Najlepsze przepisy na ogórki

Warzywa, szynka i ser: sałatka „plastrowana”

Z plastrów sera i szynki można skomponować niesamowite przekąski. Sprawdzą się jako finger food na imprezę w ogrodzie czy dodatek do potraw z grilla. Możemy z nich także przyrządzić sałatkę będącą wariacją wykwintnych serów i wędlin podanych na desce. Przedstawiamy pięć ciekawych propozycji podania w towarzystwie warzyw żółtego sera i szynki w plastrach.

Roladki tzatziki stanowią świetny dodatek do grillowych potraw /123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Ruloniki serowe z pastą jajeczną

Goście spontanicznie zapowiedzieli wizytę? Trzeba zrobić jakieś szybkie przekąski. Zamiast tradycyjnej sałatki, możemy przygotować finger food, czyli poczęstunek do jedzenia palcami.

Składniki

  • 10 plastrów sera Królewskiego Sierpc
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • 2-3 jajka
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 5 łodyżek szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie myjemy warzywa, paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy drobno. Po przestudzeniu jajek wrzucamy je do miski i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy paprykę i szczypiorek, a także majonez, chrzan, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Na desce układamy szynkę, na niej kładziemy ser. Na każdy plasterek nakładamy pastę jajeczną i zwijamy całość w rulonik. Tak przygotowane roladki układamy na dużym talerzu.

Roladki z szynki i sera nadziewane serkiem topionym

Innym wariantem powyższej przekąski jest roladka z serkiem topionym. Rozpływające się w ustach nadzienie przełamane jest intensywnym smakiem i kruchą konsystencją ogórka konserwowego.

Składniki

  • 10 plastrów sera Królewskiego Sierpc
  • 10 plastrów szynki z beczki
  • 100 g serka topionego
  • 2 gałązki koperku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kroimy ogórki w dość małą kostkę, koperek siekamy drobno. Następnie przekładamy obydwa składniki do miski, dodajemy serka topionego, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Na desce rozkładamy plastry szynki, na nie kładziemy plastry sera i smarujemy nadzieniem. Na koniec zwijamy całość w ruloniki i układamy na dużym talerzu.  

Roladki tzatziki

Szykuje się impreza przy grillu? Zaskoczmy gości nieszablonowym podejściem kulinarnym. Zamiast tradycyjnych tzatzików, przygotujmy roladki ogórkowe. Czego będziemy potrzebowali?

Składniki

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 ogórek gruntowy
  • 10 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 10 plastrów sera Królewskiego Sierpc
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórek gruntowy myjemy i ścieramy na tarce. Ząbek czosnku obieramy i szatkujemy w drobną kostkę. Koperek siekamy drobno. Przekładamy składniki do miski i dodajemy jogurt grecki. Doprawiamy odrobiną oliwy, solą i pieprzem, mieszamy całość. Ogórki szklarniowe kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw na długie cienkie plastry. Układamy je na desce. Plastry szynki i sera przycinamy na szerokość plastrów ogórka, a następnie układamy na sobie. Na koniec smarujemy je sosem tzatziki, zwijamy w roladki i układamy na dużym talerzu.

Sałatka makaronowa

Taka sałatka z pewnością zaspokoi nasz głód. Możemy przygotować ją na kolację, a nawet zjeść na obiad w upalny dzień, kiedy nie mamy ochoty na ciepły posiłek. W dodatku przygotujemy ją w parę chwil.

Składniki

  • ½ paczki makaronu penne
  • 4 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 8 plastrów salami
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i makaron penne. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kroimy na mniejsze plasterki ser żółty i salami. Wrzucamy je do dużej miski na sałatkę. Po odsączeniu z zalewy dosypujemy kukurydzę i czerwoną fasolę. Myjemy paprykę i kroimy ją w kostkę, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dorzucamy odcedzony i lekko ostudzony makaron. Wszystkie składniki mieszamy, dodając majonezu, musztardy, pieprzu i soli.

Sałatka z dressingiem

Ta sałatka jest wariacją na temat serów i wędlin podawanych na desce, dlatego najważniejsze jest, by wybrać produkty wysokiej jakości. Jeśli przełożymy je świeżymi warzywami i podlejemy dressingiem, będą smakowały jeszcze lepiej.

Składniki

  • 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 garść mieszanki sałat orientalnych
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • Sól i pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Myjemy warzywa, pomidory kroimy na dość grube plastry. Wyciskamy do miseczki sok z cytryny, jeśli wpadły pestki, usuwamy je. Mielimy ziarna kolorowego pieprzu, dodajemy oliwę, miód i musztardę. Mieszamy całość. Następnie na dużym talerzu przekładamy plastry sera z pomidorem i plastrami szynki. Posypujemy je liśćmi orientalnych sałat. Na koniec podlewamy dressingiem i doprawiamy szczyptą soli.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1413

60 min
7
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 132

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 185

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 88

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4