Spis treści:
- Rzeżucha - wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma rzeżucha
- Na co pomaga koktajl z rzeżuchy?
- Jak zrobić koktajl z rzeżuchy
Rzeżucha - wartości odżywcze
Rzeżucha, jak wszystkie warzywa z rodziny kapustowatych nie zawiera wiele kalorii. 100 g pieprznicy zawiera jedynie 32 kalorie, a w garści mieści się jej około 10 g. Wartości odżywcze rzeżuchy są bardzo korzystne dla osób na diecie. W 100 g warzywa jest 2,6 g białka, 5,5 g węglowodanów, 1,1 g błonnika i 0,7 g tłuszczy.
Wartości odżywcze rzeżuchy sprawiają, że jest ona polecana diabetykom.Pomaga zapobiegać wyrzutom insuliny, które powodują napady wilczego głodu.
Jakie właściwości zdrowotne ma rzeżucha
To warzywo ma dużo witamin i mikroelementów i to w postaci łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Właściwości zdrowotne rzeżuchy wykorzystywane były już w medycynie ludowej do leczenia chorób układu pokarmowego i owrzodzeń skóry. Pieprznica zawiera dużo witaminy C, B, A, K i E, a także żelazo, fosfor, wapń, selen, magnez, cynk i jod. Dzięki temu rzeżucha ma wiele właściwości zdrowotnych:

- działa antyoksydacyjnie, ponieważ zawiera wiele witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem
- wspiera działanie serca, bo zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i wzmacnia naczynia krwionośne;
- działa korzystnie na pracę jelit, jest pomocna w leczeniu zaparć;
- ze względu na zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży;
- pomaga w walce z anemią i zmęczeniem, bo zawiera łatwo przyswajalne żelazo;
- wspiera nerki poprzez swoje działanie moczopędne;
- obniża poziom cukru we krwi i powoduje powolne uwalnianie się glukozy, dlatego polecana jest diabetykom;
- zapobiega osteoporozie, bo zawiera witaminę K i wapń w bardzo korzystnych dla organizmu proporcjach. Ciekawostką jest fakt, że poziom witaminy K w rzeżusze wzrasta po jej ugotowaniu.
Ze względu na te właściwości zdrowotne warto włączyć rzeżuchę na stałe do swojej diety. Zwłaszcza zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw, może stać się pomocna w uzupełnianiu witamin i minerałów.
Na co pomaga koktajl z rzeżuchy?
Rzeżucha jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek zup i sosów, ale może być też składnikiem napojów. Na co pomaga koktajl z rzeżuchy? Przede wszystkim przyniesie szybką ulgę jelitom zwłaszcza osobom, które cierpią na zaparcia. Diabetykom pozwoli uregulować poziom cukru we krwi i zapobiegnie wyrzutom insuliny. Regularnie spożywany koktajl z rzeżuchy wzmocni odporność i pomoże uzupełnić niedobory witamin. Poprawi również stan cery ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne.
Jak zrobić koktajl z rzeżuchy?
Przygotowanie koktajlu z rzeżuchy zajmie około 10 minut. Będzie to napój na słono, bez dodatku cukru. Do jego sporządzenia potrzebny będzie blender, niektóre warzywa trzeba wcześniej obrać i pokroić.
Składniki na koktajl z rzeżuchy:
- jogurt naturalny 400 ml;
- ogórek;
- jabłko;
- garść rzeżuchy;
- szklanka szpinaku;
- szczypta soli.
Jabłko i ogórka należy obrać i pokroić, wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Koktajl z rzeżuchy należy wypić od razu po jego zrobieniu. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję napojów, może dodać do niego wody.
Koktajl z rzeżuchy w tej postaci może stać się łatwo chłodnikiem. Wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ugotowane na twardo, pokrojone jajko. Będzie to świetne danie w upalne, letnie dni.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »