Sezon na dynię

Od 5 czerwca 2021 roku na Targu Pietruszkowym w Krakowie trwa pierwsza edycja Slow Chef Festival. Wydarzenie jest przeznaczone dla zwolenników tzw. slow food, czyli żywności naturalnej. Cykl wydarzeń obejmuje m.in. pokazy gotowania na żywo i liczne degustacje.

Fot. 123RF/Picsel
Slow Chef Festival to wydarzenie, na którym nie może zabraknąć miłośników kulinarnych przygód. Jest to idealna okazja do lepszego zgłębienia idei slow food oraz wypróbowania różnorodnych smaków, pochodzących z kuchni świata. W naszym artykule dowiesz się więcej o tym, co czeka cię na festiwalu jedzenia.

Co to jest Slow Food?

Jeśli nie lubisz spieszyć się podczas gotowania i nie wyobrażasz sobie kuchni polskiej bez klasycznych dań, takich jak gołąbki czy pyszne pierogi z owocami, to wydarzenie z pewnością przypadnie ci do gustu. Gromadzi ono miłośników Slow Food. Jest to ruch społeczny, skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni, bioróżnorodności oraz promocją lokalności i sezonowości. Inicjatywa miała swój początek w 1986 roku, kiedy we Włoszech powstała organizacja propagująca powolne delektowanie się naturalnym i nieprzetworzonym jedzeniem. Działalność rozpoczęła na znak buntu przeciwko rosnącej popularności restauracji typu fast food. Założyciel organizacji Slow Food skomponował nawet listę produktów, które są zagrożone wyparciem przez niezdrową i sztuczną żywność. Znalazły się na niej m.in. ser cheddar z Anglii, wanilia z Madagaskaru, ale również polskie oscypki!

Slow food w Polsce

W naszym kraju odejście od naturalnej i tradycyjnej kuchni następowało stopniowo po 1989 roku, kiedy Polacy coraz częściej interesowali się kulturą amerykańską i popularną tam żywnością fast food. Na ulicach zaczęły pojawiać się restauracje serwujące burgery, kebaby, nuggetsy z kurczaka czy pizzę sprzedawaną na kawałki. W celu promocji klasycznych, polskich potraw, w 2002 roku w Krakowie, miało miejsce pierwsze spotkanie zwolenników koncepcji slow food. Obecnie, takie zloty budzą znacznie większe zainteresowanie i odbywają się już w wielu miastach w Polsce. Ruch Slow Food ma na celu przede wszystkim ochronę tradycyjnych, rzadkich i zdrowych produktów, promocję bioróżnorodności i naturalnych składników, popularyzację ekologii i zero waste oraz wskazywanie na szkodliwość przetworzonej żywności. Organizacja Slow Food w Polsce poleca przede wszystkim spożywanie produktów regionalnych, takich jak: sery, wędliny, wypieki (pieczywa i ciasta), miód czy lokalne alkohole.

 

Czym jest Slow Chef Festival?

5 czerwca 2021 roku w Krakowie ruszyła pierwsza edycja Slow Chef Festival, w ramach której - od czerwca do października - odbędzie się sześć kulinarnych wydarzeń. Twórcami inicjatywy są: organizacja Slow Food Kraków i Fundacja Targ Pietruszkowy, które chcą uczyć zgromadzonych jak świadomie kupować, przetwarzać i konsumować żywność. Wydarzenie ma również na celu promocję lokalnych i sezonowych produktów oraz kontakt kucharzy z regionalnymi dostawcami. Na każdym ze spotkań dwoje restauracyjnych szefów kuchni przygotuje pyszne dania z wykorzystaniem naturalnych, lokalnych produktów, pochodzących od wystawców z Targu Pietruszkowego. Szefowie wybiorą najlepsze, w ich opinii, składniki i urządzą na żywo pokaz swoich kulinarnych umiejętności. Całość zakończy degustacja dań przez uczestników festiwalu.
Każde ze spotkań w ramach Slow Chef Festival w Krakowie jest bezpłatne, ale obowiązują na nie wcześniejsze zapisy (uprawniające do próbowania dań przygotowanych przez szefów). Wydarzenia odbywają się na Targu Pietruszkowym, czyli na ul. Kalwaryjskiej 9-15, przy przystanku Korona.

Kiedy odbędzie się wydarzenie?

Najbliższe spotkanie odbędzie się już w sobotę 28 sierpnia. Dania przygotują Łukasz Cichy - szef kuchni Restauracji Biała Róża (wspierający ruch Slow Food International, lubiący poszukiwać historyczne smaki i odtwarzać dawne receptury) oraz Marcin Sołtys - szef kuchni restauracji Filipa 18 Food Wine Art (który na co dzień kupuje produkty na lokalnych targach i inspiruje się kuchnią historyczną Małopolski). Dania przygotowane przez szefów można rezerwować internetowo:

 

Kolejne spotkania zaplanowane są na 18 września i 9 października. Więcej szczegółów na temat wydarzeń organizowanych w ramach cyklu Slow Chef Festival w Krakowie znajdziesz na profilu Targu Pietruszkowego na portalu Facebook.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
14
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 2714

30 min
20
60 min
10
>60 min
18