Artykuł z ekspozycją partnera
Ruloniki serowe z pastą jajeczną
Goście spontanicznie zapowiedzieli wizytę? Trzeba zrobić jakieś szybkie przekąski. Zamiast tradycyjnej sałatki, możemy przygotować finger food, czyli poczęstunek do jedzenia palcami.
Składniki
- 10 plastrów sera Królewskiego Sierpc
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 2-3 jajka
- ½ czerwonej papryki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 5 łodyżek szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie myjemy warzywa, paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy drobno. Po przestudzeniu jajek wrzucamy je do miski i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy paprykę i szczypiorek, a także majonez, chrzan, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Na desce układamy szynkę, na niej kładziemy ser. Na każdy plasterek nakładamy pastę jajeczną i zwijamy całość w rulonik. Tak przygotowane roladki układamy na dużym talerzu.
Roladki z szynki i sera nadziewane serkiem topionym
Innym wariantem powyższej przekąski jest roladka z serkiem topionym. Rozpływające się w ustach nadzienie przełamane jest intensywnym smakiem i kruchą konsystencją ogórka konserwowego.
Składniki
- 10 plastrów sera Królewskiego Sierpc
- 10 plastrów szynki z beczki
- 100 g serka topionego
- 2 gałązki koperku
- 2-3 ogórki konserwowe
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kroimy ogórki w dość małą kostkę, koperek siekamy drobno. Następnie przekładamy obydwa składniki do miski, dodajemy serka topionego, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Na desce rozkładamy plastry szynki, na nie kładziemy plastry sera i smarujemy nadzieniem. Na koniec zwijamy całość w ruloniki i układamy na dużym talerzu.
Roladki tzatziki
Szykuje się impreza przy grillu? Zaskoczmy gości nieszablonowym podejściem kulinarnym. Zamiast tradycyjnych tzatzików, przygotujmy roladki ogórkowe. Czego będziemy potrzebowali?
Składniki
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 ogórek gruntowy
- 10 plastrów szynki długodojrzewającej
- 10 plastrów sera Królewskiego Sierpc
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 gałązki koperku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórek gruntowy myjemy i ścieramy na tarce. Ząbek czosnku obieramy i szatkujemy w drobną kostkę. Koperek siekamy drobno. Przekładamy składniki do miski i dodajemy jogurt grecki. Doprawiamy odrobiną oliwy, solą i pieprzem, mieszamy całość. Ogórki szklarniowe kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw na długie cienkie plastry. Układamy je na desce. Plastry szynki i sera przycinamy na szerokość plastrów ogórka, a następnie układamy na sobie. Na koniec smarujemy je sosem tzatziki, zwijamy w roladki i układamy na dużym talerzu.
Sałatka makaronowa
Taka sałatka z pewnością zaspokoi nasz głód. Możemy przygotować ją na kolację, a nawet zjeść na obiad w upalny dzień, kiedy nie mamy ochoty na ciepły posiłek. W dodatku przygotujemy ją w parę chwil.
Składniki
- ½ paczki makaronu penne
- 4 plastry sera Królewskiego Sierpc
- 8 plastrów salami
- 4 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i makaron penne. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kroimy na mniejsze plasterki ser żółty i salami. Wrzucamy je do dużej miski na sałatkę. Po odsączeniu z zalewy dosypujemy kukurydzę i czerwoną fasolę. Myjemy paprykę i kroimy ją w kostkę, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dorzucamy odcedzony i lekko ostudzony makaron. Wszystkie składniki mieszamy, dodając majonezu, musztardy, pieprzu i soli.
Sałatka z dressingiem
Ta sałatka jest wariacją na temat serów i wędlin podawanych na desce, dlatego najważniejsze jest, by wybrać produkty wysokiej jakości. Jeśli przełożymy je świeżymi warzywami i podlejemy dressingiem, będą smakowały jeszcze lepiej.
Składniki
- 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 pomidory malinowe
- 1 garść mieszanki sałat orientalnych
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- Sól i pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Myjemy warzywa, pomidory kroimy na dość grube plastry. Wyciskamy do miseczki sok z cytryny, jeśli wpadły pestki, usuwamy je. Mielimy ziarna kolorowego pieprzu, dodajemy oliwę, miód i musztardę. Mieszamy całość. Następnie na dużym talerzu przekładamy plastry sera z pomidorem i plastrami szynki. Posypujemy je liśćmi orientalnych sałat. Na koniec podlewamy dressingiem i doprawiamy szczyptą soli.
Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały promocyjne