Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc witamin i minerałów, dlatego warto dodawać je do codziennych potraw. Sprawdź, jakie właściwości mają kiełki, oraz do jakich dań pasują najlepiej.

Dlaczego warto jeść kiełki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiełki to nic innego jak rośliny zbierane w ich początkowej fazie wzrostu. Zawierają dużą ilość witamin i minerałów, które są gwałtownie wytwarzane w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Substancje te są łatwo przyswajane przez organizm, dzięki czemu działają jak naturalny suplement diety. Zastanawiasz się, jakie właściwości mają kiełki, oraz jak wyhodować je w domu? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Jakie właściwości mają kiełki?

Kiełki są skarbnicą substancji mineralnych: wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby; magnezu, zapewniającego prawidłową pracę układu krążenia, nerwowego i mięśniowego; potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi; cynku, wzmacniającego układ immunologiczny; selenu, który ma właściwości antyoksydacyjne oraz wzmacnia odporność, czy żelaza, chroniącego organizm przed anemią. Znajdują się w nich także witamina A, która odpowiada za prawidłowe widzenie; witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, oraz zapewniają prawidłowy metabolizm; witamina C, która wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjne; witamina E, która pomaga dbać o kondycję włosów, skóry i paznokci, czy witamina K, która zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. 

W składzie kiełków znajdują się także substancje o działaniu przeciwutleniającym, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. W kiełkach znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia prawidłową pracę jelit, a także przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia odchudzanie. Dodatkowo błonnik pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. 

Jak hodować kiełki?

Oczywiście kiełki bez problemu można kupić w niemal każdym sklepie. Możesz także wyhodować je w domu, jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest oczywiście wysianie ich na gazie, wystarczy obficie spryskać je wodą, wysypać na nią kiełki, a następnie pilnować, aby stale była wilgotna. Po kilku dniach zacznie puszczać pędy, a ty będziesz mógł cieszyć się pysznym dodatkiem do kanapek. 

Kiełki można także wyhodować w słoiku. Do czystego i wyparzonego słoika wsyp kiełki i zalej niewielką ilością wody, tak aby całkiem zakryła naczynia, nakryj je gazą, którą zabezpieczysz gumką recepturką i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, za pomocą dziurek, które są w gazie i odstaw słoik pod kątem 45 stopni na przykład mieszając go w misce, stroną z gazą do dołu. Nasiona należy przelewać wodą kilka razy dziennie, po kilku dniach zauważysz pierwsze kiełki. 

Do czego dodać kiełki?

Kiełki mają szerokie zastosowanie w kuchni, tak naprawdę możesz dorzucać je do dowolnych wytrawnych dań. Najlepiej sprawdzą się oczywiście na wiosennych kanapkach, np. tych z sałatą, drobiową wędliną, awokado, czy pomidorem.

Świetnie pasować będą również do twarożku, wystarczy, że w miseczce rozgnieciesz twaróg, dodasz do niego nieco jogurtu, posiekanego szczypiorku, pokrojonej w kostkę rzodkiewki oraz garść kiełków. Wszystko wystarczy doprawić solą i pieprzem, a następnie podać wraz ze świeżym pieczywem. 

Dodatek kiełków urozmaici także każdą sałatkę, czy surówkę, mają lekko pikantny smak, dzięki czemu unikniesz nudy na talerzu.

Jeżeli lubisz kuchnię grecką, koniecznie przygotuj tzatziki z dodatkiem kiełków, do starych na tarce ogórków dorzuć jogurt grecki, ząbek czosnku, garść kiełków, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, taki sos świetnie sprawdzi się na przykład do pieczonych ziemniaków oraz dań z grilla. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25