Najlepsze przepisy na dania z dyni

W Krakowie trwa Slow Chef Festival

Od 5 czerwca 2021 roku na Targu Pietruszkowym w Krakowie trwa pierwsza edycja Slow Chef Festival. Wydarzenie jest przeznaczone dla zwolenników tzw. slow food, czyli żywności naturalnej. Cykl wydarzeń obejmuje m.in. pokazy gotowania na żywo i liczne degustacje.

Fot. 123RF/Picsel
Slow Chef Festival to wydarzenie, na którym nie może zabraknąć miłośników kulinarnych przygód. Jest to idealna okazja do lepszego zgłębienia idei slow food oraz wypróbowania różnorodnych smaków, pochodzących z kuchni świata. W naszym artykule dowiesz się więcej o tym, co czeka cię na festiwalu jedzenia.

Co to jest Slow Food?

Jeśli nie lubisz spieszyć się podczas gotowania i nie wyobrażasz sobie kuchni polskiej bez klasycznych dań, takich jak gołąbki czy pyszne pierogi z owocami, to wydarzenie z pewnością przypadnie ci do gustu. Gromadzi ono miłośników Slow Food. Jest to ruch społeczny, skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni, bioróżnorodności oraz promocją lokalności i sezonowości. Inicjatywa miała swój początek w 1986 roku, kiedy we Włoszech powstała organizacja propagująca powolne delektowanie się naturalnym i nieprzetworzonym jedzeniem. Działalność rozpoczęła na znak buntu przeciwko rosnącej popularności restauracji typu fast food. Założyciel organizacji Slow Food skomponował nawet listę produktów, które są zagrożone wyparciem przez niezdrową i sztuczną żywność. Znalazły się na niej m.in. ser cheddar z Anglii, wanilia z Madagaskaru, ale również polskie oscypki!

Slow food w Polsce

W naszym kraju odejście od naturalnej i tradycyjnej kuchni następowało stopniowo po 1989 roku, kiedy Polacy coraz częściej interesowali się kulturą amerykańską i popularną tam żywnością fast food. Na ulicach zaczęły pojawiać się restauracje serwujące burgery, kebaby, nuggetsy z kurczaka czy pizzę sprzedawaną na kawałki. W celu promocji klasycznych, polskich potraw, w 2002 roku w Krakowie, miało miejsce pierwsze spotkanie zwolenników koncepcji slow food. Obecnie, takie zloty budzą znacznie większe zainteresowanie i odbywają się już w wielu miastach w Polsce. Ruch Slow Food ma na celu przede wszystkim ochronę tradycyjnych, rzadkich i zdrowych produktów, promocję bioróżnorodności i naturalnych składników, popularyzację ekologii i zero waste oraz wskazywanie na szkodliwość przetworzonej żywności. Organizacja Slow Food w Polsce poleca przede wszystkim spożywanie produktów regionalnych, takich jak: sery, wędliny, wypieki (pieczywa i ciasta), miód czy lokalne alkohole.

 

Czym jest Slow Chef Festival?

5 czerwca 2021 roku w Krakowie ruszyła pierwsza edycja Slow Chef Festival, w ramach której - od czerwca do października - odbędzie się sześć kulinarnych wydarzeń. Twórcami inicjatywy są: organizacja Slow Food Kraków i Fundacja Targ Pietruszkowy, które chcą uczyć zgromadzonych jak świadomie kupować, przetwarzać i konsumować żywność. Wydarzenie ma również na celu promocję lokalnych i sezonowych produktów oraz kontakt kucharzy z regionalnymi dostawcami. Na każdym ze spotkań dwoje restauracyjnych szefów kuchni przygotuje pyszne dania z wykorzystaniem naturalnych, lokalnych produktów, pochodzących od wystawców z Targu Pietruszkowego. Szefowie wybiorą najlepsze, w ich opinii, składniki i urządzą na żywo pokaz swoich kulinarnych umiejętności. Całość zakończy degustacja dań przez uczestników festiwalu.
Każde ze spotkań w ramach Slow Chef Festival w Krakowie jest bezpłatne, ale obowiązują na nie wcześniejsze zapisy (uprawniające do próbowania dań przygotowanych przez szefów). Wydarzenia odbywają się na Targu Pietruszkowym, czyli na ul. Kalwaryjskiej 9-15, przy przystanku Korona.

Kiedy odbędzie się wydarzenie?

Najbliższe spotkanie odbędzie się już w sobotę 28 sierpnia. Dania przygotują Łukasz Cichy - szef kuchni Restauracji Biała Róża (wspierający ruch Slow Food International, lubiący poszukiwać historyczne smaki i odtwarzać dawne receptury) oraz Marcin Sołtys - szef kuchni restauracji Filipa 18 Food Wine Art (który na co dzień kupuje produkty na lokalnych targach i inspiruje się kuchnią historyczną Małopolski). Dania przygotowane przez szefów można rezerwować internetowo:

 

Kolejne spotkania zaplanowane są na 18 września i 9 października. Więcej szczegółów na temat wydarzeń organizowanych w ramach cyklu Slow Chef Festival w Krakowie znajdziesz na profilu Targu Pietruszkowego na portalu Facebook.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 139

30 min
9
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 29

>60 min
1
60 min
1
Sałatki Sałatka z tuńczykiem i jabłkami

Sałatka z tuńczykiem i jabłkami to fantastyczna sałatka na każdą okazję, któr...

Odsłon: 738

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

1
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2