Agnieszka Maciąg to znana polska modelka, dziennikarka, a także autorka bestsellerowych książek oraz webinarów. Na swoim blogu oraz w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą na temat duchowości i życia zgodnie z rytmem natury. Zgłębia również temat naturalnego dbania o zdrowie oraz tego, jak zachować piękny i młody wygląd, co opisała między innymi w pozycjach "Smak życia", "Smak zdrowia", "Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku". Jeden z jej przepisów, w szczególności sprawdzi się wczesną wiosną, kiedy organizm często narażony jest na przeziębienia i grypę. Sprawdź, jak zrobić naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg.
Jakie produkty wzmacniają odporność?
Nie od dziś wiadomo, że w naturze kryje się wiele produktów, które doskonale wzmacniają układ immunologiczny. W swoim naturalnym antybiotyku Agnieszka Maciąg wykorzystała składniki, które mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, grzybobójcze i przeciwzapalne. Rewelacyjnie radzą sobie z gorączką, katarem czy kaszlem, a na dodatek mogą być stosowane profilaktycznie, dzięki czemu ryzyko zachorowania jest dużo mniejsze.
Ocet jabłkowy nie tylko ma działanie antybakteryjne, ale i jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty. Polecany jest również osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Produkt ten powinny spożywać również osoby, które cierpią na cukrzycę, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. Doskonale wpływa także na procesy trawienne oraz obniża zbyt wysoki cholesterol.
Czosnek to prawdziwy pogromca przeziębienia i grypy pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Co więcej, pomoże obniżyć poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi, a także reguluje ciśnienie krwi. Przypisuje się mu także właściwości przeciwnowotworowe. Cebula to kolejny produkt, który musi znaleźć się w twoim jadłospisie, jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o odporność. Ma również właściwości bakteriobójcze, wpływa pozytywnie na pracę serca, ma właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia kości, a także działa jak naturalny antybiotyk.
Imbir ma właściwości rozgrzewające, pomaga na grypę i przeziębienie, ma właściwości przeciwzapalne, ułatwia pozbycie się bólów stawów. Doskonale wpływa na trawienie, pomaga pozbyć się wzdęć, zgagi, a także wzmaga apetyt. Korzeń ten jest także znanym sposobem na radzenie sobie z mdłościami. Pomaga także zachować prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa także na proces odchudzania, ponieważ pomaga przyspieszyć metabolizm.
Kurkuma jest źródłem antyoksydantów, które wspierają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dodatkowo działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Co więcej, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo. Ma również właściwości rozkurczające, dzięki czemu pomoże łagodzić np. bóle miesiączkowe. Doskonale wpływa również na pracę wątroby i trzustki.
Warto zwrócić również uwagę na nasz polski chrzan, w jego składzie znajdziemy witaminę C, a także minerały takie jak wapń, magnez i fosfor. Znajduje się w nim także mnóstwo przeciwutleniaczy, ma on również działanie chroniące organizm przed nowotworami. Pomaga zwiększyć odporność, a także wspiera leczenie chorób układu oddechowego. Ma działanie moczopędne i przeciwzapalne.
Miód ma właściwości bakteriobójcze, dlatego warto stosować go na przeziębienie. Ma także działanie łagodzące, świetnie wpłynie na podrażnioną błonę śluzową żołądka, a także przyczyni się do leczenia choroby wrzodowej. Doskonale wpływa na pracę wątroby, zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także wpływa kojąco na układ nerwowy.
Czarny pieprz pozytywnie wpływa na procesy trawienne, ma właściwości przyspieszające metabolizm, ma właściwości przeciwzapalne, a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Pomaga łagodzić ból oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg – przepis
Kaszel, katar, zatkany nos i ból gardła skutecznie mogą przeszkodzić nam w codziennych obowiązkach. Sporo na ten temat może powiedzieć Agnieszka Maciąg, która na swoim blogu oraz w social mediach podzieliła się swoją historią częstych przeziębień i stopniowego nabierania odporności. Podkreśliła, że w przeszłości niemal co kilka miesięcy przez spadki odporności dopadały ją przeróżne infekcje. Odkąd w domowych warunkach zaczęła przygotowywać tonik mocy, zauważyła, że dużo rzadziej choruje.
Do przygotowania naturalnego antybiotyku Agnieszki Maciąg, będziesz potrzebować: trzech szklanek octu jabłkowego, cztery łyżki miodu, jedną czwartą szklanki posiekanego czosnku polskiego, jedną czwartą szklanki obranej i posiekanej cebuli, jedną czwartą szklanki startego imbiru, jedną czwartą szklanki świeżego startego chrzanu, dwie łyżki mielonej kurkumy i dwie szczypty czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, a następnie dolej szklankę octu jabłkowego, dokładnie zmiksuj. Następnie dolej pozostały ocet, przelej do szklanego, wyparzonego naczynia, butelki lub słoika, dokładnie go zakręć. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie, co jakiś czas wstrząsaj słoikiem. Kiedy tonik będzie gotowy, przecedź go przez gazę, a następnie wlej do czystego szklanego naczynia. Przechowuj w lodówce.
Jak pić tonik Agnieszki Maciąg? W przypadku osób dorosłych, kiedy pojawi się przeziębienie i grypa, należy pić jedną łyżkę co kilka godzin, możesz również wymieszać miksturę z wodą. Tonik może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dlatego, jeżeli cierpisz na choroby takie jak refluks czy wrzody żołądka, warto skonsultować pomysł picia tej mikstury z lekarzem. Domowy antybiotyk można podawać również dzieciom, w tym przypadku wystarczy mała łyżeczka wlana do herbaty.
Jeśli chcesz stosować napój profilaktycznie wystarczy wypijać jedną łyżkę rano i wieczorem w przypadku dorosłych, w przypadku dzieci będzie to jedna łyżeczka dwa razy dziennie. Warto pamiętać o tym, by nie stosować toniku, bezpośrednio przed pójściem spać.
Zobacz także:
"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »
Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »