Najlepsze przepisy na dania z dyni

W czym tkwi sekret syropu klonowego?

Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć?

Fot. 123RF/Picsel

Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością?


By odpowiedzieć na to pytanie, musimy przyjrzeć się jego produkcji. Sok klonowy zawiera aż 97% wody i jedynie 2,5% cukru. By z soku powstał gesty i słodki syrop musimy zredukować płyn, czyli odparować wodę o 66%. Co to oznacza w praktyce?


Po pierwsze, by uzyskać 1 litr syropu klonowego potrzebujemy 40 litrów soku. Po drugie gotowy syrop klonowy jest równie słodki, jak miód, czy sam cukier, jednak jest znacznie mniej kaloryczny. Dowód? 15 ml syropu klonowego zawiera 50 kalorii, taka sama ilość białego cukru to 60 kalorii, a miodu to już 64 kalorii. Dodatkowo syrop klonowy jest produktem w pełni naturalnym - podlega jedynie procesowi pasteryzacji - dzięki czemu ma długą przydatność do spożycia.


Do niskokaloryczności i naturalnej słodyczy musimy też dodać właściwości odżywcze. Syrop klonowy to źródło wapnia, potasu oraz magnezu. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, który mają korzystny wpływ na nasz metabolizm, układ nerwowy, koncentrację oraz dbają o piękny wygląd naszej skóry.


Ciekawa sprawa z tym syropem, ale Amerykanie nie sięgają po niego jedynie dla walorów zdrowotnych. To słodki i lekko dymny smak, w połączeniu z gęstą konsystencją i ciemną rubinową barwą sprawia, że syrop klonowy tak często gości na amerykańskich stołach.


Syropem klonowym polewa się amerykańskie naleśniki, czyli grube pancakes. Doskonale sprawdza się także w każdym deserze, który wymaga mocno słodkiego dodatku. Syropem klonowym możemy polać lody, dodać go do koktajli, tart owocowych czy babeczek. Istnieją też mniej oczywiste zastosowania syropu klonowego, które słodycz syropu łączą z wytrawnością mięs.


To doskonała baza do marynat, zwłaszcza pikantnych, z chili. Syrop klonowy wyciąga z ostrej papryki moc, a pod wpływem wysokiej temperatury karmelizuje się tworząc smakowitą, chrupiącą skórkę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanego drobiu. Ciekawym pomysłem jest także natarcie syropem klonowym steków czy pieczeni. O tych i innych zastosowaniach syropu klonowego przeczytacie w specjalnej książce kucharskiej.

10 zastosowań syropu klonowego. Kliknij!

Tosty to najlepsze śniadanie świata. Zgadzasz się? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Dobre czasy

Dobre czasy to ciasto, które łączy w sobie puszyste ciasto drożdżowe i pyszny...

Odsłon: 71

15 min
1
Dania główne Rolowany schab

Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawa...

Odsłon: 785

30 min
1
Dodatki Sos z maślakami i mozzarellą

Ten sosik to prawdziwy "sztosik":) Tak naprawdę to możemy go przygotować z do...

Odsłon: 20

30 min
1
Dania główne Sałatka gajowego

Sałatka gajowego to proste składniki, ale dość nietypowo połączone. Wypróbuj...

Odsłon: 59

15 min
1
Przetwory Dżem z żurawiny

Ten domowy dżem z żurawiny podbije serca wszystkich domowników. Jest niezwykl...

Odsłon: 570

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

0
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16