego trzymanie ich w drzwiach lodówki nie jest dobrym pomysłem. Lepiej położyć je na środkowej półce.  

Aby przygotować jajka na kogel-mogel, należy wcześniej wyjąć je z lodówki tak, aby poleżały w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie pękną podczas sparzania. Następnie trzeba włożyć je do kubka i zalać wrzątkiem na 10 sekund. Ważne jest też, aby przed dotknięciem sparzonych jajek dokładnie umyć ręce. Dzięki temu unikniemy zakażenia pałeczkami Salmonelli. Aby uniknąć zatrucia, dobrze jest kupować jajka w sprawdzonych źródłach. Najlepiej w takich, gdzie jajka przechowywane są w lodówkach lub chłodniach.  

Źródła: smaker.pl, zdrowie.interia.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 205

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17