W sezonie grypowym robi furorę. Przepis na naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg

O odporność powinniśmy dbać cały rok, jednak to właśnie w okresie przejściowym pomiędzy zimą a wiosną często łapiemy przeziębienia i grypę. Warto działać profilaktycznie i wzmocnić swój układ immunologiczny wykorzystując naturalne, domowe metody. A kiedy dopadnie nas infekcja warto sięgnąć po naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg.

Naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg | Fot.123RF/Picsel/Fot. Bartosz Krupa/Dzien Dobry TVN/East News

Agnieszka Maciąg to znana polska modelka, dziennikarka, a także autorka bestsellerowych książek oraz webinarów. Na swoim blogu oraz w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą na temat duchowości i życia zgodnie z rytmem natury. Zgłębia również temat naturalnego dbania o zdrowie oraz tego, jak zachować piękny i młody wygląd, co opisała między innymi w pozycjach "Smak życia", "Smak zdrowia", "Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku". Jeden z jej przepisów, w szczególności sprawdzi się wczesną wiosną, kiedy organizm często narażony jest na przeziębienia i grypę. Sprawdź, jak zrobić naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg. 

Jakie produkty wzmacniają odporność? 

Nie od dziś wiadomo, że w naturze kryje się wiele produktów, które doskonale wzmacniają układ immunologiczny. W swoim naturalnym antybiotyku Agnieszka Maciąg wykorzystała składniki, które mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, grzybobójcze i przeciwzapalne. Rewelacyjnie radzą sobie z gorączką, katarem czy kaszlem, a na dodatek mogą być stosowane profilaktycznie, dzięki czemu ryzyko zachorowania jest dużo mniejsze.  

Ocet jabłkowy nie tylko ma działanie antybakteryjne, ale i jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty. Polecany jest również osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Produkt ten powinny spożywać również osoby, które cierpią na cukrzycę, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. Doskonale wpływa także na procesy trawienne oraz obniża zbyt wysoki cholesterol. 

Czosnek to prawdziwy pogromca przeziębienia i grypy pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Co więcej, pomoże obniżyć poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi, a także reguluje ciśnienie krwi. Przypisuje się mu także właściwości przeciwnowotworowe. Cebula to kolejny produkt, który musi znaleźć się w twoim jadłospisie, jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o odporność. Ma również właściwości bakteriobójcze, wpływa pozytywnie na pracę serca, ma właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia kości, a także działa jak naturalny antybiotyk. 

Imbir ma właściwości rozgrzewające, pomaga na grypę i przeziębienie, ma właściwości przeciwzapalne, ułatwia pozbycie się bólów stawów.  Doskonale wpływa na trawienie, pomaga pozbyć się wzdęć, zgagi, a także wzmaga apetyt. Korzeń ten jest także znanym sposobem na radzenie sobie z mdłościami. Pomaga także zachować prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa także na proces odchudzania, ponieważ pomaga przyspieszyć metabolizm. 

Kurkuma jest źródłem antyoksydantów, które wspierają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dodatkowo działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Co więcej, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo. Ma również właściwości rozkurczające, dzięki czemu pomoże łagodzić np. bóle miesiączkowe. Doskonale wpływa również na pracę wątroby i trzustki. 

Warto zwrócić również uwagę na nasz polski chrzan, w jego składzie znajdziemy witaminę C, a także minerały takie jak wapń, magnez i fosfor. Znajduje się w nim także mnóstwo przeciwutleniaczy, ma on również działanie chroniące organizm przed nowotworami. Pomaga zwiększyć odporność, a także wspiera leczenie chorób układu oddechowego. Ma działanie moczopędne i przeciwzapalne. 

Miód ma właściwości bakteriobójcze, dlatego warto stosować go na przeziębienie. Ma także działanie łagodzące, świetnie wpłynie na podrażnioną błonę śluzową żołądka, a także przyczyni się do leczenia choroby wrzodowej. Doskonale wpływa na pracę wątroby, zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także wpływa kojąco na układ nerwowy. 

Czarny pieprz pozytywnie wpływa na procesy trawienne, ma właściwości przyspieszające metabolizm, ma właściwości przeciwzapalne, a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Pomaga łagodzić ból oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne. 

Naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg przepis 

Kaszel, katar, zatkany nos i ból gardła skutecznie mogą przeszkodzić nam w codziennych obowiązkach. Sporo na ten temat może powiedzieć Agnieszka Maciąg, która na swoim blogu oraz w social mediach podzieliła się swoją historią częstych przeziębień i stopniowego nabierania odporności. Podkreśliła, że w przeszłości niemal co kilka miesięcy przez spadki odporności dopadały ją przeróżne infekcje. Odkąd w domowych warunkach zaczęła przygotowywać tonik mocy, zauważyła, że dużo rzadziej choruje. 

Do przygotowania naturalnego antybiotyku Agnieszki Maciąg, będziesz potrzebować: trzech szklanek octu jabłkowego, cztery łyżki miodu, jedną czwartą szklanki posiekanego czosnku polskiego, jedną czwartą szklanki obranej i posiekanej cebuli, jedną czwartą szklanki startego imbiru, jedną czwartą szklanki świeżego startego chrzanu, dwie łyżki mielonej kurkumy i dwie szczypty czarnego pieprzu.  

    Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, a następnie dolej szklankę octu jabłkowego, dokładnie zmiksuj. Następnie dolej pozostały ocet, przelej do szklanego, wyparzonego naczynia, butelki lub słoika, dokładnie go zakręć. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie, co jakiś czas wstrząsaj słoikiem. Kiedy tonik będzie gotowy, przecedź go przez gazę, a następnie wlej do czystego szklanego naczynia. Przechowuj w lodówce. 

    Jak pić tonik Agnieszki Maciąg? W przypadku osób dorosłych, kiedy pojawi się przeziębienie i grypa, należy pić jedną łyżkę co kilka godzin, możesz również wymieszać miksturę z wodą. Tonik może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dlatego, jeżeli cierpisz na choroby takie jak refluks czy wrzody żołądka, warto skonsultować pomysł picia tej mikstury z lekarzem. Domowy antybiotyk można podawać również dzieciom, w tym przypadku wystarczy mała łyżeczka wlana do herbaty.

    Jeśli chcesz stosować napój profilaktycznie wystarczy wypijać jedną łyżkę rano i wieczorem w przypadku dorosłych, w przypadku dzieci będzie to jedna łyżeczka dwa razy dziennie. Warto pamiętać o tym, by nie stosować toniku, bezpośrednio przed pójściem spać. 

    Zobacz także:

    "Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »

    Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

    Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Sernik Anielski Puch

    Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

    Odsłon: 34529

    60 min
    39
    Dania główne Warzywne klopsy mielone

    Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

    Odsłon: 621

    15 min
    8
    Desery Deserki waniliowo-malinowe

    Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

    Odsłon: 176

    >60 min
    5

    Polecane artykuły

    Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

    Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

    1
    Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

    Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

    2
    Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

    Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

    4
    Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

    Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

    7