Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Od 5 czerwca 2021 roku na Targu Pietruszkowym w Krakowie trwa pierwsza edycja Slow Chef Festival. Wydarzenie jest przeznaczone dla zwolenników tzw. slow food, czyli żywności naturalnej. Cykl wydarzeń obejmuje m.in. pokazy gotowania na żywo i liczne degustacje.

Fot. 123RF/Picsel
Slow Chef Festival to wydarzenie, na którym nie może zabraknąć miłośników kulinarnych przygód. Jest to idealna okazja do lepszego zgłębienia idei slow food oraz wypróbowania różnorodnych smaków, pochodzących z kuchni świata. W naszym artykule dowiesz się więcej o tym, co czeka cię na festiwalu jedzenia.

Co to jest Slow Food?

Jeśli nie lubisz spieszyć się podczas gotowania i nie wyobrażasz sobie kuchni polskiej bez klasycznych dań, takich jak gołąbki czy pyszne pierogi z owocami, to wydarzenie z pewnością przypadnie ci do gustu. Gromadzi ono miłośników Slow Food. Jest to ruch społeczny, skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni, bioróżnorodności oraz promocją lokalności i sezonowości. Inicjatywa miała swój początek w 1986 roku, kiedy we Włoszech powstała organizacja propagująca powolne delektowanie się naturalnym i nieprzetworzonym jedzeniem. Działalność rozpoczęła na znak buntu przeciwko rosnącej popularności restauracji typu fast food. Założyciel organizacji Slow Food skomponował nawet listę produktów, które są zagrożone wyparciem przez niezdrową i sztuczną żywność. Znalazły się na niej m.in. ser cheddar z Anglii, wanilia z Madagaskaru, ale również polskie oscypki!

Slow food w Polsce

W naszym kraju odejście od naturalnej i tradycyjnej kuchni następowało stopniowo po 1989 roku, kiedy Polacy coraz częściej interesowali się kulturą amerykańską i popularną tam żywnością fast food. Na ulicach zaczęły pojawiać się restauracje serwujące burgery, kebaby, nuggetsy z kurczaka czy pizzę sprzedawaną na kawałki. W celu promocji klasycznych, polskich potraw, w 2002 roku w Krakowie, miało miejsce pierwsze spotkanie zwolenników koncepcji slow food. Obecnie, takie zloty budzą znacznie większe zainteresowanie i odbywają się już w wielu miastach w Polsce. Ruch Slow Food ma na celu przede wszystkim ochronę tradycyjnych, rzadkich i zdrowych produktów, promocję bioróżnorodności i naturalnych składników, popularyzację ekologii i zero waste oraz wskazywanie na szkodliwość przetworzonej żywności. Organizacja Slow Food w Polsce poleca przede wszystkim spożywanie produktów regionalnych, takich jak: sery, wędliny, wypieki (pieczywa i ciasta), miód czy lokalne alkohole.

 

Czym jest Slow Chef Festival?

5 czerwca 2021 roku w Krakowie ruszyła pierwsza edycja Slow Chef Festival, w ramach której - od czerwca do października - odbędzie się sześć kulinarnych wydarzeń. Twórcami inicjatywy są: organizacja Slow Food Kraków i Fundacja Targ Pietruszkowy, które chcą uczyć zgromadzonych jak świadomie kupować, przetwarzać i konsumować żywność. Wydarzenie ma również na celu promocję lokalnych i sezonowych produktów oraz kontakt kucharzy z regionalnymi dostawcami. Na każdym ze spotkań dwoje restauracyjnych szefów kuchni przygotuje pyszne dania z wykorzystaniem naturalnych, lokalnych produktów, pochodzących od wystawców z Targu Pietruszkowego. Szefowie wybiorą najlepsze, w ich opinii, składniki i urządzą na żywo pokaz swoich kulinarnych umiejętności. Całość zakończy degustacja dań przez uczestników festiwalu.
Każde ze spotkań w ramach Slow Chef Festival w Krakowie jest bezpłatne, ale obowiązują na nie wcześniejsze zapisy (uprawniające do próbowania dań przygotowanych przez szefów). Wydarzenia odbywają się na Targu Pietruszkowym, czyli na ul. Kalwaryjskiej 9-15, przy przystanku Korona.

Kiedy odbędzie się wydarzenie?

Najbliższe spotkanie odbędzie się już w sobotę 28 sierpnia. Dania przygotują Łukasz Cichy - szef kuchni Restauracji Biała Róża (wspierający ruch Slow Food International, lubiący poszukiwać historyczne smaki i odtwarzać dawne receptury) oraz Marcin Sołtys - szef kuchni restauracji Filipa 18 Food Wine Art (który na co dzień kupuje produkty na lokalnych targach i inspiruje się kuchnią historyczną Małopolski). Dania przygotowane przez szefów można rezerwować internetowo:

 

Kolejne spotkania zaplanowane są na 18 września i 9 października. Więcej szczegółów na temat wydarzeń organizowanych w ramach cyklu Slow Chef Festival w Krakowie znajdziesz na profilu Targu Pietruszkowego na portalu Facebook.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 443

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5527

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1106

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1217

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7